Reina katili Kırgız ya da Özbek asıllı, havaalanı saldırısını yapan hücreyle bağlantılı | Son dakika

Reina katili Kırgız ya da Özbek asıllı, havaalanı saldırısını yapan hücreyle bağlantılı | Son dakika

Son dakika haber... Karar, 39 kişinin öldüğü Reina saldırısını gerçekleştiren teröristle ilgili çarpıcı detaylara ulaştı. Teröristin yabancı uyruklu olduğu tespit edilirken, emniyet ihtimalleri Kırgız ya da Özbek seçeneklerine kadar indirdi. Saldırıdan önce keşif ve tatkbikat yaparak, kanlı eylemin süresini ayarlayan terörist, olay yerinden kaçtı. Savaş bölgelerinde bulunduğu ve 'eğitimli' olduğu belirlenen teröristin, Atatürk Havalimanı saldırısındaki IŞİD hücresi ile bağlantılı olduğu belirlendi.

HİLAL ÖZTÜRK

Türkiye, terörle boğulmaya çalışıldığı, 2016 yılının son gecesinde, yine kanlı bir saldırıyla yeni yılı karşıladı. Terör bu kez İstanbul Ortaköy'de dünyaca ünlü gece klubü Reina'daki yılbaşı partisinde korkunç yüzünü gösterdi. Elindeki otomotik silahla, önce gece klübü önünde güvenlik önlemi alan bir polis memuru ve güvenlik görevlisini katleden terörist, ateş ederek içeri girdi. Saldırgan, yeni yılı kutlayan yaklaşık 700 kişinin üzerine otomotik silahla 6 dakika boyunca ateş etti. İçerde üzerini değiştiren terörist yaşanan kaos ve arbededen yararlanarak kaçtı. 7 dakika sonunda katliamcı teröristten geride 39 ölü ve 65 yaralı kaldı.

KATLIAMCI PROFESYONEL

Teröristin yakalanması için İstanbul Terörle Mücadele Şubesi ekipleri alarm durumuna geçti. Karar'ın güvenilir kaynaklardan ulaştığı bilgilere göre saldırıda tek bir teröristin olduğu netleşti, ancak eylemin arkasında IŞİD hücresi olduğu üzerinde duruluyor. Türki Cumhuriyetlerden olduğu tespit edilen teröristin Özbek veya Kırgız uyruklu olduğu belirlendi. Teröristin Suriye gibi savaş bölgelerinde uzun süre bulunduğu, iyi eğitimli ve profesyonel olduğu belirtildi.

"20 kişinin kimliği belli: 15’i yabancı uyruklu"

SÜRE SINIRLI KATLİAM

TEM'de saldırı için görevlendirilen özel ekip, Raina bölgesindeki işyeri ve MOBESE kameralarının kayıtlarını inceliyor. Bu incelemede yapılan ilk tespitlere göre, teröristin katliamdan günler önce keşif ve tatbikat yaparak kanlı terör eylemini planladığı belirlendi. Güvenlik kaynaklarına göre, saldırgan katliam planını en ince ayrıntısına kadar test edip, 'süre sınırı' koyarak hareket etti. Saldırının 7 dakika gibi kısa bir süre içinde sona ermesi ve teröristin yaşanan karmaşadan yararlanarak kaçmasının, öncesinde prova yaptığının göstergesi olduğu da belirtildi. Teröristin iyi derecede savaş saldırı eğitimi aldığı değerlendiriliyor.

Reina'daki saldırıdan hemen önce çekildi

ORTA ASYA GURUBUNA GÖZALTI

Teröristin yakalanması için IŞİD'in Orta Asya kökenli teröristlerinin bağlantılarının tespit edildiği, polisin de kontrol altında tuttuğu Zeytinburnu, Başakşehir ve Bahçelievler ilçelerinde operasyonların yoğunlaştığı öğrenildi. Bölgedeki baz istasyonları analiz ediliyor ve güvenlik kamera kayıtları tek tek taranıyor. Türkiye'ye illegal yollarla girip girmediği araştırılıyor. Teröristin kanlı eyleminin başından sonuna kadar yalnız mı yoksa destek alarak mı hareket ettiği inceleniyor.

17-01/02/02krs8-kiz-dek.jpg

HAVAALANI KATLİAMI MERCEK ALTINDA

Öte yandan saldırganın 28 Haziran'da Atatürk Havalanı Dış Hatlar Terminali'nde 45 kişiyi katleden IŞİD'li Özbek ve Kırgız kökenli teröristlerle aynı hücreden olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Atatürk Havaalanı'ndaki kanlı saldırıyı organize eden yabancı teröristin Çeçen uyruklu Ahmet Çatayev olduğu belirlenmişti. Çatayev'in Kuzey Kafkasya kökenli teröristlerden oluşturulan büyük bir IŞİD birliğinin de komutanı olduğu da belirtiliyor. Çatayev’e bağlı bazı Çeçenler'in Türkiye'de faaliyet gösterdiği istihbarat raporlarında yer alıyor. Havaalanı saldırısını gerçekleştiren 3 canlı bombanın da Çatayev'in İstanbul'daki ekibiyle birlikte hareket ettiği şüphesi ağırlık kazanmıştı.Güvenlik kaynaklarının teröristin Atatürk Havaalanı saldırısındaki hücreyle bağlantılı olması ihtimali, katliamın arkasındaki örgütün de IŞİD olduğu şüphesini güçlendirdi.

TEK KOLLU CANAVAR

Çatayev'in, Kafkas Emirliği'ne bağlıyken, 2012 yılında Gürcistan ordusu ile Çeçen direnişçiler arasında çatışma yaşanmasına neden olan Lapota olayı nedeniyle görevden alındığı belirtilmişti. Bu olay sonrası direnişin büyük oranda zayıfladığı, Kafkasya Emirliği'nin Çatayev hakkında soruşturma açması nedeniyle Çatayev'in Suriye'ye kaçarak IŞİD'e katıldığı öğrenildi. Çatayev'in bu tarihten sonra Kuzey Kafkasya kökenli gençleri IŞİD'e kazandırdığı ifade ediliyor.

Çatayev'in IŞİD'de katılmadan önce Rusya'da silahlı örgüt üyeliği suçundan mahkum olduğu, cezaevinde enfeksiyon kapan kolunun kesildiği bu nedenle Tek Kol lakabı ile anıldığı belirtiliyor. Hapishaneden kaçan Çatayev'in, 2003'de siyasi mülteci olarak Avusturya'ya gittiği ifade ediliyor. Çatayev'in İsveç, Ukrayna ve Gürcistan'da farklı suçlardan tutuklandığı belirtiliyor.

Yılbaşı kutlamalarına ve IŞİD'in terör eylemi tehtidine karşı önlem amaçlı operasyonlar yapılmıştı. Polisin İstanbul, Ankara, Adana, Hatay, Reyhanlı, Antakya, Kırıkhan, Mersin ve Tarsus başta olmak üzere Türkiye genelinde yaptığı operasyonlarda onlarca IŞİD bağlantılı şüpheli gözaltına alındı. 27-31 Aralık tarihlerinde yapılan operasyonlarda gözaltına alınan IŞİD'lilerin, kanlı saldırıyı tetikleyen unsurlardan biri olabileceği değerlendiriliyor. Ayrıca Atatürk Havaalanı saldırısı davasının aralık ayındaki duruşmasında teröristlerin kiraladığı eve aracılık eden yabancı bir kişi tutuklandı.


17-01/02/02krs8-mekan-sahibi.jpg

İKİ HAFTADIR SIKI ÖNLEMLER VARDI

Saldırnın yaşandığı Reina’nın sahibi Mehmet Koçarslan “Sözün bittiği yerdeyiz” dedi. Yazılı açıklama yapan Koçarslan “İçimiz kan ağlıyor, kurşunlar ciğerimize saplandı” ifadelerini kullanıp şöyle devam etti: “Yaklaşık iki haftadır Arnavutköy-Bebek-Ortaköy Boğaz hattında olağanüstü emniyet tedbirleri alınmış, tüm bu noktalara çadırlar kurulup 24 saat sabit uygulama yapan ekipler yerleştirilmiştir. Sahil güvenlik ekipleri ile deniz tarafında da gerekli önlemler alınmıştır. Emniyet güçlerimiz Bu önlemlere rağmen maalesef bu elim olay gerçekleşmiştir.”

17-01/02/02krs8-sinemuyanik.jpg

‘EŞİM HAYATIMIZI KURTARDI’

Korkunç saldırıdan eşi sayesinde kurtulan Sinem Uyanık, hastane önünde olay esnasında neler yaşandığını anlattı: “Eğleniyorduk. Arkam dönüktü birden bire insanlar koşuşturmaya başladılar. Sonra eşim bana sakın korkma dedi. Üzerime atladı. İnsanlar üzerimden koştular. Eşim 3 yerinden vuruldu. Üzerimden insanları sıyırıp çıktım. Polisi aradım ‘sakın kıpırdamayın yoksa kurban olursunuz’ dedi. Eşimin sayesinde hayattayız.”

Görgü tanığı yaşanan korku dolu anları anlattı

‘KAÇTIK NE YAPALIM’

Saldırıdan yara almadan kurtulan güvenlik görevlisi Emrah Altun yaşanan dehşet dolu anları güçlükle anlattı. ”Ben içerideydim, Noel Baba kıyafeti görmedim. Kaçtık ne yapalım, kaçtık. Şu anda biraz sıkıntılıyız, daha sonra arkadaşlar detaylı anlatır” diye konuştu. Hastaneye getirilen bir başka yaralı ise “Herkesi taradılar. 3-4 kişi taramalarla taradı. Sağ olan herkesin kafasına sıktılar içeride” diye konuştu. 

Güvenlik görevlisi dehşet anlarını anlattı: Kaçtık ne yapalım

TAKSİYLE GELDİ YÜRÜYEREK KAÇTI

01.15’te gece kulübüne gelen saldırgan, kıyafetini değiştirip kargaşadan faydalanarak mekanı terk etti. Silahını olay yerinde bırakıp kayıplara karışan teröristin Reina’ya geldiği taksi olduğu değerledirilen araç inceleme altında. 17-01/02/sgg.jpg

EMNİYET FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Emniyet müdürlüğü saldırganın güvenlik kamerasına takılan görüntüsünü basın mensuplarıyla paylaştı. Saldırganın paylaşılan fotoğrafının polisteki en net görüntüsü olduğu öğrenildi.

ÖLENLERİN ÇOĞU TURİST

Teröristin açtığı ateş sonrası Irak, Suudi Arabistan, Fas, Ürdün, Hindistan, Tunus,  Lübnan, Kuveyt, Kanada, Libya, İsrail, Belçika, Suriye, Rusya  ve Türk vatandaşları vuruldu. 25’i yabancı, 11 Türk yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi de denize atlayarak hayata tutundu.

17-01/02/02krs8-zidane.jpg

‘3 KURUŞ İÇİN NÖBET TUTUYORDU’

Gece kulübünün güvenlik görevlisi Fatih Çakmak’ın (36) ağabeyi Erkan Çakmak, Adli Tıp Kurumu önünde gözyaşlarına boğuldu. Çakmak “Yüreğim yanıyor. Bir hiç uğruna öldü. Bana vatan sağolsun dediler. Eyvallah dedim. Hepsi vatanımız evladı dediler. Hayatta polisle işim olmazdı. Bir kere kapıma geldiler, o da kardeşimin ölüm haberini verdiler. Kardeşim 3 kuruş için nöbet tutuyordu” diyerek feryat etti. Çakmak’ın Beşiktaş saldırısından şans eseri kurtulduğu ortaya çıktı. 

17-01/02/02krs8-haticeeeee-1483312443.jpg

ŞEHİTLER TEPESİ’NE KAHROLMUŞTU

Özel güvenlik görevlisi Hatice Karcılar’ın cenazesi Adli Tıp Kurumu’nun kapısında bekleyen yakınları tarafından alındı. Memleketi Balıkesir’in Erdek ilçesinde toprağa verilecek Karcılar’ın 10 Aralık’taki Beşiktaş saldırısı sonrası sosyal medya hesabında “Severek geldiğim, görmek için göreve gelmek için can attığım yerdin. Artık her gördüğümde acı vereceksin” notunu paylaştığı görüldü.

17-01/02/02krs8-mesut.jpg

ÜNLÜLERLE AYNI KAREDE

Gece kulübü çalışanlarından garson Kenan Kutluk’tan geriye eşiyle ve gece kulübüne gelen ünlülerle çektirdiği fotoğraflar kaldı. Kutluk’un iki çocuk babası olduğu öğrenildi.17-01/02/ayhan-arik.jpg

‘EKMEĞİNİN PEŞİNDEYDİ’

Ayhan Arık’ın yakını Veysel Gündoğan ise akrabasının şehit edilen polis memurundan sonra öldürülen ilk kişilerden biri olduğunu söyledi. Gündoğan “Ekmeğinin peşindeydi, müşteri getirmişti, turizmciydi kendisi. Kapının önünde çıkmalarını beklerken, ilk şehit edilen polisle sohbet ediyorlar, hemşehri çıkıyorlar tesadüfen” dedi.17-01/02/02krs8-mustafasezgin.jpg

EVLİLİK HAZIRLIĞI YAPIYORDU

Mustafa Sezgin Seymen’in 21 Mayıs’ta nişanlandığı öğrenildi. Gece kulübüne düğün hazırlığı yaptığı nişanlısıyla birlikte gittiği belirtilen Seymen’den geriye o mutlu günün fotoğrafları kaldı. Saldırıda Seymen’’in nişanlısının ise yaralandığı belirtiliyor.

17-01/02/untitled-1.jpg

‘YÜREĞİMİZDE YANGIN KALDI’

Teröristin gece kulübüne girerken şehit ettiği polis memuru Burak Yıldız’ın (22) Mersin’deki ailesine acı haber ulaştı. Haberi alan anne Aslı Yıldız fenalık geçirdi. Şehit Yıldız’ın Beşiktaş saldırısı sonrası “Bir sedyeye koyuldu hayalleriniz, kim bilir kaçtı yaşınız, 20,21,22? Yaşınızla ölçülebilir mi ki yiğitliğiniz? Şimdi ardınızdan gözlerimizde yaş, yüreğimizde yangın kaldı” paylaşımı yaptığı görüldü.

‘HİÇBİR ÜLKE GÜVENDE DEĞİL’

Başbakan Binali Yıldırım “Terör bizi yıldıramaz, bizim kardeşliğimizi, birliğimizi, beraberliğimizi bozamaz. Terör bizi korkutamaz, biz terörü korkuturuz” dedi. Dolmabahçede’ki 2 saatlik güvenlik zirvesi sonrası konuşan Yıldırım,  “Şu bilinmeli ki bugün burada olan bu terör, dünyanın bir başka ülkesinde yarın olabilir. Bunun hiçbir garantisi yok. Dolayısıyla hiçbir ülke, bu terör olaylarından güvende değildir, ‘Bizde terör olmaz’ diyemez” diye konuştu.

"Noel Baba kılığının aslı astarı yok"

Yıldırım, saldırganın Noel baba kıyafeti giydiği iddialarının sorulması üzerine şunları söyledi: “Bunların hepsi tevatür. Bazı yerlerde kulağıma geliyor; terörist Noel baba kılığına girmiş gelmiş ve bu olayları yapmış... Aslı astarı yok. Bildiğimiz silahlı bir terörist. Bütün ihtimaller değerlendiriyor, çalışmalar büyük bir titizlikle sürdürülüyor.”17-01/02/2-kar-8-binali.jpg

MEDVEDEV’DEN TAZİYE TELEFONU

Rusya Başbakanı Medvedev, mevkidaşı Yıldırım’ı arayarak taziye dileklerini iletti, ülkesinin Türkiye’nin mücadelesine güçlü desteğini teyit etti. Başbakan Yıldırım ise saldırının Türkiye ile Rusya’nın bölgede barışı kalıcı hale getirmek için aldıkları inisiyatifle aynı dönemde gerçekleşmesinin bir tesadüf olmadığını, iki ülkenin istikrarın temini için yapıcı rol oynamaya devam edeceğini belirtti.

KİRLİ OYUNLARA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdogan “Terörü kaynağında bitireceğiz” deyip operasyonlara devam edileceğini vurguladı. Saldırıda ölenlere rahmet dileyen Erdoğan, millet olarak Türkiye üzerinde oynanan oyunlara geçit verilmeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki terör saldırısıyla milletin huzuruna kast edildiğini söyledi. Erdoğan, “Milletimizin huzuruna kastedenler ve onların taşeronları, sivilleri de hedef alan menfur saldırılarla, ülkemizi istikrarsızlaştırmaya, halkımızın moralini bozarak kaos oluşturmaya çalışıyorlar. Ancak bizler milletçe soğukkanlılığımızı muhafaza etmek, birbirimizle daha fazla kenetlenmek suretiyle, bu tür kirli oyunlara asla geçit vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

17-01/02/02krs8-erdogannnn.jpg

Kanlı saldırıda ölenlere rahmet dileyen Erdoğan “Elim olayda yitirdiğimiz yabancı misafirlerimizi tazimle anıyorum” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin operasyonlara devam edeceğinin altını çizen Erdoğan, Türkiye’ye yönelik tehditleri ve saldırıları kaynağında yok etme konusunda da kararlı olduklarını vurguladı. Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu süreçte kaybettiğimiz her bir can, yüreğimizi dağlamakla birlikte, kararlılığımızı perçinlemektedir. Ülke ve millet olarak, terör örgütlerinin ve arkalarındaki güçlerin sadece silahlı saldırılarına değil, onların ekonomik, siyasi, sosyal saldırılarına karşı da sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

TERÖRÜ DAYANIŞMA VE DEMOKRASİ İLE YENERİZ

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’daki terör saldırısına ilişkin, “Doğrudan gündelik hayatımıza ve yaşam alışkanlıklarımıza saldıran, ülkemize duyduğumuz sonsuz güven ve sevgiyi sarsmayı hedef alan terör örgütleri amaçlarına ulaşamayacaklardır” değerlendirmesini yaptı. “Terör örgütlerini, toplumsal dayanışmamız, köklü demokrasimiz ve laik aklın eşsiz birikimiyle bertaraf edeceğiz” diyen Kılıçdaroğlu, hükümetin saldırıları engelleyemediğini suvanarak “Saldırılar sonrasında ahlaki ve vicdani bir yükümlülük gereği yetki sahiplerinin hesap vermiyor, görevlerinden çekilmiyor oluşları da mücadelede zaaf yaratmaktadır” ifadelerini kullandı.

KINAMA YARIŞINDAN DAHA FAZLASI YAPILMALI

MHP lideri Devlet Bahçeli, terör saldırısıyla ilgili “Artık teröre karşı kınama ve lanetleme yarışından daha fazlası yapılmalıdır. Türkiye’nin varlığı için ortak akıl, milli birlik şuuru şarttır. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar alınamaz. Klasik tedbir ve güvenlik politikalarının yanında teröre tam saha pres ve baskı kurulmalıdır” dedi. Teröre karşı, eski ezberlerde ve denenmiş yollarda ısrar edilmesinin anlamsız olduğunu belirten Bahçeli, “Türkiye’nin varlığı için ortak akıl, milli birlik şuuru şarttır. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuçlar alınamaz. Artık eski ezberlerde ve denenmiş yollarda ısrar anlamsızdır. Türk milletinin tamamı kanlı namlunun ucundadır” değerlendirmesi yaptı.

KUTUPLAŞMA YANGINI DAHA DA BÜYÜTÜYOR

HDP de Ortaköy’deki terör saldırısını kınadı. HDP Merkez Yürütme Kurulu imzasıyla yapılan açıklamada,”İnsanlık düşmanı saldırıyı lanetliyoruz” denildikten sonra şu ifadeler kullanıldı: “Hem iç hem de dış politikada kutuplaşma, düşmanlık, kaos ve çatışma üreten politikalara, dile ve üsluba, uygulamalara son verilmemesi şiddet girdabını büyütüyor.”

17-01/02/02krs8-gormez-dek.jpg

VAHŞET, DEHŞET, CİNAYET

Katliam sonrası yapılan en sert açıklamalardan biri de Diyanet İşleri Başkanı Görmez’indi. Görmez, katliamın hiçbir Müslüman tarafından kabul edilemeyeceğini vurgulayarak “Bu bir vahşettir, dehşettir, cinayettir  ve katliamdır” ifadelerini kullandı. “Bu katliamın bir pazarda ve bir mabette yapılmasıyla eğlence yerinde yapılmasının herhangi bir farkı yoktur” değerlendirmesini yapan Görmez, teröristlerin hedefinin mekanlar değil insan, ülke, millet ve topyekün insanlık olduğunun altını çizdi. Görmez, şunları kaydetti: “Terör nerden gelirse gelsin asla kabul edilemez. Bu terörü diğer olaylardan ayıran fark toplumda fitne oluşturarak yaşam biçimlerine göre bölmek ve karşı karşıya getirmektir.”

2017’nin ilk saatlerindeki katliam dünyayı da sarstı. Saldırının hemen ardından dünya liderleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajlarını iletti. ABD Başkanı Obama ve Rusya lideri Putin ise terörle ortak mücadele ve Türkiye’ye her türlü desteğin sağlanmasına hazır olduklarını duyurdu.

RİVNİ: İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de resmi sosyal medye hesabından Türkçe ve İngilizce yaptığı açıklamalarla saldırıları kınadı. Rivlin mesajında, “Kalplerimiz, Türk halkıyla birliktedir. Bu saldırı insanlığa karşı  yapılmıştır. Dualarımız, yakınlarını kaybedenlerle ve yaralılarladır” diye yazdı.

NATO: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “2017, İstanbul’da trajik başlangıç. Kalbim, yeni yılı kutlayan insanlara yönelik saldırıdan etkilenenler ve Türk halkıyla.” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz: “Bir kutlama gecesi  olması gerekiyordu: Teröristler, şiddet, ölüm ve ümitsizlik gecesine dönüştürdü. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica  Mogherini, “Bu tür olayları önlemek için çalışmaya devam edeceğiz.” mesajını paylaştı.

17-01/02/2-kar-8-obama.jpg

OBAMA: HER TÜRLÜ YARDIM VE DESTEK İÇİN HAZIRIZ

ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schulz aracılığı ile gerçekleştirdiği açıklamada masum insanların hayatını kaybetmesiyle ilgili başsağlığı dileklerini iletti. Türkiye’ye desteğini dile getiren Obama, gerektiği takdirde Türk yetkililere uygun yardımın sağlanması için ekibine talimat verdi.

17-01/02/2-kar-8-putin.jpg

PUTİN: ORTAK GÖREVİMİZ KARARLI BİR CEVAP

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Yeni yıl kutlamalarında masum sivilleri öldürmekten daha kötü bir suç olabileceğini düşünemiyorum. Fakat insani değerler teröristlere tamamen yabancı bir kavram. Ortak görevimiz terör saldırılarına kararlı bir şeklide cevap vermektir” ifadelerini kullandı.  

17-01/02/2-kar-8-merkel-1483312112.jpg

MERKEL: İNSANLIĞI HİÇE SAYAN BİR TERÖR SALDIRISI

Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Teröristler bir kez daha ülkenizde saldırıda bulundu. İstanbul’da, yeni yılı birlikte kutlamak isteyen insanlara, insanlığı hiçe sayan sinsi bir saldırı düzenlediler. Bu saldırıyı kınıyor ve taziyelerimi sunuyorum. Bu sabah düşüncelerim kurbanlarla, aileleri ve dostlarıyla” dedi.

17-01/02/2-kar-8-hollande.jpg

HOLLANDE: DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ MÜCADELE SÜRECEK

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İstanbul’da düzenlenen terör saldırısını şiddetle kınadı.  Hollande, yaptığı yazılı açıklamada, “Fransa, bu olay karşısında Türkiye’yle dayanışma içindedir ve müttefikleriyle bu belaya karşı mücadelesini acımasızca sürdürecektir” ifadelerini kullandı.

KATAR: Katar Dışişleri Bakanlığı da, İstanbul Ortaköy’de düzenlenen terör saldırısını kınayarak, barış ve güvenliğin güçlendirilmesi konusunda Türkiye’nin sarf ettiği çabalara destek verdiğini açıkladı.

AVUSTURYA: Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz:  “İstanbul’da yeni yıla korkunç başlangıç. Hayatını kaybedenlerin aile ve dostlarına içten başsağlığı diliyorum.”

BELÇİKA: Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, “Yeni yıl, İstanbul’da korkuyla başladı. Kalbim hayatını kaybedenler, yakınları ve Türkiye halkıyla.”

MACARİSTAN: Macaristan Başbakanı Viktor Orban; “Türkiye’nin ve Türklerin uluslararası terörizme karşı mücadelesine Macaristan’da büyük değer veriyoruz. Bu insanlık dışı saldırı hükümetimin, terörle mücadele ve Türkiye’nin çabalarını desteklemek konusunda çabasını güçlendirecektir.’’ 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN