Parası yetmedi

Parası yetmedi

Kaşıkçı infazının doğrudan sorumlusu görülen Suudi yönetimi petrol anlaşmalarıyla itibarını ‘satın almak’ için çabaladı. Ancak Trump’ın desteğine rağmen örtbas planı işe yaramadı. Cinayet dünyanın gündeminden düşmedi. Son olarak BM’nin ‘Riyad planlayarak katletti’ raporunun ardından gün yüzüne çıkan yeni ses kaydı Prens’in kaçış yollarını kapattı.

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası Trump’ın da desteğiyle örtbas çabasına girişen Suudi Arabistan Veliahtı Muhammed’in çabası yetmedi. Son olarak BM raporunda ‘Gazeteci planlanarak katledildi’ dendi. New York Times gazetesi, Prens’in cinayetten bir yıl önceki ses kaydını deşifre etti: Kaşıkçı’yı susturun. Hiçbir yöntem işe yaramazsa bu işi kurşunla çözün.

Amerikan New York Times gazetesi, Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı için Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın 2017’de söylediklerine ulaştığını yazdı. Gazetenin haberinde, Veliaht Prens Muhammed’in Washington Post yazarı Suudi Arabistan vatandaşı Kaşıkçı için “Eğer muhalefet etmeyi kesip ülkeye dönmezse kurşunla peşine düşün” dediğini aktarıyor. ABD’li istihbarat yetkililerine dayandırılan haberde, Prens Muhammed’in bu sözleri üst düzey bir yardımcısına söylediği de ifade ediliyor. Veliaht Prens Muhammed’in ABD’li istihbarat birimlerinin dinlemesine takılan görüşmesi için “Suudi Prens’in Kaşıkçı’nın öldürülmesini planladığının en detaylı kanıtı” yorumu yapılıyor. New York Times haberinde Prens Muhammed ve yardımcısı Turki Aldakhil arasındaki görüşmenin Eylül 2017’de gerçekleştiği belirtiliyor. Gazete, “O dönemde Riyad yönetimi Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan hükümetini eleştiren açıklamaları karşısında giderek daha fazla rahatsız oluyordu. Kaşıkçı, söz konusu telefon görüşmesinin gerçekleştiği ay Washington Post’a yazmaya başlamıştı” diyor. Haberde üst düzey Suudi yetkililerin Kaşıkçı’yı Suudi Arabistan’a döndürecek planlar üzerinde çalıştıkları yönünde ses kayıtları olduğu da belirtiliyor.

New York Times telefon görüşmesinin detaylarını şöyle aktarıyor: Prens Muhammed Kaşıkçı’nın ülkeye dönmeye ikna edilememesi durumunda zorla getirilmesini söylüyor. Veliaht Prens’in Eğer bu yöntemlerin hiçbirisi işe yaramazsa, ‘Bu işi kurşunla çözün’ dediği belirtiliyor. Bu telefon görüşmesinden günler önce Prens Muhammed’in başka bir yardımcısı olan Suud el Kahtani’ye “Kaşıkçı’nın etkisi çok arttı” dediği belirtiliyor. Kahtani’nin Prens Muhammed’e ‘Kaşıkçı’ya karşı bir girişimde bulunmamız büyük uluslararası tepki çeker’ uyarısında bulunduğu, Veliaht Prens’in ise “Suudi Arabistan kendi vatandaşları konusunda uluslararası tepkilere kulak asmaz” dediği aktarılıyor.

Birleşmiş Milletler’in “Suudiler Cemal Kaşıkçı’yı tasarlayarak öldürdü” raporu da sürece yeni boyut kattı. Riyad’ın üstünde yeni baskı oluşturan metne Ankara’dan da destek geldi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun “Suudi makamları, adalete hizmet etme arzularının bir kanıtı olarak Kaşıkçı’nın katillerini, önceden planlanmış bir cinayet işledikleri Türkiye’ye iade etmelidir. Tüm dünya, bu süreci yakından takip etmektedir. Türkiye, demokrasi ve özgürlüğe inanan tüm ülkeler gibi adaleti ve gerçeği aramaktadır” dedi. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de “Bu cinayetin üstünün örtülmesi ya da bu cinayetin bir başkalarının üzerine belki atılması amaçlanıyordu ama Türkiye tüm bu çabaları, tüm bu niyetleri açık etmiştir, ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.

BM'DEN TÜM BAŞKENTLERE İŞ BİRLİĞİ ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard’ın, Cemal Kaşıkçı cinayetinden Suudi Arabistan’ı sorumlu tutmasının ardından gözler başta BM olmak üzere uluslararası toplumun atacağı adımlara çevrildi. BM Özel Raportörü Callamard, gazeteci Kaşıkçı cinayetine yönelik 28 Ocak-3 Şubat’ta Türkiye’ye ziyaretinin ardından elde ettiği bulgulara ilişkin önceki gün yazılı açıklama yaptı. Callamard’ın BM Genel Sekreteri’nin talimatıyla çalışmadığını ve bağımsız insan hakları uzmanı olduğuna işaret eden Vellucci, “Ama genel olarak baktığımızda BM Genel Sekreteri insan hakları mekanizmasını destekliyor. Bundan dolayı tüm ülkelere bu mekanizmayla iş birliği çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

UMUDUMU KAYBETMEDİM

Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, ‘Hatice Cengiz anlatıyor, Cemal Kaşıkçı Hayatı-Mücadelesi-Sırları’ adlı kitap için düzenlenen basın toplantısında konuştu. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı raporu hatırlatan Cengiz “BM Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard ile ben de görüştüm. Burada yapmış olduğu görüşmeler ve tuttuğu rapor önemli. Çalışma, kendisinin buradaki izlenimlerinden oluşuyor. Umutluyum. Callamard’ın samimi olduğunu düşünüyorum. BM’de bu konu ile yapılan çok ciddi çalışmalar yok şimdiye kadar ama bundan sonraki süreçte daha fazla ümit var” diye konuştu. 

KONGRE'NİN TRUMP'A VERDİĞİ VADE DOLDU

ABD Başkanı Donald Trump yönetimine, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinden doğrudan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın sorumlu olup olmadığını ortaya koyması için ABD Senatosu tarafından verilen 120 günlük süre dün doldu. Dünya kamuoyunu uzunca süre meşgul eden gazeteci Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesi olayında yeni bir süreç için gözler Beyaz Saray’a çevrildi. Trump’a 10 Ekim’de mektup göndererek, Kaşıkçı cinayetinden doğrudan Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın sorumlu olup olmadığının “Magnitsky Yasası” kapsamında 120 gün içinde açık şekilde ortaya konmasını talep eden Senato, bugün Beyaz Saray’dan yanıt bekliyor. Amerikan medyasına yansıyan haberlerde, Beyaz Saray’ın Senatoya “sorumluluktan kaçan” bir yanıt göndererek Selman’ı doğrudan işaret etmeyeceği yönündeki beklentinin ağır bastığı ifade edildi. -AA

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE KATİLİ BULUN PROTESTOSU

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünden sorumlu olanların cezalandırılmasını isteyen bir grup aktivist Beyaz Saray önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Gazetecileri Koruma Komitesi üyeleri ve diğer insan hakları derneklerinden oluşan grup, adına konuşan Adalet Derneği Başkanı Ahmed Bedier, Kaşıkçı’nın öldürülmesine yönelik hiçbir şeyin yapılmamış olmasının adalet arayan birçok kişide büyük hayal kırıklığına sebep olduğunu ifade etti. 

19-02/09/parasi-yetmedi.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN