Nurten Saydan: İki dakikada bir can alan tehlikeye acil aşı gerek

Nurten Saydan: İki dakikada bir can alan tehlikeye acil aşı gerek

HPV aşılarıyla ilgili kritik uyarı... Uzmanlar, dünyada iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Türkiye’de de görülme oranının arttığını kaydeden Tüm İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan “Bu aşı bir an önce ödeme kapsamına alınarak aşılama başlatılmalı. Çocuklara öncelik verilmeli” dedi.

Tüm İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, HPV aşıları ile ilgili “Uluslararası verilere göre 2018 yılında ülkemizde yaklaşık 2500 kadına serviks kanseri tanısı koyulmuştur ve yine yaklaşık 1250 kadının sadece bu kanserden öldüğü bilinmektedir. Dünyada iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Çok önemli olan bu aşı bir an önce ödeme kapsamına alınarak aşılama başlamalı ve gelecek nesiller için çocuklara öncelik verilmeli” dedi.

Saydan, ilaç firmalarının eczacılar üzerinden SGK’ya yapmayı taahhüt edip uygulamadığı kamu kurum iskontoları nedeniyle eczanelerin zarara uğratıldığını ve vatandaşların da mağduriyet yaşadığını anlattı.

Saydan, şunları söyledi:

“Eczacılar da vatandaş da uygulanmayan kamu kurum iskontoları altında eziliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı eczanelerimiz, ilaç firmalarının eczacılar üzerinden SGK’ya yapmayı taahhüt edip uygulamadığı kamu kurum iskontoları (KKİ) nedeniyle SGK reçetelerini karşılarken mağdur ediliyor. Eczacılara kaybet kaybet dayatması yapılıyor. İlaç firmaları, Sosyal Güvenlik Kurumu İlaç Geri Ödeme Yönetmeliği’ne göre yasal taahhütlerini yerine getirmek zorundalar. Hastaları mağdur olmasın diye birkaç aydır kendi cebinden ödeme yaparak ilaç tedarik eden eczanelerin bu yükü taşıması ve hastalara ilacı ulaştırabilmesi artık imkânsız bir hal almış durumdadır. Özellikle pahalı ilaçları kullanan ve hayati hastalığı olan hastalarımızın ilaçsız kalmaması için ekonomik gerçekliğe aykırı bu uygulamanın derhal sonlandırılması gerekmektedir. İlaç firmalarının hukuka aykırı uygulamalarına karşı SGK’yı harekete geçmeye çağırıyoruz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN