Putin: Suçluları bulup cezalandıracağız

Putin: Suçluları bulup cezalandıracağız

Rus uçağının angajman gereği düşürülmesi sonrası Türkiye'den ve dünyadan gelen itidal çağrılarını hiçe sayan Putin tehditlerine devam etti. "Suçluları bulup cezalandıracağız" diyen Putin Fransa saldırısı ile Rus uçağının düşürülmesini bir tutarak manipülasyona başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ve Fransa’nın Paris ve Rus savaş uçağına yönelik terörist saldırılarından sorumlu kişilerin bulunması ve cezalandırılması niyetinde müttehit olduklarını iddia etti.

Rusya’yı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmede teröre karşı mücadele konusuna öncelik verildiğini belirten Putin, her iki ülkenin Paris ve Su-24 saldırılarından sorumlu kişileri bulup cezalandırma niyetinde olduğunu iddia etti.

Hollande, ise Sina'da düşürülen Rus Yolcu uçağını kastederek “Bu bizim ortak trajedimizdir. Suçluları bulup cezalandırma niyetinde müttehidiz” dedi.

Putin: Ortak çalışmaları güçlendirmeliyiz

Bazı ülkelerin teröristlerle flört ederek çıkarları uğruna onlardan yararlanma çabalarının aleyhine döneceğini iddia eden Putin, Rusya ve Fransa'nın terörle mücadele alanında ortak çalışmaları güçlendirme ve bilgi değişimini artırma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Vladimir Putin, terörle mücadelede geniş bir uluslararası koalisyonun kurulması fikrini benimseyen ülke sayısının da arttığını kaydetti.

Hollande: Bize güvenebilirsiniz

Diğer yandan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Sina Yarımadası'nda Rus yolcu uçağına yapılan saldırıyla ilgili olarak Vladimir Putin'in Paris'in desteğine güvenebileceğini söyledi.

Hollande, "Fransız halkına ilettikleri taziyeler, sergiledikleri sempati ve dostlukları için Devlet Başkanı Putin'e ve Rusya halkına teşekkür ediyorum. Sayın Putin'e bir kez daha diyorum ki, Rus yolcu uçağına saldırıyla ilgili olarak desteğine güvenebilirsiniz" dedi.

"Rusya ve Fransa birlikte hareket etmeli"

Fransa'nın IŞİD'in yok edilmesi çalışmalarına daha etkili bir şekilde katılabilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Hollande, teröre karşı mücadelede Rusya ve Fransa'nın birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Rusya ve Fransa'nın IŞİD'e yönelik hava operasyonlarını koordine edeceğini vurgulayan Hollande, Suriye'de teröre karşı mücadele çerçevesinde bilgi değişimini artırma konusunda anlaştıklarını da sözlerine ekledi.

"Fransa ile görüşme yapıcı geçti"

Putin: Fransa ile yaptığımız görüşmeler yapıcı gerçekleşti. Putin Fransa ile yapılacak işbirliğinin Uluslararası koalisyonu ileri taşıyacaktır. Fransa ve Rusya Suriye'de istihbarat paylaşımı yapılmasına karar vermiştir. Kim terörizme çifte standart uyguluyorsa, kim suça bulaştıysa ateşle oynuyordur.

Hollande: Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur.

Putin: Esad'ın akıbetine Suriye halkı karar vermelidir.

Hollande: Fransa ve rusya IŞİD'e karşı saldırıları yoğunlaştırma kararı almıştır.

Putin: Suriye ordusu ve Esad terörle mücadelenin doğal müttefikleridir.

Hollande: Rusya ile IŞİD haricinde diğer gruplar hedef alınmayacağı konusunda anlaşılmıştır.

''Müttefik gördüğümüz ülke uçağımızı düşürdü''

Putin: Türkiye'den bir takım açıklamalar geldi. Rusya ve Suriye güçleri Rus jetinin düşürüldüğü bölgede operasyonlar yoğunlaştırılacak. Müttefik gördüğümüz ülke tarafından uçağımız düşürüldü bunun sonucunda bir pilotumuz öldürüldü bu yüzden s-400 gibi modern bir sistemi kullanmak durumunda kaldık. Ve eğer bu önlemleri artırmamız gerekirse tereddüt etmeyiz.

''IŞİD ile mücadeleye yoğunlaşılmalı''

Hollande: Koalisyonla birlikte de bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Daha önce operasyon bilgilerimizi paylaştık Türkiye'de bu bilgilere sahip. Bütün bu bilgiler bölgede faaliyet gösterenlerle paylaşılıyor. Sayın Erdoğan ve sayın Putin'le de görüştüm. Benzer olayların tekrarlanmması için böyle bir riskten kaçınılması gerekmektedir: IŞİD'le mücadeleye yoğunlaşılmalıdır. Bu tür olayların yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir.

IŞİD petrolü iddiası

Putin: Bizim pilotumuz öldüğü gibi bir takım durumlar yaşandı. Bu da bizim için kabul edilebilir bir durum değil. Biz de buna göre hareket ediyoruz. Fransa ile yaptığımız görüşmelerde koalisyon dahil olmak üzere bunu nasıl işbirliği halinde görüştük bunu görüştük. Özellikle Petrol sahaları bağlamında. Türkiye kamuoyu önünde bu konudan söz etti. Petrol taşıyan kamyonlar gündeme geldi. Ve endüstriyel düzeyde ve miktarda petrol alındı. Suriye'de teröristlerin olduğu bölgelerden Bu kamyonlar bu bölgelerden alınıp gece gündüz Türkiye’ye gitti.

"İlişkilerin bu hale gelmesi de bizim için üzücü"

Yani bu konuda Türkiye’nin haberinin olmadığını mı düşünelim? Teröristler petrol alınmasını yasaklayan bir karar var. Ve hem Paris'teki saldırıları hem de Rus uçağının düşürülmesi olayını yaşadık bütün bunlar göz önüne alındığında… Siyasi liderliğe bakarsak eğer böyle bir şey yaşandıysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Bizim hiç şüphemiz yok. Araçların bu bölgelerden gittiğini görüyoruz. Bu Türk halkının karar vereceği bir şey. Biz müdahale etmedik müdahale etmeyi de düşünmüyoruz. Özellikle son bir kaç yıl içinde yaşadığımız ilişkiler çok önemliydi. İlişkilerin bu hale gelmesi de bizim için üzücü.

"Türkiye'nin bilmemesi mümkün değil"

Düşürülen Rus uçağı ile ilgili bir soru üzerine Putin “Türkiye’nin Rus uçağı olduğunu bilmemesi mümkün değil” dedi.

“Türkiye’den böyle bir hamle beklemiyorduk” diyen Putin, “Türkiye’yle sadece komşu değil aynı zamanda dosttuk” şeklinde konuştu. S-400’leri konuşlandırmak zorunda kaldıklarını söyleyen Putin, “Pilotumuz öldürüldü bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi. Hollande da konuşmasında “şu anda tek amaç IŞİD ile mücadele olmalı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN