Önce empati sonra dans!

Önce empati sonra dans!

İstanbul Tasarım Bienali’nin altı ay boyunca sürecek sergileri, açık hava yerleştirmeleri ve video serileri başladı. Küratörlüğünü Mariana Pestana’nın yürüttüğü ‘Empatiye Dönüş’ başlıklı etkinlik serisinde, farklı ülkelerden projeler yer alacak.

SALİHA SULTAN | KARAR

İKSV tarafından VitrA sponsorluğu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle düzenlenen, küratörlüğünü Mariana Pestana’nın yürüttüğü ‘Empatiye Dönüş: birden fazlası için tasarım’ başlıklı İstanbul Tasarım Bienali başladı. Bienal bu sene pandeminin getirdiği zor koşullara rağmen farklı formatları bir araya getiren yeni yapısıyla 5’inci kez düzenleniyor. Bu kapsamda sergiler, kamusal alanda yer alan açık hava yerleştirmeleri ve dijital video serileri olmak üzere üç farklı formatla hazırlanan bienal, farklı ülkelerden ve farklı disiplinlerden katılımcıların projelerine ev sahipliği yapacak. Bienal kapsamında Pera Müzesi’nde yer alacak müdahaleler ve ARK Kültür’deki araştırma projeleri arşivi 15 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek ayrıca İstanbul sokaklarına yayılacak müdahaleler, araştırma projeleri ve video serileri ise 30 Nisan 2021’e kadar gelişerek sürdürülecek. Bienalde yer alan bütün araştırma projeleri ve dijital projeler ise altı ay boyunca dünyanın her yerinden çevirimiçi takip edilebilecek.

ORTAK HİKÂYEYİ ARAYANLARI BULUŞTURACAK ÜÇ ANA EKSEN

Pandemiyle birlikte ülkeler ve insanlar arası bütün iletişim biçimlerinin gerginleştiği bu günlerde önemli bir mesaj yüklenen ve empati çatısı altında düzenlenen İstanbul Tasarım Bienali, izleyicilerini üç ayrı eksende bir araya gelen zengin bir programla karşılıyor: Bienalin her hafta yayınlanacak Eleştirel Yemek Programı başlıklı ayağı her biri farklı bir uygulamacı ya da düşünür tarafından sunulacak, yiyecek-alışveriş, tüketim kültürü ve ekolojiye gönderme yapan videolardan oluşuyor. İkinci olarak bölgedeki ekonomik ve çevresel direnç için yeni araçlar ve sistemler oluşturmak adına Akdeniz havzasında araştırmalar yapan tasarımcılar ve düşünürlerin projelerinden oluşan bir seçki, Kara ve Deniz Kütüphanesi başlığıyla ARK Kültür’de yer alacak. Üçüncü eksende ise rastlaşmaların yeni türlerini araştıran farklı toplulukların ev sahipliğinde gerçekleştirilecek Yeni Yurttaşlık Ritüelleri var. Ortak yemek pişirme araçlarından bahçelere ve oyun alanlarına dek uzanan, İstanbul ve sakinleri için güvenle bir arada olmayı, yeniden bağ kurmayı, özen göstermeyi öne çıkaran deneyimler sunan zengin projeler, ötekileştirmenin ve yabancılaşmanın açtığı yaraları sanatla onarılacağına inanlar için büyük bir fırsat. Bienali gezmeye bugün başlayın, altı ay sürecek bu empati ve dönüşüm yolculuğunu kaçırmayın.

EVLERE ÖZEL ‘SORGULAMA’ KANALI

Bienalin video kanalında bugün yazar Valeria Meiller ve mimar Agustin Schang’ın Arjantin’deki et endüstrisinin arkasındaki türlü hikâyeleri inceledikleri ‘Et Vakası’ videosu yayınlanacak. Portekizli mimar Mariana Sanchez Salvador ve Taylanlı sanatçı Rain Wu’nun 25 Ekim’de yayınlanacak ‘Yukarıda Ne İse, Aşağıda Odur’ çalışması empatinin sadece farklı bir beden için gösterilmekle sınırlı kalmayıp, farklı zamanlara ve boyutlara da yayılabilmesi için dünyamızın makro ve mikro ölçekleri üstüne düşünmek gerektiğine dikkati çekiyor.

KALAMIŞ PARKI’NDA ENERJİ DOLU BİR SAHNE

Bienalin ‘Yeni Yurttaşlık Ritüelleri’ etkinlikleri kapsamında İsveçli bir organizasyon ekibinin hayata geçirdiği Dansbana! enstalasyonu Kalamış Parkı’ndaki spor alanının hemen yanı başına tasarlandı. Kent içinde dansa alan açan etkinlik Kadıköy Belediyesi ve yerel dansçılarla diyalog içinde geliştirilen bu tasarıma, Boğaz kıyısındaki bölgenin sualtı dünyası ve jeolojik zenginliği ilham verdi. Bluetooth hoparlörlerle donatılmış bir dans platformundan oluşan müdahale alanı, isteyen herkese ay boyunca her gün sabahtan akşama kadar dans etme fırsatı sağlıyor. 

İYİLEŞME SEANSLARININ ADRESİ PERA

Bienal kapsamında empati kavramını genişleten Empati Seansları başlıklı ücretsiz bir film seçkisi de Pera Müzesi’nde izleyicilerle buluşuyor. Seçkide yer alan Hamam, Cura, Karanlık Kökler, Bilinç Akışı, Robo-kıyamet Manifestosu, Shirley’in Ardından, Dip Akıntısı, KAPS Adasında Parti adlı filmler her perşembe ve pazar saat 13.00’te ücretsiz gösterilecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN