PTT, 10 TL'lik yayını 9 TL'ye taşıyacak

PTT, 10 TL'lik yayını 9 TL'ye taşıyacak

Dünya Dergiler Birliği, PTT'nin Türkiye'de ortalama 10 TL'den satışa sunulan edebiyat dergilerinin bir adedini taşımak için 2021'de minimum 9 TL kargo ücreti alacağını açıklamasına tepki gösterdi.

SALİHA SULTA | İSTANBUL

Dünya Dergiler Birliği (DERGİBİR), 2021’de bir dergiyi 9 TL’ye taşıyacağını açıklayan PTT'ye tepki gösterdi. Tepkisini sosyal medyadan dile getiren DERGİBİR "Bir dergi son sayısını çıkarıyor, bir dergi daha kapanıyor" diyerek, şu açıklamayı yaptı:

"PTT, bir dergiyi 2021'de minimum 9 liradan taşıyacağını iletti. Bu konuda ısrarcı. Bir dergi ortalama 10 lira. Matbaa, kağıt, editör, tasarımcı, kira, elektrik, telif, doğalgaz, su, çay için kalan 1 lira."

Birlik ayrıca "Gençlerin çıkardığı onlarca dergi sessiz sedasız yayınlarına ara verdiler. Bir çok dergi ciddi sıkıntı içinde..." ifadeleriyle de edebiyat dergilerinin günden güne artan masraflar nedeniyle kapandığına dikkati çekti.

"KÜLTÜRE, EDEBİYATA KİM SAHİP ÇIKACAK?"

DERGİBİR'in tepkisine edebiyat dünyasından da destek geldi. Yazar Erol Erdoğan "Dergiler önemlidir; ocaktır, fideliktir, fidanlıktır. Dergilere omuz vermek gençlik, edebiyat, düşünce, kültür, eğitim ve sanata omuz vermektir. Dergilere kargo indirimi kayıp değil yatırımdır" ifadeleriyle, PTT’nin edebiyat dergilerine uyguladığı ücret politikasında indirim yapması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Özel "Kültüre, sanata, edebiyata kim sahip çıkacak? Şu feryadı duyun" sözleriyle tepki gösterirken, yayıncı Murat Ayar "Gençlerin çıkardığı onlarca dergi sessiz sedasız yayınlarına ara verdiler. Kapandık demeye dilleri varmıyor. Tek sorun kargo da değil" dedi.

NEDEN KARGO KULLANIYORLAR?

Türkiye’de düşük tirajları, sınırlı imkanlarıyla kültür, sanat ve düşünce dünyasının canlılığını, bağımsızlığını ve çeşitliliğini koruyan yüzlerce edebiyat dergisi yayımlanıyor. Çoğu arkasında bir kurum desteği ya da yatırımcı olmadan, yazarların kişisel çabalarıyla aylık ya da üç ayda bir yayımlanan bu dergiler, maddi yetersizlikler nedeniyle yüksek ücretler talep eden ve tekelleşmiş durumda olan dağıtım şirketleriyle çalışamıyor.

Bulundukları şehirlerde bağımsız yayınevleri üzerinden satış yapmaya çalışan dergiler, Türkiye'nin diğer şehirlerindeki abonelerine ulaşmak için PTT'yi ya da diğer kargo şirketlerini kullanmak zorunda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN