Ninova Muhafızları kimlerden oluşuyor? Kaç kişiden oluşuyor ve liderleri kim?

Ninova Muhafızları kimlerden oluşuyor? Kaç kişiden oluşuyor ve liderleri kim?

Musul'un terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınması için 30 bin askeri güçle sürdürülen harekât üç cepheden ilerliyor. O birlikler arasında en dikkat çeken ise Ninove Muhafızları olarak adlandırılan özel bir birlik. Bu birlik Türk askeri tarafından Başika'da eğitilen özel bir birliktir. Peki Ninova Muhafızları kaç kişiden oluşuyor? Musul Operasyonunda ne gibi rolleri var? İşte merak ettiğiniz tüm detaylarıyla Musul Operasyonunda son durum?

Operasyonda, 1.5 milyon nüfusa sahip Musul'daki 4 ila 8 bin arasındaki DEAŞ mensubunun kentten temizlenmesi amaçlanıyor. Harekâta ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, hem karadan hem de havadan destek veriyor. 30 bin askeri güçle sürdürülen harekât üç cepheden ilerliyor. O cephelerde terör örgütüne karşı koyan birlikler arasında Ninove Muhafızları en dikkat çeken bölüklerden biri. Peki Ninova Muhafızları kimlerden oluşuyor? Kaç kişiler ve liderleri kim? İşte son dakika Musul Operasyonunda yaşananlar ve yeni gelişmeler...

DEAŞ HAM PETROLÜ ATEŞE VERDİ

Peşmerge Bakanlığı, Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik, Hazır Cephesi ile Güver ve Geyyara cephelerinde 01.40 itibariyle eş zamanlı operasyon başlatıldığını duyurdu. Musul yakınlarındaki köylerden, DEAŞ militanları tarafından peşmergelere ağır silahlarla karşılık veriliyor. Bu arada DEAŞ militanlarının, koalisyon uçaklarının görüş alanını daraltmak için lastikler yaktığı ve hendeklere doldurulan ham petrolü ateşe verdiği belirtildi. Bu nedenle Musul'a yakın bölgelerde gökyüzünde simsiyah bulutların oluşması dikkati çekti.

16-10/17/58044becc03c0e28d8c8031b-1476694024.jpg

7 KÖY ALINDI

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Musul'da terör örgütü DAEŞ'e yönelik operasyonun başladığını söyleyerek, kent merkezine sadece ordu ve polis güçlerinin gireceğini bildirdi. Irak'ın Musul kentini terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında Peşmerge güçlerinin Hazır Cephesi'ndeki 7 köyü geri aldığı bildirildi.

16-10/17/171020161027567475311_2.jpg

36 ÜLKE KATILIYOR

Musul Operasyonunda son dakika açıklamları gelmeye devam ederken konu hakkında en çok merak edilenlerden biride kaç ülkenin bu operasyona katıldığı oldu. ABD ile İran, Musul Harekâtı'na yönelik detaylar konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre, PKK'lı teröristlerle Şii Haşdi Şabi milisleri Irak ordusu çatısı altında operasyona dahil edilecek. Kent çevresinde konuşlu kara gücü sayısı 30 bini bulmuş durumda ve operasyona dahil olan ülke sayısı ise 36.

16-10/17/58048c950f2544356c31b331.jpg

OPERASYONDA YER ALAN BİRLİKLER

Irak ordusuna bağlı 250 kişiden oluşan 16 özel operasyon alayı, Irak ordusuna bağlı sayıları 250 ila 300 arasında değişen, 32 adet piyade alayı. (15 ve 16. tümene bağlı), 150'şer kişiden oluşan 16 tank taburu (Irak ordusunun 9. tümenine bağlı), 4 zırhlı alay (Irak ordusu 9. tümenine bağlı), 12 acil müdahale alayı (Ninova özel polis birimine bağlı), 12 acil müdahale alayı (3. orduya bağlı), 8 Haşdi Vatani alayı (1 ve 2. tugaylar), 8 Ninova Polis Komutanlığına bağlı Swat taburu, Irak Federal Polis Teşkilatına bağlı 8 mekanize alayı, Koalisyon ve Irak ordusuna bağlı uzun menzilli topçu bataryaları, 1 Tümen peşmerge ve 2 tümen Haşdi Şabi milis gücü (destek amaçlı), ABD öncülüğünde şekillenen koalisyon gücüne ait, filo ve Irak Hava Kuvvetleri'nden 3 filo, Koalisyon ve Irak'a bağlı toplam 10 taarruz helikopter filosu operasyonun muharip gücünü teşkil ediyor.

16-10/17/ninova-muhafizlari-musul-operasyonunda-1476684938.jpg

2 CANLI BOMBA

Öte yandan, bölgedeki yetkililerden alınan bilgiye göre, çatışmalar esnasında Peşmerge güçlerine yönelik intihar eylemi düzenlemek isteyen 2 canlı bomba etkisiz hale getirildi. Musul'u kurtarma operasyonunda ağır silahlarla donatılmış yaklaşık 15 bin Peşmerge gücünün görev aldığı belirtiliyor.

NİNOVA MUHAFIZLARI KİM?

Eski Musul Valisi ve Ninova Muhafızları Komutanı Esil Nuceyfi, Türk askerlerinin eğittiği Sünni güçlerinin Musul operasyonuna katıldığını belirtti.Kaynak: Ninova Muhafızları Musul operasyonuna katıldı. Türkiye’nin eğitttiği savaşçılardan oluşan ‘Haşdi Vatani’ olarak bilinen gücün adını önceki gün ‘Ninova Muhafızları’ olarak değiştirdiği de yer aldı. Yerel güç, Iraklı bir generalin başında olduğu Musul Operasyonlar Komutanlığı bünyesinde yer alacak.

16-10/17/haber-2f2016-2f10-2f20161017_2_19604257_15096568.jpg

Musul'un terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınması için 30 bin askeri güçle sürdürülen harekât üç cepheden ilerliyor. O birlikler arasında en dikkat çeken ise Ninove Muhafızları olarak adlandırıların özel bir birlik. Bu birlik Türk askeri tarafından Başika'da eğitilen özel bir birliktir. Peki Ninova Muhafızları kaç kişiden oluşuyor? Musul Operasyonunda ne gibi rolleri var?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN