Piyasaların gözü yerli swap açıklamasında

Piyasaların gözü yerli swap açıklamasında

Merkez Bankası’nın bugün yapacağı enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında swap işlemlerine ilişkin açıklama yapması da bekleniyor. Financial Times gazetesinde Merkez Bankası yurt içi bankalardaki döviz hesaplarından swap yolu ile kendine kaynak aktardığı haberi yer almıştı. Bu açıklamalar üzerine Merkez sessizliğini hâlâ korumaya devam ediyor.

Merkez Bankası, Enflasyon Raporu 2019-II Bilgilendirme Toplantısı’nı bugün yapıyor. İstanbul’da enflasyon raporunu açıklayacak olan Merkez Bankasından yerli bankalarla döviz karşılığı yapılan swap işlemlerine ilişkin açıklama da bekleniyor. İngiliz Financial Times gazetesinde Merkez Bankası yurt içi bankalardaki döviz hesaplarından swap yolu ile kendine kaynak aktardığı haberi yer almıştı. Habere göre Merkez’in döviz rezervlerinin aslında açıklandığı gibi yüksek olmadığı, swap yolu ile emanet döviz alımı vasıtası ile döviz rezervinin yükseldiği belirtilmişti. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu yılın 2’nci Enflasyon Raporu’nu da açıklaması bekleniyor. TCMB’den yapılan duyuruda, “Enflasyon Raporu 2019-II”nin 30 Nisan’da yayımlanacağı belirtilerek, raporun tanıtımı amacıyla söz konusu tarihte İstanbul’da bir bilgilendirme toplantısı düzenleneceği bildirildi. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın da toplantıda bir sunum yapacağı kaydedildi. Enflasyon Raporu 2019-II Bilgilendirme Toplantısı, bankanın genel ağ sitesinden de canlı yayımlanacak.

19-04/30/1033006313.jpg

Piyasalar açısından son dönemde 2 belirsizlik olduğuna dikkat çeken İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen bunların birinin politik, diğeri iktisadi politikalardaki belirsizlik olduğunu söyledi. Bloomberg HT’ye konuşan Gürleyen konuya dair “İçeride toplumsal barışı sağlamalı ve artık siyaseti geride bırakmalıyız. Serbest piyasa ilkelerine dayalı ekonomiyi hayata geçirmemiz lazım” yorumunu yaptı. Merkez Bankası’nın söylem değişikliğiyle önümüzdeki 3-4 ay içinde faiz indirmek için kendine yer açmaya çalıştığını belirten Gürleyen bu açıklamanın yanlış bir zamana denk geldiğini söyledi. Gürleyen “Dünyada dolar, yen gibi güvenli limanlar değer kazanıyor Arjantin pesosu ve TL değer kaybediyor. Rezervlerle ilgili şüpheler var. Böyle bir ortamda Merkez’in şartlar uygun olursa faiz indireceği açıklaması piyasada yanlış anlaşıldı ve direk faiz artıracak gibi izlenim oluştu. Şu an TL değer kaybediyor. Bizim şu an faiz indirmemiz yangına benzin dökmek gibi bir şey olur” değerlendirmesini yaptı. Merkez Bankası geçen hafta para politikası metninden ‘ilave sıkılaştırma olabilir’ ibaresini çıkartmıştı. Gürleyen, faize, kura karışmadan serbest piyasaya dönülmesi gerektiğine de dikkat çekti.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN