Uzmanlardan yaz uyarısı: Sıcak hava pıhtı riskini artırıyor

Uzmanlardan yaz uyarısı: Sıcak hava pıhtı riskini artırıyor

Uzmanlar, yaz aylarında artan sıcaklık ve sıvı kaybının damar içinde pıhtı oluşumu riskini yükseltebileceğini belirterek özellikle uzun süre hareketsiz kalan kişilerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Risk grubundaki bireylerin yeterli su tüketmesi ve uzun yolculuklarda düzenli hareket etmesinin önemli olduğu ifade ediliyor.

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Uğursay Kızıltepe, yaz aylarında artan sıcaklık, yetersiz sıvı alımı ve hareketsizliğin damar tıkanıklığı riskini artırabileceğini belirterek özellikle risk grubundaki kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Kızıltepe, sıcak havalarda terlemeyle artan sıvı kaybının yerine konulmaması halinde kanın yoğunlaştığını, bunun da damar içinde pıhtı oluşumuna zemin hazırlayabileceğini ifade etti.

Uzun süre hareketsiz kalmanın, özellikle uzun yolculuklarda bacak toplardamarlarında kan akışını yavaşlattığını belirten Kızıltepe, bu durumun derin ven trombozu riskini artırabileceğini vurguladı.

"UZUN YOLCULUKLARDA DİKKAT EDİLMELİ"

Risk grubunda ileri yaştakiler, varis ve damar hastalığı olanlar, sigara kullananlar, gebeler ve uzun süre hareketsiz kalan kişilerin yer aldığını aktaran Kızıltepe, yaz döneminde bu kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Uzman, uzun yolculuklarda ara verilerek hareket edilmesi, bol su tüketilmesi ve dar kıyafetlerden kaçınılmasının koruyucu olabileceğini ifade etti.

Pıhtının tek bacakta ani şişlik, ağrı ve kızarıklık gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Kızıltepe, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi durumlarda ise acil sağlık başvurusu gerektiğini vurguladı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN