Romalı bir askere ait olduğu düşünülen 1900 yıl öncesi ait maaş bordrosu bulundu

Romalı bir askere ait olduğu düşünülen 1900 yıl öncesi ait maaş bordrosu bulundu

İsrail'in Masa kentinde Romalı bir askere ait olduğu düşünülen maaş bordrosu bulundu.İlk Yahudi-Roma savaşlarından biri olan Masada kuşatmasında görev alan askerin zorunlu harcamalarının kayıt altına alındığı paipurustan oluşan belgede askerin elinde hiç para kalmadığı ortaya çıktı.

İsrail'in Masa bölgesinde UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Arad'ın kentinin 20 kilometre doğusunda yapılan çalışmalarda arkeologlar, Romalı bir askere ait bin 900 yıl önce düzenlenen maaş bordrosu buldu. Belgenin MÖ 73 yılında Birinci Roma-Yahudi Savaşı esnasındaki Masada kuşatmasına katılan Gaius Messius adlı askerin adına düzenlendiği açıklandı.

01-002.jpg 

Papirüsten yapılma maaş bordrosunda yapılan zorunlu harcalamar düşüldükten sonra askerin parasız kaldığını gösteriyor. 

02.jpg

Uzmanlara göre atlı bir süvari olduğu düşünülen askere ait olan belgede harcamakların büyük bir bölümünün yemeğe gittiği belirtildi.

03.jpg

50 DENARİİ PARA AYNI GÜN BİTTİ

Belgede yer alan bilgiler şu şekilde: "İmparator  Vespasianus Augustus'un dördüncü konsolosluğuna, Hesaplar, maaş. Gaius Messius, Beyrut'tan Fabia kabilesinden Gaius'un oğlu. 50 denarii stipendium aldım, arpa parası içim 16 denarii ödedim. […] rnius: yemek giderleri 20 (?) denarii; botlar 5 denarii; deri kayışlar 2 denarii; ve keten tunik 7 denarii tuttu."

Zorunlu harcamalarının ardından askerin elinde hiç para kalmadığı anlaşılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN