Rusya büyükelçisine karanlık kurşun

Rusya büyükelçisine karanlık kurşun

Moskova’daki Suriye zirvesi öncesi karanlık eller devreye girdi. İki ülke arasındaki ilişkiler normalleşirken Rus büyükelçi Karlov Ankara’da suikasta uğradı. Polis olduğu öğrenilen saldırgan öldürüldü. Ankara-Moskova hattından sağduyulu mesajlar geldi.

Türkiye-Rusya-İran’ın Moskova’da bugün düzenlenecek Suriye toplantısı öncesi Ankara’da Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov silahlı saldırıya uğradı. Uçak krizinin ardından Ankara-Moskova hattındaki ilişkilerin normalleşmeye başladığı dönemde devreye giren karanlık eller, Rus büyükelçi Karlov’un ilk kez basına açık bir etkinliğe katılmasını fırsat bildi. Dün akşam 19.00 sularında Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki “Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” resim sergisinin açılışında vurulan Karlov, hayatını kaybetti. Elçinin güvenlik polisi olduğu değerlendirilen saldırganın ‘Halep’i unutmayın’ dedikten sonra 6-7 el tetiğe basarak, konuşma yapan Karlov’u sırtından vurduğu belirtildi. Saldırıda Karlov dışında üç kişi de yaralandı. Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki olay sonrası saldırgan ile polis arasında çatışma çıktı. Binadan 20 dakika kadar silah sesleri yükseldi.

Öte yandan sanat galerisinde Rus büyükelçiyle birlikte 3 büyükelçi daha vardı, etkinlikte yaklaşık 100 kişi bulunuyordu. Saldırgan, insanlar çıkarken yerde yatan elçiye bir kaç el daha ateş etti. Kapıdaki görevliler saldırganın polis kimliğini göstererek içeri girdiğini söyledi. Olay anında kameraların kayıtta olması nedeniyle konuştukları kayıt altına alınan saldırganın, Arapça kelimeler kullandıktan sonra “Alahu Ekber. Halep’i unutmayın. Suriye’yi unutmayın. Beldelerimiz güvende olmadıkça sizler güvenliği tadamayacaksınız. Geri çekil, geri çekil. Beni buradan ancak ölüm alır. Bu zulümde payı olan kim varsa hepsi tek tek hesabını verecek” dediği görüldü. Saldırgan özel harekat polislerinin de katıldığı operasyonda vurularak öldürüldü. Reuters, Türk güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberde, saldırganın olay anında görevli olmadığını, izin günündeki saldırganın polis kimliğini göstererek sergiye girdiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da olay yerine geldi. Silah seslerinin gelmesine rağmen binaya girmek isteyen Soylu, çatışma bitince olay yerine gitti. Soylu’ya Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’ta eşlik etti.

3 YILDIR TÜRKİYE’DE GÖREVLİYDİ

Saldırgan Altıntaş, kürsüde konuşma yapan Karlov'un arkasında duruyordu.  Büyükelçi konuşmaya başladığı sırada önce bir el havaya ateş açan  katil, ardından büyükelçiyi 6-7 el ateş ederek öldürdü.16-12/20/aadsf-1482190314.jpg

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 2013 yılından bu yana Ankara’da görev yapıyordu. 1954 doğumlu Karlov, 1976’dan beri diplomatik alanda çalışmalarını sürdürüyordu. Daha önce Güney ve Kuzey Kore elçiliklerinde de çalışan Karlov, Karlov, 2007-2013 döneminde de ülkesinin Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak görev yaptı. Büyükelçi Karlov, 2013 yılının Temmuz ayından bu yana Rusya’nın Ankara Büyükelçisi olarak görevini sürdürüyordu. Korece ve İngilizce bilen Karlov, evli ve bir çocuk babasıydı.

KARLOV'UN KATİLİ FETÖ ÜYESİ Mİ?

Katil  polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş’ın FETÖ yurdunda kaldığı  polis okulundan önce gittiği ve mezun olduğu okul ile gittiği dershaneyle ilgili iddialar da “FETÖ üyesi mi?” sorusunu gündeme getirdi.16-12/20/aasd.jpg

Altıntaş’ın FETÖ’cü Aydın Söke Özel Körfez Dershanesi’ne gitmesi ve  mezun olduğu İzmir Rüştü Ünsal Polis Okulu, FETÖ örgütün kalesi olarak biliniyordu. 2014’te ilk görevden almalar bu okulda yaşandı. Altıntaş’ın FETÖ’nün darbe girişiminde Diyarbakır Çevik Kuvvet Müdürlüğü’nde görevli olduğu ve 15 Temmuz’da da iki günlük senelik izin aldığı ortaya çıktı. Altıntaş’ın 16, 17, 18 Temmuz’da izinli olduğu öğrenildi.16-12/20/aaas.jpg

SALDIRGANIN AİLESİ GÖZALTINDA

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karlov’a yönelik silahlı saldırıyı kınadı. Gül, güven mektubunu kabul ettiği Karlov’un en zor dönemlerde Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesi için büyük çaba harcadığını aktararak, “Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov değil, Türk-Rus dostluğudur. Ailesi ve tüm Rus halkına, başsağlığı dilerim” ifadelerini kullandı. 

KENDİMİZİ DIŞARIYA ZOR ATTIK

Olayı anlatan bir görgü tanığı “Sanat galerisinde Rus büyükelçiyle birlikte 3 büyükelçi daha vardı. Saldırgan, önce üç el havaya ateş etti. Ardından da Rus büyükelçisine ateş etti. Halep üzerine bir şeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi. İnsanlar çıkarken yerde yatan elçiye bir kaç el daha ateş etti.16-12/20/20krs8-yarali.jpg

Kapıdaki görevliler saldırganın polis kimliğini göstererek içeri girdiğini söyledi. Saldırganın elçinin koruması olduğu söyleniyor” dedi. Bir başka tanık ise “Gözümüzün önünde silahlı saldırıya uğradı. Kendimizi dışarıya zor attık” diye konuştu.

RUSYA BMGK’YA GİDİYOR

Karlov’un öldürülmesini bir terör saldırısı olarak değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, olayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne taşıyacaklarını söyledi. Zaharova, “Terörizmle mücadeleye devam edeceğiz” dedi. Olayın detaylı bir şekilde araştırılmasını talep eden Zaharova, suçluların gerekli cezaya çarptırılması gerektiğini ifade etti.

İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Rusya Devlet Duması Güvenlik Komisyonu Başkanı Leonid Slutsikiy, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un katıldığı bir sergide uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin Türkiye-Rusya ilişkilerini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi, “Bölgede yeni kurulan iklime yönelik bir saldırıdır” dedi.

ANKARA DİPLOMATI KORUMALIYDI

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu Başkan Birinci Yardımcısı Frants Klintseviç, Büyükelçi saldırının Rusya ve Türkiye tarafından birlikte soruşturulması gerektiğini söyledi.  Klintseviç, “Suriye’deki gelişmelerle ilgili her ihtimale karşı üst düzey diplomatın korunması için önlemler alınmalıydı. Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirmek istiyorlar" dedi.

BU BİR PROVOKASYONDU

Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Üyesi Panina: Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi’nin öldürülmesi, iki ülke arasında gelişen diyaloğu bozmak amacıyla yapılmış bir provokasyon.

ABD: KINIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, saldırı sonrası açıklama yaptı. Kirby, “Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz. Dualarımız ve düşüncelerimiz kurban ve aileleriyle birliktedir” ifadelerini kullandı. ABD Büyükelçisi John Bass da “En güçlü bir şekilde saldırıyı kınıyorum” açıklamasında bulundu.

DÜNYA ŞOKTA 

* AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini: Büyükelçi Andrey Karlov’a gerçekleştirilen akıl almaz saldırıyı duyunca derin sarsıntı yaşadım. 

* NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyorum. Bu çirkin davranışın hiç bir
mazereti olamaz.

* Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Agramunt: Ankara Büyükelçisi’ne karşı düzenlenen bu aşağılık terör saldırısını kınıyorum.

* Fransa Cumhurbaşkanı Hollande: Rus Büyükelçi Karlov’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini şiddetle kınıyoruz.

* Bulgaristan Cumhurbaşkanı Plevneliev: Dünyada radikalizmi ve insanların öldürülmesini haklı gösterebilecek geçerli hiç bir neden olamaz. Bu tür olaylar demokratik topluluğunun kararlı tepkisiyle karşılaşmalıdır.

* Yunanistan Dışişleri Bakanlığı: Bir diplomatın trajik ölümüne yol açan barbarca bir saldırıdır. Bu suikast eyleminin bölgede gerilimi arttırmaya ve bölgesel istikrarsızlığa yönelik olduğuna ilişkin endişelerimizi belirtiyoruz.

* İspanya Başbakanı Mariano Rajoy: Terörizm, demokratik bir toplumda asla yer bulamayacak.

* İsveç Dışişleri Bakanı Wallström: Derin şoktayım, Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrei Karlov’a suikastı bende derin bir şoka neden oldu.

BU OYUNU BOZACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, suikastin Türkiye ve Rusya ilişkilerini bozmaya yönelik bir provokasyon olduğunu söyledi. “Bu oyuna düşmeyeceğiz” diyen Erdoğan “Sayın Putin ile görüştük. Soruşturmayı iki ülkenin birlikte yürütmesi için talimat verdim“ dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’a düzenlenen suikastin alçakça ve hunharca olduğunu söyledi. Suikastin soruşturulmasını iki ülkenin birlikte yürüteceğini açıkladı.  Putin’in şahsında dost Rusya halkına taziyelerini ilettiğini ifade eden Erdoğan saldırının ardından Putin ile görüşerek olayı değerlendirdiklerini söyledi. Erdoğan, “Biliyoruz ki bu Türkiye Rusya ilişkilerini normalleşme sürecini bozmaya yönelik provokasyondur. Bundan sonraki sürece yönelik dayanışmamızın çok daha güçlü olması konusunda mutabık kaldık. Rusya ile ilişkilerimiz bizler  ve bölge için çok çok önemli. Bu ilişkileri bozma gayreti içerisinde olanlara sesleniyorum; bütün bu beklentileriniz bilesiniz ki hiçbir zaman ulaşacağınız bir netice olmayacaktır. Boşa bekliyorsunuz. Bu provokosyana gelmeyecek iradeye sahibiz” dedi.16-12/20/sayfa-09putinerdogan.jpg

Rusya Devlet Başkanı Putin’in, soruşturmanın ortak yürütülmesi şeklinde bir talebi olduğunu söyleyen Erdoğan, “Soruşturmanın müşterek yapılmasında bizim açımızdan bir sıkıntı yok dedik. İlgili bakan arkadaşlarımıza da gerekli talimatları verdik. Olayın yakın takibindeyiz. Olay tüm boyutlarıyla araştırılmaktadır. Bu saldırıyı Türk milletine yapılmış bir saldırı olarak nitelendiriyorum. Rusya-Türkiye başımız sağolsun” ifadelerini kullandı.

EMİR VERENİ BULMALIYIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’a yönelik suikastla ilgili “Rus Büyükelçi’ye yapılan saldırı, Türkiye ve Rusya’nın Suriye’de ilerlettiği iyi ilişkilere yönelik bir provokasyondur” dedi. “Bu saldırıya kimin emir verdiğini bulmalıyız” diyen Putin “Rus Büyükelçiye yapılan saldırıya verilecek cevap, terörizme karşı savaşı güçlendirmektir” ifadesini kullandı.

İSTİKRAR HEDEF ALINDI

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu: Rusya’nın Ankara büyükelçisine yönelik suikasti lanetliyorum. Bu saldırılar Türkiye’nin istikrarını, uluslararası saygınlığını hedef alıyor.

SORUMLULAR BULUNACAK

Türk Dışişleri Bakanlığı olayla ilgili “Bu alçakça terörist saldırıyı lanetliyoruz.  Fail etkisiz hale getirilmiştir. Bu elim olay en geniş şekilde tahkik edilecek olup, sorumlular Türk adaletinin önüne  çıkarılacaktır” açıklamasını yaptı.

PLANLARI BİRLİKTE ORTAYA ÇIKARACAĞIZ

Bugün yapılacak üçlü zirve için Moskova’ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya’ya iner inmez saldırı ile ilgili açıklama yaptı. “Bu saldırı sadece Büyükelçi Karlov’u hedef almamıştır” diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: “Bu saldırı Türkiye’yi, Türkiye-Rusya ilişkilerini hedef almıştır. Bu oyunu bozacağız. Ne planlandığını birlikte ortaya çıkaracağız.”

KURŞUN TÜRKİYE’YE SIKILDI

İçişleri Bakanı Soylu: Dostumuz Rusya Federasyonu’na, Rusya halkına, ve  ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Başımız sağolsun. Bu terör eylemi Türkiye ve Rusya ilişkilerine gerçekleştirilmiş bir terör eylemidir. Bu büyük bir provaokasyondur. Özelikle Türkiye Rusya ilişkilerinin çok iyi olduğu bir dönemde gerçekleştirilen bu acımasız terör eylemenin Türkiye’ye sıkılmış bir kurşun olduğunu,  ülkemizin emanetinde olan bir dostumuza hainane bir eylem olduğunu düşünüyoruz.  Bu terör olayı derinden bizi  yaralamıştır.16-12/20/20krabdullahgul1.jpg

GÜL’E GÜVEN MEKTUBU SUNMUŞTU

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karlov’a yönelik silahlı saldırıyı kınadı. Gül, güven mektubunu kabul ettiği Karlov’un en zor dönemlerde Türk-Rus ilişkilerinin gelişmesi için büyük çaba harcadığını aktararak, “Bu saldırının asıl hedefi Büyükelçi Karlov değil, Türk-Rus dostluğudur. Ailesi ve tüm Rus halkına, başsağlığı dilerim” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN