Müzik, sinema ve edebiyatta Arabesk Yeniden

Müzik, sinema ve edebiyatta Arabesk Yeniden

Sibel Öz ve İsmail Afacan'ın hazırladığı 'Arabesk Yeniden' kitabı okurla buluştu. 17 yazar; 2000’li yıllarda arabeskin edebiyat, sinema ve müzikte nasıl yenilendiğini ve mevcut ekonomik/politik iklimden nasıl beslendiğini ele alıyor.

Sibel Öz ve İsmail Afacan'ın hazırladığı 'Arabesk Yeniden' kitabı çıktı. NotaBene Yayınları'ndan çıkan derlemede 17 yazar; 2000’li yıllarda arabeskin edebiyat, sinema ve müzikte nasıl yenilendiğini ve mevcut ekonomik/politik iklimden nasıl beslendiğini ele alıyor.

'Arabesk Yeniden' isimli çalışmada "İsyanın dili arabesk mi? Arabesk, rap müzikle nerede tanıştı? Nostalji arabesksiz yapamıyor mu? Müslüm filminin üstünü çizmeden altını çizmek mümkün mü? Neden edebiyatın sokaklarında Bangır Bangır Ferdi Çalıyor? Behzat Ç. çilekeş mi, çaresiz mi, Che mi?" gibi sorulara cevap aranıyor.

ARABESKİN BUGÜNÜ TARTIŞILIYOR

Arabesk Yeniden kitabında 'Sıradanlaşan Yaşamın Restorasyonu: Arabesk!' başlığında Z. Tül Akbal Süalp, Aydın Çubukçu, Yasemin Yazıcı; 'Kenardan Merkeze: Popüler Müziğin Kalbinde Yaşayan Arabesk' başlığında Naim Dilmener, Uğur Küçükkaplan, Yetgül Karaçelik, Anıl Sayan, İrem Elbir, Onur Serdan Çarboğa; 'Sinemanın İç Sıkıntısı ya da Sıkıntının Sinemasından Arabeskin İçeriksiz Sularına' başlığında F. Serkan Acar, Oya Yağcı, Pınar Fontini; 'Edebiyatın Popüler Kültürle İmtihanı: Soslu Arabesk' başlığında Nil Sakman, Sibel Öz, Hakan Güngör, İsmail Afacan ve Arzu Eylem, arabeskin kendini hangi yüzlerde ve biçimlerde güncellediğine dair makaleleriyle, arabeskin bugününü tartışıyor.

ARABESK YENİDEN... NEDEN?

Çalışmayı hazırlayan Sibel Öz ve İsmail Afacan "Güncel planda arabesk konusuyla ilgili akla gelen soruların ideolojik, siyasal, kültürel yanıtlarını aramak kadar, yeni formlarla yeniden yükselen değer haline getirilen arabeskin müziğe, sinemaya ve edebiyata yansımalarını tartışmak ve özellikle hayatın kılcal damarlarındaki izlerini sürmek de önemli. Arabesk üzerine geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar, 2000 sonrasını ele alan tarihsel ve sosyolojik arka plan araştırmalarıyla sürmek ve güncellenmek zorunda. O zaman sorumuzu yineleyelim: Arabesk Yeniden... Neden?" diyor.

01-002.jpg

KÜNYE

 

Arabesk Yeniden

 

Basım Yılı: Aralık 2020

 

Hazırlayan: Sibel Öz, İsmail Afacan

 

NotaBene Yayınları

 

224 sayfa

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN