Sahnede ‘Huzur’u gören bir daha geliyor

Sahnede ‘Huzur’u gören bir daha geliyor

Yeni sezonda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun sahneye koyduğu ‘Huzur’ adlı oyun büyük ilgi görüyor, biletleri yok satıyor. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın aynı adlı ölümsüz eserinden sahneye uyarlanan oyunda hem ‘Macide’ karakterini oynayan hem de yönetmen yardımcısı olarak görev yapan Nimet İyigün Nalbant “Bir izleyen bir daha geliyor çünkü her defasında farklı mesaj alıyorlar” diyor.

IŞIL ÇALIŞKAN

İstanbul Devlet Tiyatrosu, bu sezon Türk edebiyatının klasiklerinden Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Huzur’ adlı romanını sahneliyor. Geçirdiği kaza sonucu yoğun bakımda tedavisi süren tiyatrocu Kenan Işık’ın tiyatro oyununa uyarladığı ‘Huzur’, Nurullah Tuncer’in yönetmenliğiyle izleyiciyle buluşuyor. Kıvanç Kürkçü, Nimet İyigün Nalbant, Damla Ece Dereli gibi isimlerin yer aldığı oyunda, II. Dünya Savaşı’nın başlamasına saatler kala, kuzeni İhsan’ın ilaçlarını almak için dışarı çıkan Mümtaz’ın, bir eskici dükkanında beklerken son bir yılda yaşadıklarını hatırlaması konu ediliyor. Yaklaşık 400 sayfalık romandan uyarlanan oyunda Mümtaz’ın hayatındaki ‘huzur’ arayışı 1 saat 10 dakikalık sürede izleyiciyle paylaşılıyor. Oyunda Mümtaz’ın yengesi Macide’yi canlandıran ve aynı zamanda yönetmen yardımcılığı yapan isim ise Nimet İyigün Nalbant.

Bir dönem oyunu olan ‘Huzur’da, İstanbul, müzik ve bir aşk hikayesinin anlatıldığını belirten Nalbant “Bu çok boyutlu bir oyun. Birkaç aşamalı gelişiyor. Zengin sahne dekoru da oyunun görsel etkisini artırıyor. Çok dikkatle izlenilmesi gereken üst düzey bir oyun” diyor. ‘Huzur’ romanını ilk kez, bu oyun için teklif geldiğinde okuduğunu belirten Nalbant “Türk edebiyatında aşk romanı olarak ilk sıralarda yer alıyor. Gerçekten çok güzel ve çok derin bir roman” yorumunu yapıyor. İstanbul Devlet Tiyatroları’nın bu eseri sahneye koymasıyla kitaba olan ilginin de arttığına inanan Nalbant “Oyun sahnelenmeye başladıktan sonra Huzur’un daha çok okunduğunu düşünüyorum. İnsanların ellerinde daha sık görür oldum. Oyun kitabı bilmeyenler ve gençler için güzel bir farkındalık yarattı” diye konuşuyor.

HERKES İÇİN BİR MESAJ VAR

Romanın sahneye uyarlamasının zor olduğunu belirten Nimet İyigün Nalbant “İlk aşamada yönetmenimizin estetik anlayışına sonsuz güvenim olmasına rağmen koskoca bir romanı 1 saat 10 dakikada nasıl anlatacağız diye düşündüm. Üstelik defalarca okunması gereken bir romandı. Ama Ahmet Hamdi Tanpınar hayranları oyunda romanın bütün duygularını yansıttığını söylüyor” diyor. Oyunda her izleyicinin alabileceği farklı bir mesaj olduğunu söyleyen Nalbant “Seyirciler oyunun takip edilmesinin zor ancak zengin ve keyifli olduğunu söylüyor. Bir defa izleyen bir daha gelmek istiyor. Her izlendiğinde farklı bir şey keşfedildiğini düşünüyorum” yorumunu yapıyor.

Bu katmanlı oyunda canlandırdığı Macide karakterinin, Mümtaz’ın hayatında çok önemli yeri olduğunu belirten Nalbant, oyundaki karakterini şöyle anlatıyor: “Macide Mümtaz’ın amcasının oğlunun eşi. Uzak akrabalık gibi görünse de annesi öldükten sonra Mümtaz’ı büyüten kadın. Bu nedenle ilişkileri anne oğul sıcaklığında. Hayatımın bir bölümü bahar dalı tazeliğinde geçti diyor, Macide ile geçen yılları için. Zor bir hayatı olmuş Macide’nin ama insanlarla hep çok derin ilişkiler kurmuş.” Nalbant, Macide karakteriyle benzer yanlarını ise “O da derin bir kadın ben de ince düşünen ve titiz bir kadınım” diye anlatıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN