Sağlık Bakanlığı'ndan çok kritik uyarı: 7 riskli grup mutlaka grip aşısı yaptırsın

Sağlık Bakanlığı'ndan çok kritik uyarı: 7 riskli grup mutlaka grip aşısı yaptırsın

Sağlık Bakanlığı, mutlaka grip aşısı yaptırmak zorunda olan grupları açıkladı. Buna göre, 65 yaş ve üzerindekiler, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kalp-damar sistemi hastaları, şeker hastaları, hamileler, astım-kronik akciğer hastalığı olanlar ve 6 ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gereken kişilere, mutlaka grip aşısı yaptırmaları yönünde tavsiyesinde bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı, grip aşısı ile ilgili çok kritik bir açıklama yaptı ve mutlaka grip aşısı yaptırmak zorunda olan grupları açıkladı.

"EN ÖNEMLİ KORUNMA YÖNEMİ AŞILAMA"

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamada "5 yaş üstündekiler, enfeksiyon hastalıklarına karşı çocuklar-bebekler kadar duyarlıdır. Yaşlılar grip olduklarında hastalığı daha ağır geçirebilirler. Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda grip bir anda zatürre hastalığına dönüşebilir ve hayati risk taşıyabilir. Yaşlılarımızı aşısı olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için en önemli korunma yöntemi aşılamadır" denildi.

"KIŞ GELMEDEN GRİP AŞISI YAPTIRILMALI"

Aynı zamanda grip ile hipertansiyon, astım, diyabet ve KOAH gibi hastalıkların da alevlenebileceği belirtilen açıklamada "65 yaşından ileri olan kişiler aile hekimi, dahiliye doktoru veya enfeksiyon uzmanından kendileri için uygun aşıları öğrenmeli ve aşılarını tamamlamalıdır. 65 yaşından ileri olan herkesin, senede bir kere, kış gelmeden ideal olarak Eylül-Kasım aylarında grip aşısı olması gerekir" ifadelerine yer verildi.

Mutlaka grip aşısı yaptırması gereken gruplar şöyle:

65 yaş ve üzerindekiler

Kronik böbrek yetmezliği olanlar

Kalp damar sistemi hastaları

Şeker hastaları

Hamileler

Astım, kronik akciğer hastalığı olanlar

6 ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler.

NE OLMUŞTU?

Hem koronavirüs salgını hem de grip mevsiminin yaklaşmasıyla aşı tartışmaları yeniden gündem olmuştu. Başta Bilim Kurulu üyeleri olmak üzere uzmanlar, özellikle riskli gruplar için grip ve zatürre aşısı tavsiyesi yapmıştı.

Fakat eczacılar bu yılki talebin diğer yıllara göre, fazla olduğunu ve daha da artacağı görüşünde. Son olarak Türk Eczacılar Birliği de grip aşısı için yetkililere çağrı yapmıştı.

UZMANLAR NE DEMİŞTİ?

Grip aşısı için çağrı yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul "Özellikle şunu belirtmek istiyorum, sonbaharla birlikte mevsimsel grip yani influenza dediğimiz, onunla birlikte gelmesi bizi gerçekten çok zorlayacak. Ben buradan bir uyarı da yapmak istiyorum.

Lütfen Eylül-Ekim gibi influenza yani grip için, grip aşılarınızı yaptırın. Özellikle risk grubunda olanlar, ileri yaştakiler. Yaptırın ki bizim influenza açısından riskimiz azalsın, biz o dönemde sadece COVİD-19 ile uğraşalım. Aşılarınızı yaptırın. Zatürre aşılarınızı da yaptırmadıysanız mutlaka yaptırın, kış dönemine hazırlıklı olarak girelim" ifadelerini kullanmıştı.

Aşıların hiçbir şekilde koronavirüsü tetiklemeyeceğini belirten Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da grip ve zatürre aşısının yaptırılmasını tavsiye etmişti:

"Grip aşısının iki özelliği var. Biri gribin, zatürreye benzer etkilerini azaltması, diğeri ise grip ile Kovid-19’a yakalanılması halinde ağır seyreden hastalığın etkilerini azaltması.

O nedenle bu risklerden bir tanesini ortadan kaldırırsak, Kovid-19'un daha hafif seyretmesini sağlayabiliriz. Şu an için elimizdeki en etkili silahlardan birisi. O nedenle bu aşıyı olmamız da gerekir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN