Sokaklara döken tehlikeli gerilim... Bu görüntü yakışmıyor

Sokaklara döken tehlikeli gerilim... Bu görüntü yakışmıyor

Türkiye’de ağırlanan 4 milyona yakın Suriyeli’ye rağmen ciddi bir çözüm ve rehabilitasyon programı sunulamaması, ekonomik sıkıntılar ve siyasetin irite eden dili alarm veren mülteci sorununda patlamaya neden oldu. İstanbul’un iki ilçesinde basit bir yalanla başlayan olaylar sosyal medya provokasyonuyla çığrından çıktı, Türkiye’ye hiç yakışmayan ırkçı gösterilere dönüştü.

İstanbul Küçükçekmece’de önceki gece büyük bir gerilim yaşandı. Bir ilçeyi ayağa kaldıran olay akşam saatlerinde Mehmet Akif Mahallesi Aşık Veysel Caddesi’nde meydana geldi.

19-07/01/masn.png

İddiaya göre, 12 yaşındaki Suriyeli bir erkek çocuk, evinin penceresinden sokakta karpuz satan bir esnafın kendisiyle aynı yaştaki küçük kızına tacizde bulundu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise yapılan incelemede,  Suriyeli çocuğun küçük kıza camdan ‘Gel gel’ diye seslendiğini belirlediklerini kaydetti. Açıklamada, olayda “herhangi bir fiziki temas, taciz, tecavüz olayı yok” denildi. Ancak sosyal medyadaki mesajların da etkisiyle mahalleli sokağa döküldü. Toplanan kalabalık Polis Amirliğine yürümek istedi. Polis ekipleri burada vatandaşların dağılması yönünde uzun süre anonslarla uyarılarda bulundu. Küçükçekmece’nin Halkalı bölgesinde de bazı Suriyelilerin darp edilip işyerlerine zarar verildiği kaydedildi. Sokaklarda polisin uyarılarını dikkate almayan ve slogan atan gruplara TOMA ile müdahalede bulunuldu. Müdahale sırasında toplanan grup sokak aralarına kaçışırken, tekrar toplanan gruptan bazı şahıslar gözaltına alındı. Bu sırada polis tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz ile de kalabalığa müdahale etti. Hem Küçükçekmece ilçe merkezinde hem de Halkalı’da bazı noktalarda  polisin güvenlik tedbirleri çerçevesindeki bekleyişi sürüyor.      

İstanbul Valiliği de, olayın görgü tanığı ile mağdur olduğu iddia edilen çocuk ve çocuğun anne-babasının ifadelerinden ‘konunun yanlış anlamadan kaynaklandığı ve herhangi bir kişiden şikayetçi olmadıkları‘ açıklamasında bulundu. Öte yandan yaşanan gerginlikte, ilçede geçtiğimiz dönemlerde yine yabancı uyruklu şahısların karıştığı taciz ve cinsel istismar olaylarının etkili olduğu dikkat çekti. Geçtiğimiz nisan ayında 5 yaşındaki minik bir kıza yönelik cinsel saldırı olayında ilçede büyük ayaklanma meydana gelmişti. Saldırıyı gerçekleştiren Pakistan uyruklu zanlı da bir süre sonra yakalanmıştı. İlçede daha önce yaşanan bu feci olayın ayaklanmada etkili olduğu kaydedildi. Ancak olayın duyulmasının ardından sosyal medyada öne çıkan paylaşımların ve seçim sürecinde Suriyelilere yönelik bazı ‘ırkçı’ paylaşımların da tansiyonu yükselttiği ifade edildi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN