Günlük vaka sayısı 15 binin üstünde: Müsterih olmayın Kovid yeniden hortladı

Günlük vaka sayısı 15 binin üstünde: Müsterih olmayın Kovid yeniden hortladı

Uzmanların sonbahara işaret ettiği Kovid’de korkutan tablo daha erken geldi, günlük vaka sayısı 15 binin üstüne çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre temmuzun ilk haftasında 117 bin 95 vaka kaydedildi. Rakamların mart ortasıyla aynı seviyede olduğunu söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Yavuz “Müsterih olmayın Kovid hortladı” dedi. Prof. Dr. Ceyhan ise vakaların açıklanandan 40 kat fazla olduğunu ileri sürerek “Günlük vakalar salgının başından beri en yüksek noktada” dedi

EDA SANĞU

Omicron’ varyantının daha bulaşıcı olduğunu vurgulayarak bir süredir maske ve tedbir çağrısında bulunan uzmanlar endişelerinde haklı çıktı, Türkiye’de vaka sayısı son bir ayda 10 kat arttı. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık Kovid verilerine göre 4-10 Temmuz arasında Türkiye’de 117 bin 95 vaka kaydedildi, 31 kişi ise virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Bakanlık, 27 Haziran-3 Temmuz’da 26 bin 635 vaka, 17 ölüm bildirmişti. Vaka sayısında bir önceki haftaya göre 56 bin 17 artış yaşandı. Haziranın ilk haftasında vaka sayısı 7 bin 322’ydi. Uzmanlar, bir süredir sonbaharda yaşanabilecek patlamaya işaret ederek, Kovid tedbirlerinin özellikle Kurban Bayramı tatilinde yeniden uygulanması çağrısında bulunuyordu. Ortaya çıkan 10 kat artışın ardından gözler, bayram tatili sonrası tabloya çevrildi.

YAVUZ: VAKA SAYILARI MART ORTASIYLA AYNI

Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Halk Sağlığı Uzmanı Cavit Işık Yavuz, 4-10 Temmuz verilerinde haftalık vaka sayısı üç aylık bir aradan sonra tekrar 100 binde 100’ün üzerine çıktığını (100 binde 138) vurguladı. Yavuz, “Bu düzey yayılımın yüksek olduğunu gösteriyor. Test sayıları açıklanmadığı için testler konusunda yorum yapmak zor. Müsterih olmayın Kovid hortladı” dedi. Yavuz’un Twitter paylaşımına göre vakalar bir hafta öncesine göre 2.1 katına, iki hafta öncesine göre 4.4, dört hafta öncesine göre 15 katına çıktı. Yavuz’un verdiği bilgiler şöyle: “Yedi günlük vaka ortalamasıysa 16 binin üzerinde. Haftalık vaka sayılarında gelinen düzey mart ortasıyla aynı. Haftalık ölüm sayısında da hareketlenme var. İki hafta önceye göre ölüm sayısı neredeyse ikiye katlandı ve otuzu geçti. 117 bin vaka sayısındaki bu düzey 21-27 Mart düzeyinin üzerinde.”

CEYHAN: AÇIKLANANDAN 40 KAT DAHA FAZLA

Öte yanda, artış gösteren koronavirüs vakaları sonrası açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, vaka sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu ileri sürdü. Virüsün son seyrine ilişkin Halk TV’de konuşan bulunan Prof. Dr. Ceyhan, “Günlük vaka sayımız salgının başından beri en yüksek noktada. Vaka sayısı açıklananın en 40 katı” ifadelerini kullandı. Ceyhan, “Biz maalesef 5 dalga yaşadık 5 dalgada da vakalar azalırken ‘salgın bitti’ diye sevinip bütün önlemleri kaldırdık. Sonunda bir sonraki dalgaya yakalandık. Şu anda da 6. dalgada vaka sayılarının arttığı dönemdeyiz” diye konuştu.

‘Koronavirüs gribe dönüştü’ görüşünü de değerlendiren Ceyhan, “Bunu söyleyenler maalesef gribi çok hafif bir hastalık sanıyor. Tarih boyunca insanları en çok ne öldürmüştür diye bakıldığında bunun tek cevabı griptir. Şu anda da grip ölüm riski taşıyan salgınlarda da yüzde 3’e yükselen ölüm oranları var. O yüzden umarım grip gibi olmaz” ifadelerini kullandı.

Bakanlık verilerine göre Türkiye’de salgın başından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 15 milyon 297 bin 539 oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 23 Haziran’da en az 100 bin olarak duyurduğu resmi ölümlerse 99 bin 88’e ulaştı.

‘EN YÜKSEK DALGAYI YAŞIYORUZ’

Ceyhan, ortaya çıkan tabloyu şöyle değerlendirdi: “Günlük vaka sayımız salgının başından beri en yüksek noktada diyen Ceyhan, “Bütün o dalgaları düşünürseniz en yüksek dalgayı yaşıyoruz. Bu mutasyonların bitmesini beklememek lazım. Ancak virüsün bulaşmasına neden olacak mutasyonlar olmazsa bitebilir. Şu anda 100’e kadar virüs rapor edildi. Bunların 40 tanesi artık önemi kalmadı diye takipten çıkarıldı. Şu anda hala takip edilen ama halkın bilmediği potansiyel bir dalga oluşturma olasılığı olan yeni varyantlar var. Örneğin, BA.2.75 dediğimiz bir varyant bir kıpırdanmaya neden oluyor. Bu da yayılırsa 7. dalga olacak. Bazen sonbaharda artacak deniyor ama salgının zamanı olmaz.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN