Kovid'den 5 kat daha ölümcül: DSÖ açıkladı! Nipah virüsü Türkiye'ye gelir mi?

Kovid'den 5 kat daha ölümcül: DSÖ açıkladı! Nipah virüsü Türkiye'ye gelir mi?

Dünya Sağlık Örgütü, Hindistan’da görülen ölümcül Nipah virüsü vakalarının ardından bir değerlendirme raporu yayımladı. Örgüt, virüsün uluslararası çapta yayılma riskinin şu an için düşük olduğunu belirterek herhangi bir ticaret veya seyahat kısıtlamasına gerek duyulmadığını bildirdi.

Pandemi sonrası dönemde küresel sağlık güvenliği alarm seviyesini korurken, Hindistan’ın Batı Bengal eyaletinden gelen Nipah virüsü haberleri endişeye yol açtı. Ancak DSÖ, Reuters aracılığıyla paylaştığı bilgi notunda, mevcut iki vakanın kontrol altında olduğunu ve Hindistan’ın salgın yönetimi kapasitesinin yüksek olduğunu vurguladı.

KOVID-19’DAN BEŞ KAT DAHA ÖLÜMCÜL

NTV'nin haberine göre Nipah virüsü, bilim dünyasında "öncelikli patojen" olarak sınıflandırılıyor. Virüsün korkutan özellikleri arasında şunlar yer alıyor:

Ölüm oranı vakaya göre yüzde 40 ile yüzde 75 arasında değişiyor. Bu oran, COVID-19’un öldürücülük seviyesinin yaklaşık beş katı anlamına geliyor.

Enfeksiyon; şiddetli ateş, solunum yolları sıkıntısı ve ölümcül beyin iltihabına (ensefalit) neden olabiliyor.

Henüz onaylanmış bir aşısı veya spesifik bir tedavisi bulunmuyor; geliştirilen aşılar ise hâlâ test aşamasında.

TÜRKİYE VE DÜNYA İÇİN RİSK NE SEVİYEDE?

DSÖ, insanlar arası bulaşmanın hızlandığına dair bir kanıt bulunmadığını belirtti. Bu durum, virüsün Türkiye gibi uzak coğrafyalara ulaşma ihtimalini şimdilik zayıf tutuyor. Ancak Güney Doğu Asya ülkeleri teyakkuzda:

Havalimanlarında Denetim: Hong Kong, Malezya, Singapur, Tayland ve Vietnam, bu hafta itibarıyla Hindistan çıkışlı uçuşlarda sağlık kontrollerini sıkılaştırdı.

Bulaşma Şekli: Virüs, enfekte meyve yarasalarından, domuzlardan veya bunların salgılarıyla temas etmiş meyvelerden insanlara geçiyor. İnsandan insana geçiş için genellikle uzun süreli ve yakın temas gerekiyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN