Rusya destekli Suriye ordusu saldırıyor: 200 bin kişi evsiz kaldı

Rusya destekli Suriye ordusu saldırıyor: 200 bin kişi evsiz kaldı

Rusya destekli Suriye ordusunun son günlerdeki ağır saldırılarından kaçan 200 binden fazla kişinin evlerini terk ettiği bildirildi.

Şam hükümetine bağlı güçler Kasım ayının son günlerinden bu yana İdlib’in güneyini ve doğusunu bombalıyor. Bölgede geçen hafta başlayan kara operasyonları daha fazla kişinin evlerini terk etmesine neden oldu. Suriye ordusu 40’tan fazla kasaba ve köyü ele geçirdiğini bildirdi. Ülkenin kuzeybatısında etkin olan Suriye Müdahale Koordinasyon Grubu 216, 632 kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı. Grup, birçoğunun gidecek yeri olmadığını ve güvenlik için Türkiye sınırına doğru ilerlediklerini kaydetti. 

Grup, 250 civarında köy ve kasabadan göçler yaşandığını, çatışmalar nedeniyle aralarında 79 çocuğun bulunduğu 252 sivilin öldüğünü belirtiyor. Kara operasyonu başlamadan önce Birleşmiş Milletler Şam hükümetinin geçen ay başlattığı bombardıman sonucu 60 bin kişinin İdlib’de evlerini terk ettiğini açıklamıştı. Bölgeden gelen, sosyal medyaya yüklenen görüntülerde de uzun araç kuyrukları dikkat çekiyor. Grup, diğer yardım kuruluşlarına olumsuz hava koşullarını da dikkate alarak evlerini terk edenler için harekete geçme çağrısında da bulundu. Hava saldırıları ve ağır bombardımanla birlikte Suriye güçleri Maaret el Numan kasabasını muhaliflerden almaya çalışıyor. Kasaba, Şam’la Halep’in kuzeyini birbirine bağlayan otoyolda stratejik öneme sahip. Esat güçlerinin öncelikli hedefi 2012’den bu yana muhaliflerin engellediği bu stratejik otobanı yeniden açmak. 

İdlib’de 3 milyondan fazla sivil yaşıyor. Bölgede El Kaide bağlantılı gruplar etkin. Birleşmiş Milletler daha önce Türkiye sınırı boyunca insani krize dikkat çekmişti. 

ÜÇÜNCÜ ÜS DE KUŞATMA TEHDİDİ ALTINDA

Suriye ordusunun, İdlib’de Türk askerlerinin bulunduğu gözlem noktasından birine daha çok yaklaştığı belirtiliyor. Suriye hükümetine yakın El Masdar sitesi, ordunun Ma’ar Hattat yakınlarındaki gözlem noktasını kuşatmak üzere olduğunu öne sürdü. Türkiye’nin Morek’teki gözlem noktası ağustos ayında Suriye ordusunun kontrolündeki bölgeye geçmiş, bu hafta başında da Surman’daki gözlem noktasının Suriye askerlerinin yeni ele geçirdiği alanda kaldığı ve fiilen kuşatıldığı belirtilmişti.

RUSYA'DAN TÜRKİYE'YE SUÇLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Moskova’nın Ankara’yı, İdlib’de gerilimi azaltma bölgesi kurulmasını ve ılımlı muhaliflerin militanlardan ayrılmasını öngören Soçi Mutabakatı’nı uygulamaya çağırdığını söyledi. Haftalık basın toplantısında konuşan Mariya Zaharova, “İdlib’deki terör yuvasının sonsuza dek varlığını sürdürmesi kabul edilemez. Bu nedenle Rusya, 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı’nın tamamen uygulanmasına yönelik önlemlerin aktif şekilde hayata geçirilmesi çağrısı yapıyor” dedi. 

TRUMP: TÜRKİYE KATLİAMI ÖNLEMEK İÇİN SIKI ÇALIŞIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin İdlib bölgesinde Esad rejimi ve Rusya’nın saldırılarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin İdlib’deki ölümleri önlemek için çok çaba sarf ettiğini söyledi. Trump, Rusya, Suriye ve İran’ın İdlib’de sivilleri öldürdüğünü de belirtti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN