Rusya’dan gerilimi artıracak bir açıklama daha: Donbass’taki ayrılıkçıları destekleyeceğiz

Rusya’dan gerilimi artıracak bir açıklama daha: Donbass’taki ayrılıkçıları destekleyeceğiz

Karadeniz’de tatbikat yapacağını duyurarak gerilimi artıran Rusya’dan yeni bir açıklama daha geldi. Rusya Devlet Başkanlık Dairesi Başkan Yardımcısı Dmitry Kozak, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde yaşayan ayrılıkçı grupların durumunu Srebrenitsa soykırımına benzeterek, onları korumak mecburiyetinde kalacaklarını söyledi.

SELMAN CÖMERT | KARAR

Rusya, bugün erken saatlerde Ukrayna üzerindeki baskısını artırmaya yönelik bölgedeki gerilimi yükseltecek bir hamle yapmıştı. Rus haber ajansı Interfax’ta yayınlanan bir habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Hazar Denizi’nde bulunan 10’dan fazla çıkarma botunun ve topçu savaş gemisinin tatbikat yapmak üzere bugün erken saatlerde Karadeniz’e hareket ettiğini söyledi. 

KARADENİZ’DE SAVAŞA HAZIRLIK 

Avrupa Birliği ülkeleri, Ukrayna yakınlarında Rusya’nın askeri yığınak yapmasıyla ilgili endişelerini dile getirirken, Moskova da uygun gördüğü sürece askeri kuvvetlerinin Karadeniz’de kalacağını ve bu kuvvetlerin hiçbir tehdit oluşturmayacağını öne sürdü. 

Bu ay, bölgede 4 binden fazla kuvvetin içinde bulunduğu bir tatbikat yapılacağını belirten Bakanlık, planlı bir savaşa hazırlık teftişine başlandığını bildirdi. 

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Kış eğitimi teftişinin bir parçası olarak, güneydeki askeri bölgeden 10’dan fazla amfibi (yüzergezer), gambot ve topçu gemisi, Hazar Denizi’nden Karadeniz’e filolar arası bir nakil yürütülüyor” ifadeleri yer aldı. 

'DONBASS’TAKİ RUSLARI KORUMAK ZORUNDA KALACAĞIZ’ 

Bu açıklamaların ardından Rusya Devlet Başkanlık Dairesi Başkan Yardımcısı Dmitry Kozak, Ukrayna’nın Donbass bölgesinde yaşayan Rus ayrılıkçıları korumak mecburiyetinde kalacaklarını söyledi. Bölgedeki ayrılıkçı grupların mevcut durumunu 1995 Srebrenitsa soykırımına benzeten Kozak, “Eğer, Başkanımızın dediği gibi, orada bir Srebrenitsa varsa, muhtemelen onları savunmak için geleceğiz” dedi. Kozak’ın bu açıklamalarından yola çıkarak, askeri gücünü bölgeye ‘tatbikat’ adı altında yığan Rusya’nın, bölgedeki çatışmayı alevlendirerek Donbass’a askeri müdahale yapacağı iddia ediliyor. 

Buna karşın Rusya’nın, Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etmek veya topraklarını ele geçirmek istemediğini belirten Kozak, “Dost, sakin ve istikrarlı bir komşu devlete sahip olmak bizim çıkarımıza” dedi. Geçtiğimiz gün Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolai Patrushev, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmalara müdahale etmeyi planlamadığını, ancak bölgedeki durumu takip ettiğini ve nasıl geliştiğine bağlı olarak belirli adımlar atacağını açıklamıştı. 

MERKEL’DEN PUTİN’E UKRAYNA TELEFONU 

Bloomberg’te yer alan bir habere göre bugün, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşme sırasında Ukrayna yakınlarındaki Rus askeri varlığını çekmesini talep etti. 

‘NATO-UKRAYNA İTTİFAKI ÇATIŞMALARI KÖRÜKLER’ 

Ülkenin savunma sektöründe reform yapma konusunda kararlı olduğunu, ancak bunun yeterli olmayacağını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, daha önce NATO’nun Donbass’taki savaşı bitirmek için tek yolu olduğunu söylemişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le konuşan Zelenskiy, NATO üyesi ülkelerin Karadeniz’deki varlıklarını arttırmaya çağırmıştı. Zelenskiy, Rusya’ya gözdağı vermek için Ukrayna’ya NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesi gerektiğini de belirtmişti. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Zelenskiy’in açıklamalarına karşılık, Ukrayna’nın NATO’ya girmesinin veya herhangi bir şekilde ittifak yapmasının Donbass’taki Rusya yanlısı ayrılıkçıları daha da kışkırtacağını, bu yüzden çatışmaları daha da alevlendireceği konusunda uyarmıştı. 

Vladmiri Zelenskiy’le telefon görüşmesi yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini bildirmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN