Rafale jetleri Yunanistan'ın gündeminde

Rafale jetleri Yunanistan'ın gündeminde

Yunan parlamentosu, 18 adet Fransız yapımı Rafale tipi savaş uçaklarının satın alınmasına yeşil ışık yakacak yasal düzenlemeyi bu hafta oyluyor. Uçakların satın alınması 2,5 milyar euroya mal olacak.

Türkiye ile Doğu Akdeniz'de yaşadığı gerginlik sonrası savunma harcamalarını artıran Yunanistan, Fransa'dan Rafale tipi savaş uçakları satın almaya hazırlanıyor. Fransız havacılık teknolojileri şirketi Dassault'tan 2,5 milyar euro karşılığında 18 adet uçak satın alınmasıyla ilgili olarak hazırlanan yasal düzenleme bu hafta içinde Yunan parlamentosunda oylamaya sunulacak.

YUNANİSTAN SAVUNMA KAPASİTESİNİ ARTTIRIYOR

Fransa'dan alınacak bu uçaklar, Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları nedeniyle Türkiye ile yaşadığı gerginliğin ardından savunma kapasitesini artırma stratejisinin bir parçası.

Yunanistan, satın alınacak 6'sı yeni, 12'si kullanılmış olan jetler için bu yıl içinde 1,5 milyar euro, 2022-2023 yıllarında 400 milyon euro, 2024-2025 yılları arasında da 34 milyon ödeme yapacak.

f-35.jpg

Uçakların satın alınmasıyla ilgili bugün başlayacak olan görüşmelerin hafta sonuna kadar tamamlanması, ardından da oylamanın yapılması planlanıyor.

SAVUNMA BÜTÇESİNE ONAY

Yunanistan'ın 2021 savunma bütçesinin 2,5 milyar euroya çıkartılmasınıavr öngören bütçe tasarısı Aralık ayı ortasında parlamentodan geçti.

Atina böylece savunma bütçesini geçen yıla oranla beş katına çıkartmış oldu. Yunanistan, Fransa'nın yanı sıra İsrailve ABD ile de savunma alanındaki işbirliğini genişletiyor.

İSTİKŞAFİ GÖRÜŞME İSTANBUL'DA DEVAM EDECEK

Öte yandan Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz'deki gerilimin düşürülmesi için yeni bir girişim başlatılıyor. İki ülke arasında 2016'da son bulan istikşafi görüşmelerin 61'inci turunun 25 Ocak 2021 tarihinde İstanbul'da yapılacağı açıklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN