Prof. Dr. Naci Görür'den halka çağrı: Talep edin ki siyasetçi de depremi ciddiye alsın!

Prof. Dr. Naci Görür'den halka çağrı: Talep edin ki siyasetçi de depremi ciddiye alsın!

25 Ocak'taki büyük Elazığ depremi ile ilgili aylar öncesinde uyarılar yapan Prof. Dr. Naci Görür, 17 Ağustos'un yıl dönümünde yine kritik açıklamalarda bulundu: Minimum 7,2 bekliyoruz. Ama 1766'daki gibi, 3 ay arayla Marmara'nın tamamı kırılabilir. İşte bu en kötü senaryo...Artı-eksi 10-15 sene veriyoruz. İşin son demlerindeyiz. Halkın 'Biz depremde ölmek istemiyoruz' demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden emekli, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nin eski başkanı ve 1999-2014 döneminde deprem araştırmalarında görev alan Prof. Dr. Naci Görür halka çağrı yaptı, "Halkın 'Biz depremde ölmek istemiyoruz' demesi lazım. Talep olmazsa siyasetçi de depremi ciddi olarak gündemine almıyor" dedi.

"BAĞIRMAYA BAŞLADIK, HAKLI ÇIKTIK"

Hürriyet'ten İpek İzci'ye konuşan Prof. Dr. Görür yine dikkat çeken açıklamalara bulundu, "Yerbilimciler olarak 'İstanbul tehdit altında' diye bağırmaya başladık. Düzce için de alarm vermiştik. Haklı çıktık. 3 ay sonra Düzce’de deprem oldu. Bu alarm sayesinde olsa gerek bu kentte afet yönetimi çok daha profesyonelce yapıldı" diye konuştu.

"3 GÜN SONRA YİNE HER ŞEY UNUTULUYOR"

Görür şöyle devam etti: "Deprem kuşaklarında, binlerce insanın öldüğü yerlere gidin, yine aynı yapı tarzı, yine deprem güvensiz mimari, yine deprem güvensiz yapı malzemeleri kullanıldığını görürsünüz. Kendimize özgü bir toplumuz. Herhangi bir yerde büyük bir deprem olduğunda insanlar korkup dışarı çıkıyor. Televizyonlarda bilim insanlarını konuşturuyorlar; valilik, belediye bir şeyler söylüyor, teskin oluyor, üç gün sonra evlerine giriyorlar. Ondan sonra yine unutuyorlar."

"BİZE KIZIYORSUNUZ AMA ÖLÜYORUZ"

Yine medyayı eleştiren Görür "Benim için 'depremi nokta atışı söyleyen' diye yazıyorlar ama bu doğru değil. Bütün yerbilimciler söylüyordu... Palu depreminden sonra Sivrice’yi vurguladım. Kimse umursamadı. Yine deprem oldu, 40 kişi öldü. Deprem uyarısı yapınca bize kızıyorsunuz ama ölüyoruz. Bilim insanlarının söylemlerine özen göstermek lazım" ifadelerini kullandı.

"MARMARA'NIN TAMAMI KIRILABİLİR"

'Beklenen deprem için sizin gözünüzden en iyi ve en kötü senaryolar neler?' sorusuna da cevap veren Görür "Minimum 7,2 bekliyoruz. Ama 1766'daki gibi, 3 ay arayla Marmara'nın tamamı kırılabilir. İşte bu en kötü senaryo... 1766’da, Kumburgaz ve Adalar hatları üç ay arayla kırılmış, her biri 7’nin üzerinde iki deprem olmuş. Bugün de zaten bu iki hat kilitlenmiş vaziyette. Beklediğimiz depremin 1999’dan itibaren her an olma kaydıyla, 30 yıl içinde gerçekleşme olasılığı yüzde 62 olarak hesaplandı. Artı-eksi 10-15 sene veriyoruz. İşin son demlerindeyiz" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Prof. Dr. Naci Görür, daha önce de medyanın tutumuna isyan etmişti, Twitter'dan dikkat çeken paylaşımlarda bulunmuştu.

Prof. Dr. Görür şunları kaydetmişti: "Sevgili takipcilerim. Şimdi size bir kararımı açıklamak istiyorum. Bu kararım medya ile ilgili. Hoşgörülerine sığınarak bir rahatsızlığımı iletmek istiyorum. Bir yerde deprem olur olmaz, telefonum kilitleniyor ve televizyonlar benden görüş almak istiyorlar.

Onlara "deprem daha birkaç dakika önce oldu. Üzerinde çalışmadan nasıl konuşabilirim" dediğimde, "olsun hocam siz birşeyler söylersiniz" diyorlar. Kanaatime göre bu yaklaşım depremi hafife almaktır. 1-2 saat sonra konuşalım deyince de gündemden düşer deyip kabul etmiyorlar. Üzülerek görüyorum ki... Televizyonlar bizi bir araç gibi kullanıyor. Bunu üzerine ben de artık hemen deprem sonrası ayak üstü konuşmamaya karar aldım. Umarım medyadaki arkadaşlarım beni anlayışla karşılarlar. Selamlar."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN