İstanbul'da geçtiğimiz hafta etkili olan bahar havası, yerini sert kış koşullarına bırakıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet İşleri Dairesi AKOM, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sistemi ile Balkanlar'dan gelen soğuk havanın Marmara Bölgesi'ni etkisi altına aldığını açıkladı. Yarın (2 Şubat Pazartesi) okulların açılacak olması nedeniyle, sabah saatlerinde beklenen olumsuz hava koşulları velileri tedirgin etti.
SICAKLIKLAR SERT DÜŞTÜ
AKOM verilerine göre, geride bıraktığımız hafta 14–18°C aralığında seyreden sıcaklıklar, ani bir değişimle 7°C seviyelerine kadar geriledi. Pazar akşam saatlerinden (18.00) itibaren rüzgarın kuzeyli yönlerden (poyraz) kuvvetlenerek fırtına şeklinde (40–75 km/s) esmesi bekleniyor. Gece saatlerine kadar yer yer kuvvetli sağanak yağış geçişleri öngörülüyor.
PAZARTESİ SABAHI KAR RİSKİ VAR
Özellikle okulların açılacağı pazartesi sabahı için kritik bir uyarı yapıldı. AKOM, yağışların sabah 07.00 itibarıyla yeniden etkisini artıracağını ve gün boyu kuvvetli sağanak şeklinde devam edeceğini bildirdi.
Pazartesi sabah saatlerinde bölgeye giriş yapacak soğuk hava dalgasıyla birlikte sıcaklıkların 2–4°C daha azalarak "kar değerlerine" gerilemesi bekleniyor. Bu soğuma ile birlikte özellikle İstanbul'un batı ilçeleri olan Silivri, Çatalca, Arnavutköy, Büyükçekmece ve Başakşehir çevrelerinde yağışların karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde görülebileceği tahmin ediliyor.
GÖZLER VALİLİK AÇIKLAMASINDA
Meteorolojik verilerin "ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don" riski taşıdığını belirten yetkililer, vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı. Bu uyarılar, sömestr tatilinin bitimiyle birlikte yarın sabah yollara düşecek olan öğrenci ve velilerin gözünü İstanbul Valiliği'ne çevirdi.
Henüz İstanbul Valiliği'nden okulların tatil edilmesine yönelik resmi bir açıklama yapılmadı. Özellikle batı ilçelerinde beklenen kar yağışı ve il genelindeki fırtınanın, sabah trafiğini ve okul servislerini nasıl etkileyeceği endişe konusu oldu.
HAFTA ORTASINDA YENİDEN ISINACAK
Soğuk ve yağışlı havanın salı sabah saatlerine kadar etkisini sürdürmesi bekleniyor. AKOM verilerine göre, çarşamba gününden itibaren sıcaklıklar yeniden artışa geçerek 15°C seviyelerine ulaşacak.
