Yaz aylarında artan hava sıcaklıkları ve yoğun terleme, vücutta ciddi sıvı kaybına yol açarak böbrek taşı şikayetiyle hastanelere yapılan başvuruları artırıyor. Liv Hospital Vadi İstanbul Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Eymen Gazel, sıcak günlerde idrarın yoğunlaşmasının taş oluşumunu kolaylaştırdığını belirterek uyarılarda bulundu.

"İDRAR YOĞUNLAŞTIKÇA MİNERALLER KRİSTALLEŞİYOR"
Yazın böbreklerin susuz kalmasının taş riskini yükselttiğini ifade eden Doç. Dr. Eymen Gazel, mekanizmayı şu şekilde açıkladı:
"Normalde idrarda çözünmüş halde bulunan mineraller, sıvı kaybı nedeniyle idrar miktarı azalıp yoğunluğu arttığında kristalleşerek zamanla taşa dönüşür. Sıcak havalarda sadece güneş çarpmasına değil, böbreklerin susuz kalmasına da dikkat edilmelidir."
GÜNDE NE KADAR SU İÇİLMELİ?
Sıvı ihtiyacının kilo, fiziksel aktivite ve terleme durumuna göre değiştiğini aktaran Gazel, Avrupa Üroloji Birliği (EAU) kılavuzlarına göre taş hastalarının günde yaklaşık 2,5-3 litre sıvı tüketmesini ve 24 saatte 2,5 litrenin üzerinde idrar çıkışı hedeflemesini önerdi. Kalp veya böbrek yetmezliği bulunan hastaların hekimlerinin belirlediği sıvı limitine uyması gerektiğini hatırlatan Gazel, en pratik göstergenin açık renkli idrar olduğunu belirtti.
BÖBREK TAŞI TEDAVİSİNDE KAPALI YÖNTEMLER ÖNE ÇIKIYOR
Her böbrek taşının cerrahi müdahale gerektirmediğini, küçük taşların kendiliğinden düşebileceğini dile getiren Gazel, müdahale gereken durumlarda uygulanan modern yöntemleri özetledi:
Şok dalga tedavisi (ESWL): Vücut dışından ses dalgalarıyla taş kırma işlemi.
Üreteroskopi ve lazer: Doğal idrar kanalından girilerek yapılan lazerle kırma yöntemi.
Perkütan nefrolitotomi (PCNL): Daha büyük taşlar için sırttan küçük bir kanaldan girilerek gerçekleştirilen kapalı operasyon.
"ATEŞ VE TİTREME VARSA VAKİT KAYBETMEYİN"
Şiddetli bel ve kasık ağrısına bulantı, kusma veya idrarda kan eşlik edebileceğini hatırlatan Doç. Dr. Eymen Gazel; şiddetli ağrıyla birlikte yüksek ateş, titreme veya idrar yapamama durumunun acil bir tablo olduğunu ve böbrek drenajının gecikmeden sağlanması gerektiğini kaydetti.
