Prof. Dr. Önder Ergönül antibiyotik uyarısı: Daha ölümcül yapıyor

Prof. Dr. Önder Ergönül antibiyotik uyarısı: Daha ölümcül yapıyor

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül gereksiz antibiyotik kullanımının koronavirüsü daha ölümcül hale getirdiğini söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül gereksiz antibiyotik kullanımının koronavirüsü daha ölümcül hale getirebildiğini söyledi.

NTV'den Tuğba Öztürk'ün haberine göre, Türk Mikrobiyoloji Derneği kongresinde gündeme gelen, 3 bin 406 hastayla yaptıkları araştırmada; ayaktan veya yatarak takip edilen Covid-19 hastalarının yüzde 72’sinin tedavisinde antibiyotik kullanıldığına yer verildi. 

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) defalarca uyarı alan Türkiye'de bu durum tepkilere neden oldu.

ERKEN ANTİBİYOTİK KULLANIMI YÜZDE 84'E KADAR ÇIKIYOR

Clinical Infectious Diseases dergisinde 21 Ağustos 2020’de yayımlanan bir makaleye göre, araştırmaya dahil edilen Covid-19 hastalarının yaklaşık yüzde 57’si erken ampirik antibiyotikler alırken yalnızca yüzde 3.5’i onaylanmış toplum kaynaklı bakteriyel infeksiyona sahipti. Bazı hastanelerde, Covid-19 hastalarında erken ampirik antibiyotik kullanımı yüzde 84’e kadar çıkıyor.

Sağlık Bakanlığı Covid-19 Bilgilendirme Sayfası'nda yer alan, ''Covid-19 antibiyotiklerle tedavi edilebilir mi?'' sorusuna, ''Hastalığın etkeni bir virüs türüdür (SARS-CoV-2). Antibiyotikler virüslerin neden olduğu enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek amacıyla kullanılmaz'' şeklinde cevap verildiği görülüyor. 

"KORONAVİRÜSÜ DAHA ÖLÜMCÜL HALE GETİREBİLİYOR"

Özellikle pandemi döneminde gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının koronavirüsü daha ölümcü hale getirebileceğine belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, konuyla ilgili soruları yanıtladı. 

Türkiye'de koronavirüs hastalarında yaygın bir antibiyotik kullanımı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Önder Ergönül, ''İlk etapta, antibiyotiklerin de tıpkı hidroksiklorokin gibi yararlı olabileceği öne sürüldü. Ama daha sonra antibiyotiklerin koronavirüs tedavisinde işe yaramadığı defalarca kez ispatlandı'' dedi.

"VİRÜSE KARŞI ETKİSİ YOK"

Ergönül, Covid-19'un bir virüs olduğunu ve virüse karşı antibiyotiklerin etkisi olmadığını söyledi. 

Bazı hekimlerin bu açıklamaya 'biz bilmiyor muyuz' diyerek tepki gösterdiğini ifade eden Ergönül, ''Türkiye'de bazı hekimler, 'koronavirüs tedavisinde yararlı olabilir' düşüncesiyle antibiyotik yazıyor. Oysa bu konuya dair bir kanıt olmadığı gibi bu tedavi biçimi önerilmiyor bile'' açıklamasını yaptı. 

Antibiyotikler yüzünden ülkedeki bütün mikroplara karşı güçlü bir direnç olduğunu ifade eden Ergönül, ''Bu durum antibiyotikler rahat rahat yazıldığı için oluyor. Herkes koronavirüse odaklanınca da bilinçsiz antibiyotik kullanımı göz ardı ediliyor'' dedi.  

Ergönül, ''Bakteriyel direncin artması bir süre sonra bütün antibiyotikleri etkisiz hale geliyor. Ve bu durum koronavirüsü daha ölümcül hale getirebiliyor'' uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN