Konya Hadim’de yaşayan 63 yaşındaki İlyas Vurgun, küçükken babasının öğrettiği tahta kaşık yapımına yıllardır devam ederek ata mirasına sahip çıkıyor.
Konya Hadim’de yaşayan 63 yaşındaki İlyas Vurgun, küçükken babasının öğrettiği tahta kaşık yapımına yıllardır devam ederek ata mirasına sahip çıkıyor.
Hadim ilçesinde dağlık yapısıyla dikkat çeken Gezlevi Mahallesi’nde yaşayan İlyas Vurgun, çocukken babasının yanında başladığı tahta kaşık yapımına bugün de aynı tutkuyla devam ediyor. Daha küçükken mesleği öğrenen Vurgun, zaman geçtikçe bu zanaatı bir geçim kaynağı ve yaşam biçimi haline getirdi.
Tahta kaşık yapımında kullanılacak ağacı kendisinin seçtiğini söyleyen Vurgun, "Ben kendim dağdan beğendiğim, kaşık olabilecek ağaçları bulup getiriyorum. Ak şimşir, taş şimşir ve boz armut (ahlat) ağaçlarından yapıyorum. Başka tür ağaçlardan da yapanlar varmış ama onu ben anlamam" dedi
Genellikle çorba kaşığı, yemek kaşığı ve kepçe yaptığını ifade eden Vurgun, mesleği neredeyse ömrü boyunca sürdürdüğünü söyledi. "Ben kendimi bildim bileli kaşık yaparım. Bu benim baba mesleğim" diyen Vurgun, el emeği ürünlere olan ilginin son yıllarda yeniden artmaya başladığını dile getirdi.
Tahta kaşığın diğer kaşıklara göre daha sağlıklı ve dayanıklı olduğuna dikkat çeken Vurgun, "Tahta kaşığı isteyen çok var. Ekseriyetle kadınlar talep ediyor. Yakmadıktan sonra istediğin kadar kullanılabilir. Ateşe atmadıktan sonra ömür boyu dayanır. Demir kaşık bile anında kararır ama tahta kaşık doğal olduğu için hem sağlıklı hem de uzun ömürlüdür" ifadelerine yer verdi.
El işçiliği kullanılan kaşıkların zahmetli bir süreç istediğini söyleyen Vurgun, ağacın kesilmesinden şekil verilmesine kadar her aşamasının sabır istediğine dikkat çekti. Teknolojideki gelişmelerle birlikte doğal ürünlere talebin arttığını söyleyen Vurgun, bu durumdan mutlu olduğunu da anlattı.
Birçok zanaatkar gibi gençlerin ilgisizliğinden yakınan Vurgun, mesleğini öğrenmek isteyenlere yardımcı olmak için her zaman hazır olduğunu belirterek, "Bu işler sabır ister, emek ister. Ama öğrenmek isteyen olursa bildiklerimi seve seve öğretirim" dedi.