Rusya’nın gündemi yeni sipariş

Rusya’nın gündemi yeni sipariş

Türkiye, S-400’ler nedeniyle Batı ittifakıyla yaşanan krizi yönetmeye çalışırken Rusya’dan 2020’de yeni anlaşma mesajı geldi.

ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen S-400’leri satın alan Türkiye, Rus hava savunmasisteminin ikinci partisini almak için de görüşmelerini sürdürüyor. Moskova’ya göre görüşmelerde anlaşmaya varılması yüksek ihtimal.  Rusya’nın federal askeri-teknik işbirliği servisi FSVTS’nin direktörü Dmitriy Şugayev, Türkiye ile 2020’de S-400 hava savunma sisteminin ikinci partisinin teslimatına ilişkin bir anlaşma imzalanmasının yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemlerini alması ve testlerine başlamasının ardından Rusya ile Türkiye arasında yeni bir S-400 satışı ile ilgili çalışmalar başlatıldı. Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Servisi Başkanı Dmitriy Şugayev, Rus basınına yaptığı açıklamada, Türkiye’nin 2020 yılında yeni bir S-400 hava savunma sistemlerinin alımının ihtimalinin olduğunu ve tarafların bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Şugayev diğer taraftan Rusya’nın Türkiye’ye rekabetçi fiyatlardan uçak tedarik edebileceklerini söyledi. 

Öte yandan Washington’daki S-400 rahatsızlığı ise nız kesmiyor. Türkiye’ye yaptırım öneren yasa tasarıları yeniden gündeme geldi.  

ABD yasama sisteminin üst meclisi Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, Türkiye’ye S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngören ve iki partinin de destek verdiği yasa tasarısının görüşülmesi için girişimlerini hızlandıracağını ve önümüzdeki hafta genel kurul gündemine getirilmesi için Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’a baskı yapacağını söyledi. Risch, bu kararının arkasında Türkiye’nin hava savunma sistemleriyle yaptığı testlerin “ABD’nin savunma kabiliyetlerini etkilemesi” ve süreçte ilerleme kaydedilememesi olduğunu ifade etti. Risch, “İnsanlara müzakere etmeleri için zaman vermeye razıydım, ancak kısa süre sonra bu değişti. Durum iyileşeceğine kötüleşti” dedi. Daha önce Risch’in Trump hükümetine bir anlaşmaya varılması için zaman verdiği konuşuluyordu. Risch, Londra’daki NATO zirvesindeki Türkiye-ABD heyeti görüşmeleri hakkında bilgilendirildiğini ifade ederken, “Açıkça hiçbir şeyin değişmediğini görüyorum” dedi. Türkiye’nin birkaç hafta önce S-400’leri test ederken ABD yapımı ve NATO envanterinde bulunan F-16’ları  test hedefi olarak kullanmasına değinen Risch, “Testler yaptılar. Özellikle savunma kabiliyetimizi etkileyen testler yaptılar” diye konuştu. 

CNN’in aktardığına göre yaptırım tasarısına S-400’lerin yanı sıra Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yaptığı operasyonun da eklenmesi konuşuluyor. Risch, yasanın Senato’yu “98-2” gibi veto edilemez bir çoğunlukla geçeceğini ileri sürdü. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN