Suudilerden BM Raportörüne ölüm tehdidi: Seninle de 'Kaşıkçı' gibi ilgileniriz

Suudilerden BM Raportörüne ölüm tehdidi: Seninle de 'Kaşıkçı' gibi ilgileniriz

BM, Kaşıkçı cinayetini soruşturması için görevlendirilen raportöre Suudi yetkili tarafından yapılan tehdidi doğruladı.

Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard'ın The Guardian gazetesine yaptığı ölüm tehdidi açıklamalarının doğru olduğunu açıkladı. Callamard kendisi hakkında ''dizginlenmemesi durumunda ilgilenileceği'' tehdidinde bulunulduğunu açıklamıştı.

BM insan hakları sözcüsü Ruper Colville, Reuters haber ajansına verdiği röportaj ile Callamard'a üst düzey bir Suudi yetkili tarafından yapılan ölüm tehdidinin doğru olduğunu söyledi.     

RAPORTÖR ÖLÜMLE TEHDİT EDİLDİ

Callamard,  The Guardian gazetesine konuştu. Raportör, Ocak 2020'de üst düzey bir Suudi yetkilinin İsviçre'nin Cenevre kentindeki bir toplantıda, kendisi hakkında ''dizginlenmemesi durumunda ilgilenileceği' ' tehdidinde bulunulduğunu açıkladı.  

Bu bilgiyi kendisine bir meslektaşının verdiğini kaydeden Callamard, ifadenin nasıl algılandığı sorulduğunda, "Bir ö lüm tehdidi. Böyle anlaşıldı." dedi. 

Callamard Tehdidin Cenevre'de görevli Suudi diplomatlar, Cenevre'yi ziyaret eden Suudi yetkililer ve BM yetkililerinin katıldığı bir toplantıda yapıldığının söylendiğini kaydeden Callamard, toplantı sırasında Kaşıkçı cinayetiyle ilgili çalışmalarının eleştirildiği ve kızgınlıkların dile getirildiğini belirtti.

Öte yandan BM Raportörü, Suudi yetkililerin, kendisinin Katar'dan para aldığına dair asılsız iddialarda bulunduğunu da ifade etti.

DEFALARCA TEHDİT ALDI

Calllamard, BM yetkililerinin tepkisi üzerine bazı Suudi yetkililerin söz konusu ifadenin ciddiye alınmaması gerektiğini söylediği ancak konuk üst düzey Suudi yetkilinin, tehdidini yinelediğini iddia ederek, tehditlerin kendisini işini yapmaktan alıkoymadığını vurguladı.

RAPORDA SUUDİ YETKİLERİ SUÇLAMIŞTI

BM Raportörü Callamard Haziran 2019'da yayımladığı raporda, "Kaşıkçı'nın öldürülmesi, Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğu yargısız bir infazdır." ifadesine yer vermişti.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğünün geçen ay yayımlanan raporunda ise "Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Türkiye'nin İstanbul kentinde yakalanması ya da öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığı sonucuna ulaştık." ifadesine yer verilmişti.

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girmiş, bir daha çıkamamıştı. Kaşıkçı'nın, konsoloslukta öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN