İstanbul’un havalimanı bağlantısını güçlendirecek Arnavutköy-Halkalı metro hattında çalışmalar tamamlanma aşamasına geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, istasyonlardaki ince işçiliklerin tamamlandığını, peyzaj ve çevre düzenlemelerinde son rötuşların yapıldığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, projeyi iki koldan planladıklarını, aralarında Gayrettepe-İstanbul Havalimanı hattının Kağıthane ile İstanbul Havalimanı arasındaki bölümünün 22 Ocak 2023’te, Kağıthane-Gayrettepe kısmının ise 29 Ocak 2024’te yolcu taşımaya başladığını belirtti.
"İNCE İŞÇİLİKLERİ TAMAMLADIK"
Şu anda 17,5 kilometrelik Arnavutköy-Halkalı kısmında son işlemlerin yapıldığını vurgulayan Uraloğlu, “İstasyonlarda ince işçilikleri tamamladık ve peyzaj ile çevre düzenlemesinde de artık son rötuşları yapıyoruz. Arnavutköy-Halkalı Hattı'nda test ve devreye alma çalışmaları da sona yaklaşıyor” dedi.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul’un bu yeni ring metro hattı, toplamda 69 kilometrelik uzunluğuyla sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en uzun yer altı metro hatlarından biri olacak. Ayrıca bu hat, tamamen yer altında ilerleyen ve yüksek hız sunan bir metro olarak öne çıkıyor.
"17,5 kilometrelik Arnavutköy-Halkalı kesimindeki çalışmalarda sona yaklaştık. İstasyonlarda ince işleri bitirdik, peyzaj ve çevre düzenlemelerinde de şu an son rötuşları gerçekleştiriyoruz. Arnavutköy-Halkalı Hattı'nda test ve devreye alma çalışmalarında sona yaklaştık. Bu kesimi de bitirdiğimizde Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metro Projesi adı altında, tamamı yer altında olan metro sınıfında Türkiye'nin en uzun ve en hızlı, dünyanın da en uzunlarından biri olacak 69 kilometrelik ring hattını tamamlamış olacağız."
Yeni hattın devreye alınmasının ardından, yolcular farklı metro sistemlerine kolayca aktarma yapabilecek. Vezneciler-Sultangazi-Fenertepe Metrosu, Bakırköy-Kirazlı-Başakşehir-Kayaşehir Metrosu, Ataköy-İkitelli-Olimpiyat Metrosu ve Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Metrosu ile birçok bağlantı noktası oluşturulacak. Halkalı İstasyonu’nda ise hem Marmaray hattına hem de Yenikapı-Kirazlı-Halkalı metrosuna entegrasyon sağlanacak.
Bakan Uraloğlu, entegrasyonların önemine dikkat çekerek, "Sağlanan entegrasyonlar sayesinde, Halkalı-İstanbul Havalimanı seyahat süresi 30 dakikaya, Halkalı-Göktürk 43 dakikaya, Halkalı-Kağıthane 54 dakikaya, Halkalı-Gayrettepe 57 dakikaya, Küçükçekmece-Kemerburgaz 50 dakikaya, Başakşehir (Metrokent)-Kağıthane ise 48 dakikaya düşecek." açıklamasında bulundu.
