Rusya'dan ‘Domates kotası doldu et alın açalım’ teklifi

Rusya'dan ‘Domates kotası doldu et alın açalım’ teklifi

S-400 anlaşması Batı bloğunda tansiyonu yükseltirken, Ankara ile Moskova arasındaki domates krizi füze gündemini aratmadı. Türkiye ile milyar dolarlık mutabakata varan Rusya, Türk domatesine bir türlü vize vermiyor. Geçen hafta 40 ton ürünü iade eden Ruslar, bu kez de ‘Bizden et almazsanız domates almayız’ şartını masaya koydu.

Türkiye ile ABD arasında yükselen S-400 gerilimi, tansiyonu oldukça yükseltti. Bunun üzerine benzer bir olay Türkiye ile Rusya arasında yaşandı. Rusya, Türkiye’den gelen domatesleri kota dolduğu gerekçesiyle geri çeviriyor.

19-04/30/ekran-resmi-2019-04-30-012444.png

Kotayı artırmak için kırmızı et ihracatı şartı koşuldu. Yani Türkiye’nin Rusya’dan kırmızı et ithal etmesi gerekiyor. Türkiye’den Rusya Federasyonu’na domates ihracatında yine kriz yaşanıyor. Rus yetkililer, Türkiye’ye tanınan 100 bin tonluk kotanın dolduğunu gerekçe göstererek geçtiğimiz günlerde Türkiye’den ihraç edilen domatesleri ülkeye girişine izin vermedi. Türkiye’nin Moskova Ticaret Müşavirliği’nin devreye girmesi ile gümrük kapılarında bekleyen domatesler ülkeye alındı. Ancak, kotası artırılmazsa ihracat yeniden durabilir. Kotanın artırılması için Rusya, Türkiye’ye kırmızı et ihracatı şartını öne sürüyor. Böylece Rusya, ‘et almazsanız domateslerinizi almayız’ şartını otomatik olarak koymuş oldu.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerine geçtiğimiz günlerde şöyle bir mesaj paylaşmıştı: “Rus gümrüklerinde ülkemiz menşeli domates ürünlerinin girişine izin verilmemeye başlandığına yönelik bilgiler edinilmiş olup, anılan uygulamaya gerekçe olarak da ülkemize tanınan 100 bin tonluk kotanın dolduğu bilgisi gösterilmiştir. Moskova Ticaret Müşavirliği tarafından konu hakkında Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı yetkilileriyle bir toplantı yapılmış olup, Rus gümrüklerinde bekletilen ülkemiz menşeili domates ürünlerinin girişine ivedilikle izin verilmesi, mevcut kota uygulaması konusunda ise tarafımıza resmi bildirimde bulunulması ve kotanın arttırılması talep edilmiştir” denildi.

DAHA ÖNCE DE SINIRDAN DÖNMÜŞTÜ

Rus tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor, Türkiye’den gönderilen 60 ton domates ve çileği ‘tarım haşeresi’ tespit edildiği gerekçesiyle geri çevirmişti. Rosselhoznadzor açıklamasına göre, ajansın Bryansk ve Smolensk müdürlüklerinde geçici muhafaza depolarında tutulan Türk menşeili toplam 39.5 ton domates ve 20.3 ton çileğin tehlikeli tarım haşeresi içerdiği saptandı. Ürünlerin Krasnodar’da ve Moskova’da faaliyette olan şirketlere teslim edilmek üzere gönderilmişti.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN