Rusya IŞİD örgütüne gizli destek mi veriyor?

Rusya IŞİD örgütüne 
gizli destek mi veriyor?

DAEŞ'in Suriye'deki varlığının, Esad rejiminin işine geldiği bilinirken, Şam'ın en büyük destekçilerinden Rusya, Kafkaslardan DAEŞ'e katılımlara göz yumuyor.

The Economist dergisinin Temmuz sayısında yayımlanan haberde, Rusya'nın Çeçenistan ve Dağıstan'dan, DAEŞ terör örgütüne katılmak için Suriye'ye giden militanlara göz yumduğu ileri sürüldü. İddialar, bölgedeki Müslüman dini liderler ve akademisyenlerle yapılan görüşmelere dayandırıldı.

Rus güvenlik yetkililerine göre, DAEŞ'in Çeçenistan ve Dağıstan kökenli 2 bin civarında militanı bulunuyor. Önceden El Kaide'nin etkili olduğu bölgede, son dönemde DAEŞ'in yükselişe geçmesiyle, Kafkas Emirliği örgütünün komutanlarının DAEŞ lideri Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ettikleri belirtiliyor.

15-07/07/6fee59b5cc95_sf_4
DAEŞ'in Çeçen komutanı Ömer Şişani.

Rusya'nın Müslümanlara baskısı radikalizmi besliyor

Ayrıca Rusya'nın terörle mücadele adı altında uyguladığı baskıların da Müslüman gençleri radikal örgütlere katılmaya ittiği ifade ediliyor. Baskılar özellikle Rusya'da çarlık döneminden beri Müslüman muhalefetin simgesi durumunda olan Gimri'de yoğunlaşıyor.

15-07/07/ap_810804219356
Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de Rus ordusu tarafından gerçekleştirilen bir operasyon.

Gençler Esad'ın zulmü yüzünden DAEŞ'e katılıyor

Çeçenistan ve Dağıstan İslami Şurası'nın eski üyesi Abas Mahmudov, Economist'e yaptığı açıklamada, DAEŞ'in çok güçlü ve başarılı olarak algılanması ve Esad rejiminin vahşeti nedeniyle bölgedeki gençlerin ilgisini çektiğini söylüyor.

Kendisi DAEŞ'e karşı olmasında rağmen, oğlu örgüt saflarında savaşırken ölen Mahmudov, “Oğlumu durdurmaya çalıştım ama arkadaşlarından ve internette gördüğü resimlerden çok etkilenmişti, özellikle de Esad rejiminin saldırılarına ait olanlardan” diyor.

15-07/07/ap_297653960396-1436258099
DAEŞ, Suriye'de Esad'dan çok muhaliflere saldırıyor. /FOTOĞRAFLAR: AP

Militan geçişine karşı önlem alınmıyor

Mahmudov, terör suçundan kaydı olan ve DAEŞ'e katılabileceği konusunda yetkilileri uyardığı oğlunun nasıl pasaport alabildiğine anlam veremediğini söylüyor. Ayrıca DAEŞ'e biat eden Selefi din adamı Nadir Medetov'un da ev hapsindeyken kaçıp Suriye'ye gittiği belirtiliyor.

Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşyev'in, DAEŞ'e militan akışını önlemenin imkansız olduğu şeklindeki demecine karşın, Economist'in haber için görüştüğü kişiler Rusya'nın bu duruma müsaade ettiğini iddia ediyor. Dağıstan'ın başkenti Mahaçkale'nin merkez camii imamı Magumedresul Saduyev, “Rusya militanların Suriye'ye gidişini engellemek için bir çaba göstermiyor” diyor.

15-07/07/20150704_eum946
Çeçenistan ve Dağıstan'dan DAEŞ'e 2 bin militan gittiği belirtiliyor.

“Rusya'nın taktiği kendini vuracak”

Ortadoğu'ya giden militanların, sınırlarında sıkı kontrol uygulayan Rusya'ya dönme ihtimali zayıf olarak nitelendiriliyor. Rusya'nın böylelikle kendi ülkesindeki militanlardan kurtulduğu ve Kafkaslardaki silahlı grupların eylemlerinin azaldığı belirtiliyor.

Buna karşın Rusya Bilimler Akedemisi'nden Dağıstan uzmanı Ahmet Yarlıkapov, bunun ileri görüşlü olmayan bir taktik olduğunu ifade ediyor. DAEŞ'in yakın zamanda bütün Kafkasya'yı kendi vilayeti ilan ettiğini hatırlatan Yarlıkapov, ayrıca Kafkas Emirliği'nin sivillere yönelik saldırı düzenlememe ve kadın intihar bombacısı kullanmama yemini ettiğini, DAEŞ'in ise bu tür yöntemleri yeniden uygulamaya koyabileceğini belirtiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN