Pensilvanya’ya himmet hortumu

Pensilvanya’ya himmet hortumu

Para hareketleri 17 Aralık’tan sonra mercek altına alınan FETÖ, Bank Asya ve paravan şirketleri kullanarak kasasını doldurdu. ABD’deki örgüt kuruluşlarına bankanın verdiği krediler Türkiye’de himmet paralarıyla kapatıldı. Aynı yöntemi paravan şirketler de kullandı. Yüz milyonlarca dolar yurtdışına kaçırıldı.

17 Aralık darbe girişiminden sonra mali kaynakları mercek altına alınan FETÖ’nün burs, zekat, kurban ve yardım adı altında topladığı yüz milyonlarca doları yurtdışına çıkarmak için geliştirdiği yöntemleri Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü deşifre etti. 15 Temmuz ihanetinden birkaç gün önce tamamlanan FETÖ çatı iddianamesine giren çoğu 2016 yılında hazırlanan raporlara göre örgütün paravan şirketlerine Bank Asya üzerinden yüz milyonlarca dolar kredi verildi. Bu krediler Türkiye’de toplanan ancak yurtdışına çıkarılamayan yardım paralarıyla kapatıldı. FETÖ bağlantılı bazı paravan şirketler de Bank Asya’dan kullandığı kredileri Pensilvanya’nın kasasına aktardı.

TEK KALEMDE 115 MİLYON TL KREDİ

Emniyet’in, FETÖ’nün suç gelirlerinin aklanması ile ilgili Mart 2016’da hazırladığı rapora göre, Bank Asya; İspanya, İskoçya, Letonya, Fransa, İskoçya, Irak, Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Danimarka’daki 15 eğitim şirketi ve okuluna tek seferde 115 milyon 136 bin TL kredi verdi. Kredi geri ödemeleri ise bu şirketlerle ortaklık gibi herhangi bir bağı olmayan üçüncü kişiler tarafından doğrudan banka kasasına yatırıldı. Krediler vatandaşlar ve işadamlarından toplanan ‘himmet’ paralarıyla ödenirken, 17 Aralık’tan sonra yurtdışına para çıkarmakta zorlanan FETÖ kasasını doldurdu.

DÜNYA GÖRÜŞÜNE KREDİ!

Bankanın, mali durumu hakkında hiçbir kanaate sahip olmadığı firmalara 4 yılı ödemesiz, 19 yıl vadeli, bankacılık düzenlemelerini ihlal ederek kredi kullandırılması dikkat çekti. Firmaların kredi başvurularıyla ilgili dosyada “Dünya görüşü olumludur” gibi ifadelere yer verildi.

HİMMETLER ABD’YE

MASAK’ın Şubat 2016 tarihli raporu ise paravan şirketler ve bu şirketlerde ortak gibi gözüken FETÖ üyelerinin yurtiçinde ‘şirinler’ yöntemiyle toplanan himmet paralarının yurtdışına aktarılmasında ikinci bir yöntem olarak kullanıldığını belgeledi. Kurulun tespitlerine göre, FETÖ üyeleri, örgüt kuruluşlarının yurtiçi ve yurtdışındaki banka hesaplarına sistemli şekilde para transferleri yaptı. Özellikle 17 Aralık 2013’ten sonra kaynağı anlaşılamayan şaibeli işlemler yoğunlaştı. Örgütün kurduğu Brookliyn Amity Scholl’un JP Morgan Chase Bank’taki iki hesabına son 4 yılda, 50 seferde toplam 17.929.727 dolar yatırıldı. Dikkat çekmemek için transferler ticaret karşılığı gibi gösterildi.

ABD’deki FETÖ kuruluşu Putnam Science Academy’e ait hesaba 4.260.496 dolar yatırıldı. Ayrıca üçüncü kişiler tarafından 491.070 dolar gönderildi. North American Unıversty’nin Türkiye’deki ve Wells Fargo Bank’taki iki hesabına yine büyük bölümü 17 Aralık’tan sonra olmak üzere 4.580.550 dolarlık transfer yapıldı. Üçüncü kişiler tarafından gönderilen miktar ise 1.489.723 dolar. İki örgüt okuluna birkaç yılda gönderilen para 10 milyon doları geçti.

KÂR REKORLARI KIRDILAR

FETÖ bağlantılı Colegıos De Educatıon Mediterraneo’nun Banco De Sabadell Bankası’ndaki hesabına Türkiye’den 652.030 euro yatırıldı. Raporda kar amacı gütmeyen ABD’deki özel eğitim kurumlarının yıllık karlarının birkaç yüz bin dolar olduğu, FETÖ’ye bağlı okulların ise kaynağı açıklanamayan milyon dolarlık karlar elde ettiğine dikkat çekildi.

STK’LARA DA TRANSFER

Sadece okullar değil, FETÖ’nün yurtdışında kurduğu STK’lara da yüksek miktarda transferler yapıldı. Bank Asya’nın kredi kıyağı yaptığı Kanada Türkiye Dostluk Derneği’nin Wells Fargo Bank’taki hesabına 315.648 dolar himmet transferi gerçekleştirildi. Balkan Amerikan İşbirliği Federasyonu’na yapılan para transferleri de şaşırttı. JP Morgan Chase Bank ve Türkiye Vakıflar Bankası’ndaki 4 hesaba Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme Derneği tarafından 1.394.000 dolar yatırıldı. Bu hesaplara kapatılan TUSCON’un da aralarında bulunduğu kuruluşlar da 350 bin dolardan fazla para aktardı. Federasyonun İstanbul’daki hesaplarına da 430 kişi 647 işlemle 3.350.000 lira para transfer etti.

YÖNETİCİ DE ÇALIŞAN DA ÇARKTA

MASAK raporunda himmet transferlerinin genellikle fon aktarılarak ya da sanal postlardan kredi kartı ile yapıldığı bilgisine de yer verildi. Ayrıca kapatılan Zaman gazetesinin eski yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, eski Gazeteciler Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil’in de aralarında bulunduğu FETÖ yöneticileri de toplanan himmet paralarının yurtdışındaki örgüt kuruluşlarına aktardı. Sadece yöneticiler değil, örgüt şirket ve okulları ile TÜBİTAK gibi devlet kuruluşlarında çalışanlar üzerinden de yüz binlerce dolarlık transferler yapıldığı tespit edildi. Raporda çalışanlar üzerinden yapılan transferler tek tek sıralandı.

PARAVAN ŞİRKETLER DEVREDE

MASAK’ın Aralık 2015’te hazırladığı rapor, FETÖ bağlantılı paravan şirketler üzerinden himmet paralarının yurtdışına aktarılma yöntemini de deşifre etti. FETÖ bağlantılı Aydın A. ve Halil A, Almanya’da kurdukları Lumina Forenscis Gmbh Şirketi’ne 17 Aralık’tan sadece 13 gün sonra Bank Asya Çukurambar şubesinden 884.363,61 lira kredi kullandı. Türkiye adresi Almanya Elçiliği Çankaya olarak gösterilen şirketin hesabına yatan kredi, FETÖ bağlantılı yurtdışındaki şirketlere aktarıldı. Raporda FETÖ şüphelileriyle ortaklıkları da bulunan Aydın A’nın çoğu aynı alanda faaliyet gösteren yurtiçinde 10 şirketi bulunduğu bunların küçük sermayelerle kurulmasına rağmen kısa zamanda kaynağı açıklanamayan milyonluk şirketlere dönüştüğüne dikkat çekildi. Rapora göre FETÖ, sadece para transferlerini ve himmet paralarını aklamak için üyelerine bunun gibi binlerce şirket kurdurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN