Onu yalnızca kitaplarla seyahat edenler sevebilir

Onu yalnızca kitaplarla seyahat edenler sevebilir

Ardında bıraktığı kitap koleksiyonu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Kütüphanesi’nde yaşayacak olan merhum sosyolog Prof. Dr. Hüsamettin Arslan kitaplara olan sevgisini günlüğüne “Kitap okumayan, mürekkebi, kağıt kokusunu, harfi, yazıyı, cümleyi, paragrafı ve kelimeyi sevmeyen insanların beni sevme şansları yoktur” ifadeleriyle kaydetmiş.

Yakalandığı amansız hastalık haberinin sarsıntısıyla okurları ve dostları olarak sağlık müjdesini beklerken bir ay gibi kısa bir süre içinde, 2 Ocak 2018’de sosyolog, yazar Prof. Dr. Hüsamettin Arslan’ı kaybettik. Marmara İlahiyat Camisi’nden kederli bir kalabalıkla Hakk’ın rahmetine uğurladığımız Prof. Dr. Arslan’ın cenaze töreninde öğrencisi Doç. Dr. Bengül Güngörmez ile yaptığımız sohbette, ilk konumuz ardında bıraktığı kitapları olmuştu. Pekçok mütefekkirin, edebiyat insanının ardında kalanların kıymetini bilmekte ekseriyetle geciken ülkemizde, o zengin kütüphanenin geleceği için endişelenmiş, fakat ‘Hoca’sına büyük kıymet veren öğrencisinin hevesli sözleriyle de ümitlenmiştim. Nadirattan da olsa güzel şeyler oluyor.

Doç. Dr. Güngörmez’den öğrendiğime göre Prof. Dr. Hüsamettin Arslan’ın kütüphanesi ailesinin, öğrencilerinin ve akademi dünyasından kıymet bilen isimlerin vefatının henüz ikinci sene-i devriyesinde gösterdikleri kadirşinaslık  sayesinde yaşamaya devam edecek. Akademi dünyasındaki birçok ismin aksine, yaşamının son günlerine kadar entelektüel ufkunu kapsayan bütün kaynakları yakından takip ettiği ve zengin bir kütüphaneye sahip olduğu bilinen Hüsamettin Hoca’nın özellikle İngilizce kitapların önemli bir yer tuttuğu 2 bin 600 kitaplık özel koleksiyonu artık Mimar Sinan’ın son eseri Valide Atik Medresesi’nin serin gölgesinde. Bugün Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin (FSMVÜ) Üsküdar Yerleşkesinde yer alan üniversite kütüphanesine ailesi tarafından bağışlanan Hüsamettin Arslan Koleksiyonu’nun burada yer alması, ardında bıraktığı coşkulu, duygulu dostluklarına güvendiği için olsa gerek sağlığında kitapları hakkında herhangi bir vasiyette bulunmayan Hüsamettin Hoca’nın aziz ruhunu da ferahlatacaktır. Gerçi FSMVÜ’nün üstlendiği bu görev evvela yıllar boyunca ders verdiği Uludağ Üniversitesi’ne düşerdi... Neyse.  

Bundan yaklaşık otuz yıl evvel, Hüsamettin Hoca’nın kitaplarını Çorlulu Ali Paşa Medresesi’nde Erenler Kraathane’sinde sohbetinden nasiplenmek için masasına uğrayan öğrencilerin meraklı elleri karıştırırdı... Kitaplarının yanı sıra, sadece aklımıza değil ruhumuza da tesir eden bütün o metinlerini kaleme aldığı çalışma masası da şimdi bir başka medresede, Valide Atik’te 25 Aralık’ta yapılacak anma etkinliğinin ardından FSMVÜ öğrencilerinin meraklı ellerine emanet edilecek. Okuyanı bol olsun. 

HAYATIN ACIMASIZLIĞINDAN KİTAPLARA KOŞTU

Kardeşi Muammer Arslan: İki yıl önce bizi büyük bir hüzne ve acıya bırakarak aramızdan ayrılan ağabeyimi rahmet, minnet ve özlemle anıyorum. Kalbi nur, mekanı cennet, ruhu şad olsun. Hoca’nın çok değerli bulduğumuz kitaplarını FSMVÜ Kütüphanesi’ne bağışlayarak kültür ve düşünce dünyamıza faldalı bir katkıda bulunduğumuzu düşünüyorum. Kitapları konusunda, günlüklerinde şu ifadeye rastladım, sizinle paylaşmak istiyorum: “Kitap okumayan, mürekkebi, kağıt kokusunu, harfi, yazıyı, cümleyi, paragrafı ve kelimeyi sevmeyen insanların beni sevme şansları yoktur. Beni yalnızca kitaplarla seyahat edenler sevebilir. Çünkü ben hayatımın her döneminde acımasız hayata karşı kitaplara koştum, kitaplara sığındım.” Bu koleksiyonun organizasyonunda öncülük eden değerli rektörümüz Prof. Dr. Fatih Andı’ya, yardımcısı Dursun Ali Tökel’e, şair Celal Fedai’ye ve öğrencisi Doç. Dr. Bengül Güngörmez’e, sevgili öğrencilerine ve kütüphane görevlilerine şahsım ve ailem adına çok teşekkür ediyorum.

YÖNÜNÜZÜ BULACAĞINIZ BİR KUTUP YILDIZI

Doç. Dr. Bengül Güngörmez (Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü): Uludağ Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne yıllarca emek vermiş, çok sayıda öğrenci ve akademisyen yetiştirmiş, ‘hocaların hocası’ sıfatını taşımayı hak eden Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, görevini sadece üniversite kürsüsünde ders vermek olarak görmeyen bir dava ve mücadele adamıydı. Eserleriyle, çevirileriyle, makaleleri ve gazete yazılarıyla, sosyoloji alanında yaptırdığı sıra dışı tezlerle üniversitemize, ulusal ve uluslararası sosyal bilimler geleneğine ve ayrıca Türk politikasına büyük katkılarda bulundu. Rahatsızlığının son günlerinde bile okula gelmeye devam eden ve derslerini bırakmayan hocamız en çok öğrencilerini severdi. Gençleri her zaman önemserdi ve bizim için yönümüzü bulacağımız bir kutup yıldızı gibiydi. Hocamızın mirası kitaplarının olduğu koleksiyon, Şair Dr. Celal Fedai’nin girişimleriyle FSMVÜ Edebiyat Fakültesi Üsküdar Yerleşkesine Prof. Dr. Hüsamettin Arslan adına bir salon ayrılması şartıyla kardeşi Muammer Arslan tarafından bağışlandı. Hüsamettin Hoca’mızın gerek konuşmalarında gerekse eserlerinde tarihe, geleneğe verdiği önem çok  büyüktür. 

AMACI FİKİR HAYATIMIZI ‘ÜST LİG’E TAŞIMAKTI

Şair, yazar Dr. Celal Fedai: Bazı insanlar arkalarında pek kıymetli emanetler bırakarak vefat eder. Merhum Hüsamettin Arslan da ardında bir külliyat bırakarak göçtü. Kitapları, tercümeleri kadar dostlarına her daim açık kütüphanesi de sevenlerine emaneti oldu. Kütüphanesinin, ülkemizin en seçkin üniversitelerinden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’yle birbirine yakışacağını düşünüp heyecanlandım. Sağ olsun Prof. Dr. Fatih Andı hoca, merhumun ağabeyi Muammer bey ve hayrülhalefi Bengül Güngörmez hanımefendi heyecanımızı kendilerine yakışır bir gayrete taşıdılar. Merhum, ülkemizin fikir hayatının tabir caizse bir “üst lig”i oluşması için uğraştı. Rahmetlinin koleksiyonun yerini bulması bu bakımdan da mutluluk vericidir. Umarım hocanın arzu ettiği düşüncenin yüksek irtifası kültür, sanat, edebiyat dünyamıza hâkim olur. 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN