Prof. Dr. Tevfik Özlü uyardı: İnsan hareketliliği olursa yeni dalgaya neden olur

Prof. Dr. Tevfik Özlü uyardı: İnsan hareketliliği olursa yeni dalgaya neden olur

Eğitim-öğretim yılının yarı yıl tatiline girmesi sonrası Bilim Kurulu Üyesi Özlü'den vatandaşlara uyarılar geldi. Özlü, "Tatilde insan hareketliliği olursa yeni dalgaya neden olabilir" diyerek, vatandaşlara evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gölgesinde dün eğitim-öğretimde yarı yıl tatili başladı. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yarı yıl tatili süresinde şehirler arasında insan hareketliliği olmasının Kurban Bayramı'nda olduğu gibi yeni bir dalgaya neden olabileceğini söyledi.

"EVDE KALMAYA DEVAM ETMEK LAZIM"

Özlü, tatillerin insan hareketliliğinin artma riski taşıdığının altını çizerek, şunları söyledi: "Bu tatili evde geçirmek lazım. Doğrusu o. Kendi hane halkınızla evde keyifli vakit geçirmenin yolunu bulmak lazım. Yoksa tatil oldu diye bulunduğu kentten başka yerlere hareket etmek veya başka kişilerle bir araya gelmek, yakın da olsa eş, dost, akraba da olsa güvenli değil. Evler güvenli, evde kalmaya devam etmek lazım.

"TATİLDE İNSAN HAREKETLİLİĞİ OLURSA YENİ DALGAYA NEDEN OLABİLİR"

Evet yorulduk, bunaldık ama amacımız şu; salgını durdurup, hiç olmazsa yazın rahat bir nefes alıp, yaz tatiline rahat girebilmek. Eğer şimdi buna uymazsak, bu okul tatili süresinde şehirler arasında insan hareketliliği olursa, aynen Kurban Bayramı’nda olduğu gibi, bir dalgaya neden olabilir. Nasıl ki Kurban Bayramı’nda yaşanan insan hareketliliği, onu takip eden 1-2 ay içerisinde ciddi bir vaka artışıyla sonuçlandı, bu tatilde de buna dikkat etmezsek, aynı sonuçla karşılaşabiliriz. Dolayısıyla bu süreç uzayabilir"

"DAHA O DÖNEME GELMEDİK"

Tedbirler alındığı için vaka sayılarının azaldığını belirten Prof. Dr. Özlü, "Bir an önce bu pandemiden kurtulmamız için herkesin dikkatli olması lazım. Tatil hakkımız, evet yorulduk, biz de bir an önce normale dönmek istiyoruz. Hepimizin arzusu o ama, daha o kararlı döneme gelmedik" dedi.

"BİRKAÇ AY DAHA SABIRLI OLMAMIZ LAZIM"

"Vaka sayılarımız yüksek ve bulaşma devam ediyor" diye Özlü, dünya genelinde de salgının azalmadığını aksine arttığını ifade etti. Özlü, Amerika’da, Rusya’da, Hindistan’da, Brezilya’da, Avrupa’da alınan tedbirlere, yasaklara, kısıtlamalara rağmen salgının arttığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Özellikle varyant virüsle ilgili sıkıntılar çok fazla ve endişeler var. Biz iyi bir noktaya doğru gidiyoruz ama henüz güvenli noktada değiliz. Tedbirleri aldığımız için vaka sayıları azalıyor. Tedbirlerden vazgeçersek, eskiye dönersek, yine aynı şekilde aynı şeyi yaşayabiliriz. Onun için, biraz daha sabredeceğiz. Yaza rahat edeceğimizi düşünüyorum ama birkaç ay daha sabırlı olmamız lazım."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN