Kış mevsiminde mide ve bağırsak problemleri artıyor

Kış mevsiminde mide ve bağırsak problemleri artıyor

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, "Kış aylarında sağlığımıza dikkat etmemiz ve üşütmememiz gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda, midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karında ağrı oluşabilir" dedi.

Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Vedat Göral, kış aylarında mide ve bağırsak şikayetlerinin arttığına belirterek, beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Soğuk hava nedeniyle ortaya çıkabilecek mide ve sindirim rahatsızlıklarına ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Göral'ın açıklamaları şöyle:

''Kışın hava sıcaklığının düşmesi ve değişmesi, doğada olduğu gibi, vücudumuzda da bir takım olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu nedenle kışsın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklar ve eller soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda, midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karında ağrı oluşabilir.

Vücudunuzun her yerinde, sıcaklığı algılayan termoreseptörler vardır. Bunlar, sıcaklıktaki değişiklikleri algılayabilen sinir hücreleridir. Sıcaklık sinyalleri, vücudunuzun güvenli bir çekirdek sıcaklığını korumasına yardımcı olmak için sinir sistemine iletilir. Eğer soğuk ortam varsa, reseptörler bunu algılar ve organizmada bazı belirtilerin oluşmasına neden olur.

uzman.jpgProf. Dr. Vedat Göral

''HER ŞEY BAĞIRSAK SAĞLIĞINA BAĞLIDIR''

Kış aylarında soğuk hava nedeniyle mide bulantısı beklenir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle bağışıklık zayıflar, vücut küçük hastalıklara karşı savunmasız kalır ve sindirim sistemi de rahatsız olmaya başlar. Ve tüm bunlar midede şiddetli ağrıya yol açar. Aniden ortaya çıkan bu ağrıyı tedavi etmek için, bir gastroenteroloji doktoruna görünmekte fayda vardır.

Kış aylarında sadece solunum problemleri, ağrılı eklemler ve kaslar veya cilt infeksiyonları değil, mide ve barsak problemleri bile yaygındır. Bu soğuk aylarda kişinin bağırsak sağlığının bozulabileceği bilinen bir gerçektir.

Kişi geğirme, karında gaz, sık gaz çıkarma, karın ağrısı ve şişkinlik ile karşılaşabilir. Ayrıca, bulantı, kusma ve rahatsızlığa neden olabilecek huzursuzluk da olacaktır. Bu nedenle, her şey bağırsak sağlığına bağlıdır.

Bağırsaklara özen gösterilmemesi yakın gelecekte ciddi sorunlara yol açacaktır. Böylece; ülser, gastroözofageal reflü ve hatta safra kesesi hastalığı gibi sorunlarla karşılaşılacaktır. Sürekli geğirme hissedebilir, şişkinlik ve şişkinlikten muzdarip olabilirsiniz. Rahatsızlığın durumu, mide ağrısına ve rahatsızlığa neden olabilir.

Soğuk havalarda beslenme de çok önemlidir. C vitamininden zengin, tatlı patates, balkabağı, havuç, pancar, şalgam, çemen otu, ve yaban havucu gibi sebzeler, yıl boyunca bol miktarda bulunur ve kış mevsiminde bağışıklık sisteminizin hayatta kalmasına yardımcı olabilecek C vitamini bakımından zengin oldukları için, bu gıdalar tüketilmelidir.

Bu yeşil meyveler, bağırsak hareketlerini ve sindirimi düzenleyen liflerle doludur.
Özellikle kahvaltıda mide sıvılarının uyarılmasını azaltmak için, soğuk yiyeceklerden kaçınılmalıdır.

Soğuk yiyecekler yemek, sindirim sisteminde kasılmaya ve zayıf kan dolaşımına neden olarak hazımsızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, ılık veya nispeten sıcak yiyecekler kan dolaşımını uyarmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle, kışın, zencefil, limon, nane çayları sık tüketilmelidir.

İltihaplanma veya ülser gibi kronik mide problemleri olan hastalarda sigarayı, ağrı kesici ilaçları, içkiyi ve diğer uyarıcı yiyecekleri yemeyi bırakmak esastır. Ayrıca mide problemlerinin nüksetmesini durdurmak için, tedbiren mide koruyucu ilaç alınması tavsiye edilir.

Diyete probiyotik ekleyin: Onları diyete dahil etmek, iyi bağırsak bakterilerini dengede tutabilir. Hatta fermente gıdalar eklemek de yardımcı olacaktır.
İşlenmiş abur cubur ve yağlı yiyeceklerden kaçının: Sindirim sağlığınızı kontrol altında tutmak istiyorsanız şeker, işlenmiş yiyecekler ve alkol miktarını azaltmanız gerekecek. Bunlar bağırsaktaki iyi bakteri dengesini bozabilir, mide sorunlarına yol açabilir ve iç huzurunuzu bozabilir.

Susuz kalmayın: Sıcaklıkta ani bir düşüş olduğunda sıvı alımı azalma eğilimindedir. Yeterince su içmek vücuttaki tüm toksinleri atmanıza yardımcı olacak ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyecektir.
İyi bir gece uykusu alın: Yeterince uyumamak, kendinizi halsiz ve bitkin hissetmenize neden olabilir.
Stresi azaltın: Stres, sindirim sistemine zarar verebilir. Bu nedenle yoga, meditasyon veya yürüyüş gibi diğer egzersizleri yaparak stresinizi atmaya çalışın. Ayrıca stresi azaltmak için sevdiğiniz şeyleri yapabilirsiniz. Müzik dinlemek, yemek pişirmek, fotoğraf çekmek ve hatta dans etmek gibi aktiviteleri deneyin.

Kalın giyinin: Soğuk havalarda, mutlaka kalın çorap, gerekirse 2 adet iç çamaşır ve kazak, atkı, bere giyerek vücudumuzu soğuktan korumamız gerekir.
Özellikle soğuk havalarda, midede ülser, gastrit, ülser, ishal, huzursuz bağırsak hastalığı oılanların çok dikkatli olması gerekir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN