ÖSO komutanı yeni hedefi açıkladı: El Bab için Ankara’dan haber bekliyoruz

ÖSO komutanı yeni hedefi açıkladı: El Bab için Ankara’dan haber bekliyoruz

Türkiye sınırının IŞİD’den temizlenmesinin ardından yeni hedef El Bab. ÖSO komutanlarından Yusuf Salih, Ankara ve Washington arasında El Bab operasyonunun detaylarıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, haber beklediklerini söyledi.

Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) operasyonuyla önce Cerablus, ardından Azez‘e kadar olan sınır hattı IŞİD’den temizlendi. ÖSO’nun yeni hedefi, El Bab.

Al Jazeera’nin haberine göre, operasyon için ABD ve Türkiye arasında sağlanacak uzlaşma bekleniyor. Cerablus operasyonunun en önemli gruplarından Sultan Murad Tugayı komutanı Yusuf Salih, El Bab operasyonu için hazırlıkların tamamlandığını, Mare ve Çobanbey üzerinden güneye doğru inileceğini söyledi. Suriye’nin kuzeybatısında rejimle savaşan Sultan Murad birliklerinden bir kısmı da operasyon için bölgeye kaydırıldı.

Salih, bunun için Ankara’dan haber bekledikleri bilgisini verdi: “Şimdiki hedefimiz güneye inmek. El Bab’ı IŞİD’den temizleyeceğiz. Ancak orada YPG unsurları da var. Bu sebeple Ankara ve Washington arasında uzlaşmanın sağlanmasını ve Ankara’dan haber gelmesini bekliyoruz. Operasyon başladığında sadece Ankara değil, ABD öncülüğündeki koalisyon da destek verecek.”

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

ÖSO komutanı Salih, “Washington-Ankara anlaşmasını bekliyoruz ama bu esnada YPG’nin Afrin veya Menbiç’ten kendi kendine karar verip de El Bab’a yürüdüğünü görürsek biz de ilerleriz, o zaman ABD desteği olmayabilir ama TSK desteğiyle SDG’yi durdurmaya gideriz. Hem IŞİD hem YPG ile savaşacak gücümüz var” diyor. ÖSO kaynakları, şimdilik Menbiç’in hedef olmadığını, şehrin geleceğiyle ilgili görüşmelerin de Ankara ve Washington arasında sürdüğünü söyledi.

16-09/07/aa.jpg

TÜRKİYE İADE ETTİ HOLLANDA KAÇIRDI

Hollandalı bir cihatçı, Suriye’deki silahlı gruplara katılmak amacıyla Türkiye’ye gitti. Türk makamlarınca gözaltına alınan N., Mayıs ayında Hollanda’ya iade edildi. Amsterdam Schipol Havalimanı’nda pasaportuna el konulan zanlı, hükümet yetkililerinin savcılığı geç bilgilendirmesi nedeniyle serbest bırakıldı. Cihatçının, karayoluyla Almanya’ya geçerek, kimlik kartı ile yeniden Düsseldorf’tan Türkiye’ye uçtuğu belirlendi.

UÇUŞA YASAK BÖLGE TEKLİFİNE İTİRAZ YOK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, uçuşa yasak bölgeyle ilgili ABD ve Rusya’nın yaklaşımını değerlendirdi: İtiraz yok ama ‘beraber yapalım’ gibi ortak irade de yok.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Halep konusunda Obama ve Putin ile ayrı görüşme yaptığını söyledi, nihai ateşkes anlaşmasının bayramdan önce beklediklerini ifade etti.
NTV’ye konuşan Kalın, Çin’de yapılan G-20 zirvesini değerlendirdi, “Terörle mücadele mülteci sorunu öne çıkan başlıklardı. Cumhurbaşkanımız ve diğer liderler konuyu etraflı bir şekilde ele aldılar” dedi. Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı ikili görüşmelerde 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ’yü diğer liderlere anlattığını aktardı.

Fırat Kalkanı operasyonu ve Suriye’de yaşanan gelişmelere de değinen Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın G-20 zirvesinde Obama ve Putin ile Halep konusunda ayrı bir görüşme yaptığını söyledi. Kalın, Halep’te ateşkesin ne zaman başlayacağına yönelik soruyu şöyle yanıtladı: “Cumhurbaşkanımız Obama’ya sordu. ‘Bitmek üzere, umutluyuz’ gibi bir ifade geldi. Nihai anlaşmayı bekliyoruz. Bir taslak geldi bize anlaşmayla ilgili. Bütün aktörlerin mutabık kaldığı anlaşma şeklindeki kağıdı bekliyoruz. Umudumuz bayramdan önce ateşkesin olması yönünde.”

HAVA KORUMASI ŞART

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘uçuşa yasak bölge’ teklifiyle ilgili de şu bilgileri verdi: Mülteci krizine yol açan sorunu ortadan kaldırmak gerekiyor. Bu da Suriye’de bir siyasi geçişin sağlanması ve savaşın sona erdirilmesidir. Orada maalesef hala karmaşık bir tablo var. Ama en azından geçiş sürecinde bu bölge güvenli bölge haline getirilebilir.

Cumhurbaşkanı bu teklifini yineledi. İtiraz yok ama nasıl uygulanacağı konusuna gelince, ‘tamam beraber yapalım’ gibi ortak irade de sergilenmiyor. Aslında fiilen orada bir güvenli bölge haritası ortaya çıkmış oldu ama bunun formel manada güvenli olması için hava koruması gerekiyor.

YPG KONUSUNDA ISRARCIYIZ

YPG konusunda ABD’lilerle uzlaşma olmadığını söyleyen Kalın, “Menbiç’ten YPG unsurlarının temizlenmesi ısrarımızı sürdürüyoruz. ABD, YPG’nin Fırat’ın doğusuna geçtiğini söylüyor. YPG’nin çekildiğini bizim kaynaklar da doğrulamalı” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN