Son dakika! Adalar'da 3 ay at koşulmayacak | İstanbul Valiliği'nden 'ruam' suç duyurusu

Son dakika! Adalar'da 3 ay at koşulmayacak | İstanbul Valiliği'nden 'ruam' suç duyurusu

81 atın ruam hastalığı nedeniyle itlaf edilmesinin ardından İstanbul Valisi Yerlikaya "Adalar'daki atların ruam hastalığı test sürecinin tamamlanabilmesi için faytonlara at koşulması 3 ay süreyle durduruldu" açıklaması yaptı. Yerlikaya, 81 at sahibi hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 81 atın ithaf edilmesi bir kez daha Adalar'daki faytonları gündeme getirdi. Birçok kesimden 'Faytonlar yasaklansın' çağrısı yapılırken, çözüm için elektrik faytonlara da dikkat çekildi. İBB Başkanı İmamoğlu ile Adalar Belediye Başkanı Gül, faytonlarla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını duyurmuştu.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya "Adalar'daki atların ruam hastalığı test sürecinin tamamlanabilmesi için faytonlara at koşulması 3 ay süreyle durduruldu" açıklamasında bulundu.Yerlikaya, 81 at sahibi hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. 81 atın ithaf edilmesi bir kez daha Adalar'daki faytonları gündeme getirdi. Birçok kesimden 'Faytonlar yasaklansın' çağrısı yapılırken, çözüm için elektrik faytonlara da dikkat çekildi. İBB Başkanı İmamoğlu ile Adalar Belediye Başkanı Gül, faytonlarla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını duyurmuştu. 

19-12/20/ana-manset-2-1576842830.jpg

"RUAM HASTALIĞI İNSANLARI DA TEHDİT EDEBİLİR"

Vali Yerlikaya, Adalar'da 2019 yılı sonbahar ruam taramasına tabi tutulan atların 81'inde bu hastalığın tespit edildiğini ve bu atların itlaf edildiğini belirtti.

Ruam bulaşıcı karakterli bir hastalık olduğundan insan, hayvan ve çevre sağlığına yönelik muhtemel tehditlerin önlenmesi için ilçede gerekli bütün tedbirlerin alındığına işaret eden Yerlikaya, herkesi derinden üzen bu durumun olumsuz etkilerinin sona erdirilmesi için talimatı üzerine Mahalli Çevre Kurulu Alt Komisyonu'nun dün ilçede toplanarak incelemelerde bulunduğunu aktardı.

Yerlikaya, alt komisyonun dün aldığı tavsiye kararlarının olağanüstü toplantıya çağırdığı İl Mahalli Çevre Kurulu'nda görüşülerek nihai karara bağlandığını vurgulayarak, alınan kararları şöyle sıraladı:

FAYTONLARLA AT KOŞULMASI 3 AY DURDURULDU

"- Adalar'daki tüm atların; ruam hastalığı test sürecinin tamamlanabilmesi için faytonlara at koşulmasının; insan, hayvan ve çevre sağlığı yönünden 3 ay süre ile durdurulmasına,

- Faytonlara at koşulmasının 3 ay süre ile durdurulması nedeniyle, toplu taşıma hizmetlerinin aksamaması için İstanbul Büyükşehir Belediyesince gerekli tedbirlerin alınmasına,

- Ruam hastalığına sebep olan en büyük etkenlerin başında; gerekli hijyen şartlarını taşımayan, izinsiz, ruhsatsız yapılmış, hayvanların sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmelerine yeterli olmayan ahırlar gelmektedir. Dolayısıyla, izinsiz yapıldığı tespit edilen ahırların tamamının derhal yıkılmasına,

HAYVAN GİRİŞ-ÇIKIŞLARI YASAKLANDI

- Adalar ilçemize ivedi olarak karantina ahırı kazandırılmasına,

- Ruam hastalığı nedeniyle, Adalar İlçe Hayvan Sağlığı Zabıtası komisyonu kararı gereğince, tek tırnaklı hayvanların ilçeye giriş ve çıkışlarının yasaklanmasına,

- Yapılan taramada hastalıklı çıkan ve itlaf edilen 81 atın sahipleri hakkında insan, hayvan ve çevre sağlığını tehlikeye atmaktan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına,

AHIR VE FAYTON GÜZERGAHLARINA SIKI TEMİZLİK

- İSPARK ahırlarının, faytonların, durakların ve fayton güzergahlarının temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Adalar Belediye Başkanlığı tarafından 3 gün ara ile 3 ay süre zarfında periyodik olarak yapılmasına,

- Uygun şartları taşımayan hayvan barınaklarında, açık alanlarda ve orman alanlarında başıboş dolaşan hayvan sahiplerine, 5996 ve 5199 sayılı kanunlar çerçevesinde idari para cezalarının uygulanmasına,

SÜRÜCÜ, SEYİS VE AT SAHİPLERİNE SAĞLIK TARAMASI

- Faytonlarda çalışan sürücü, seyis, at sahipleri ve yakınlarının sağlık taramalarının İl ve İlçe Sağlık müdürlüğü tarafından yapılmasına,

- İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Anadolu Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığınca, Adalar İlçesinde atların barındığı alanların mülkiyet durumlarının tespiti ve tahliye işlemlerinin yürütülmesine,

- Hayvanların barındığı yerlerden kaynaklanan katı ve sıvı atıkların depolama koşullarının atık yönetimi yönetmeliği ve koku emisyonlarının kontrolü yönetmeliğine uygun hale getirilmesi için, bu yapıların sahiplerine 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca süre verilerek, önlem aldırılmasına oy birliğiyle karar verildi."

"ATLARIN İTLAF EDİLMESİNİ KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ"

Yerlikaya "15 Ekim 1978'de UNESCO evinde ilan edilen hayvan hakları evrensel bildirisine göre; "Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır. Bütün çalışan hayvanlar; iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir. Bugün; İl Mahalli Çevre Kurulunda bu kararları alırken, tek bir niyetimiz var. O da Adalar'daki hiçbir hayvanın, kötü koşullarda yaşamasını ve itlaf edilmesini kesinlikle istemiyoruz." ifadelerini kullandı. 

CHP'Lİ GÜL'DEN RUAM AÇIKLAMASI

Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül de ruam hastalığı sonucu 81 atın itlaf edilmesiyle ilgili Adalar Belediyesi'nde basın mensuplarına açıklama yaptı.

Erdem Gül, görevlerinin kaçak girişleri engellemek olduğunu dile getirerek, önceki yıllarda da bu tür hastalık kaygılarından dolayı adaya giriş ve çıkışların engellendiğini söyledi.

"BİZ KUCAĞIMIZDA BULDUK"

Bu sorunun geçmişe dayandığını belirten Gül "Biz kucağımızda bulduk ama bu sorunun arka planı hep var. Bizim geldiğimiz dönemden itibaren kaçak at vakası hatırlamıyorum. Buraya gelecek olan tekne ve vapurlar bakımından ulaşım noktalarımız belli. Bu noktalarda denetim yapıyoruz. Ama hayat 24 saat, burası bir ada. 'Başka noktalardan getiriyoruz' diyorlarsa evet bu başka bir şey. Biz bunu bilemeyiz. Ama adaya ulaşımın sağlandığı noktalarda denetimimizi yapıyoruz, kaçağa izin vermiyoruz." diye konuştu.

Gül, yetkili mercilerden aldığı bilgiye göre, ruam hastalığının 81 atla sınırlı olduğunu, insana bulaşma gibi bir riskin şu aşamada bulunmadığını ifade ederek, uzmanların anlatımlarına göre de şu aşamada kaygı duyulacak, insan ve canlı sağlını, doğayı tedirgin edecek, denize ve ormana zarar verecek bir durum olmadığını kaydetti. 

19-12/20/ana-manset-2-1576843002.jpg

AT FAYTONLAR KADEMELİ OLARAK AZALTILACAKTI!

Çok tartışılan atlı faytonlarla ilgili Eylül ayında dikkat çeken bir açıklama yapılmış, Ekim'den itibaren atlı faytonların kademeli olarak azaltılacağı belirtilmişti.

19-12/20/ana-manset-2-1576842972.jpg

Elektrikli araçların kullanılacağını belirten Adalar Belediye Başkanı Gül "Adalarımız yeni bir ulaşım sistemine geçecek. Ekim'de başlıyoruz" demişti.

Gül "Bu sorun çözülecek. Fayton şu an yasal bir taşıma aracı. Bu konuyu faytoncuların, halkın, STK'ların ve belediyenin de içinde olduğu bir şekilde en uygun şekilde çözüm bulacağız. Bu konu hayvanlara eziyet açısından da tartışılıyor. Bizim asla böyle bir şeye izin vermemiz mümkün değildir. Hayvanlara eziyet edilmediği, ezilmeyeceği bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bu konu da erteleyici değiliz. İnsana eziyet edilmediği gibi hayvana da eziyet edilemez" ifadelerini kullanmıştı.

İBB ÖNÜNDE 'İTLAF EYLEMİ'

81 atın ithaf edilmesi bir kez daha Adalar'daki faytonları gündeme getirdi. Birçok kesimden 'Faytonlar yasaklansın' çağrısı yapılırken, çözüm için elektrik faytonlara da dikkat çekildi. İmamoğlu, faytonlarla ilgili "Göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90'ı çözülmüş olacak. Fayton meselesinde daha hızlı davranacağız, daha erken bir şekilde açıklayacağız" açıklaması yapmıştı.

Büyükada'da 81 atın itlaf edilmesinin ardından bir grup hayvansever de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde eylem yaptı. Burada toplanan grup üyeleri bir süre slogan attıktan sonra çadır kurarak olayı protesto etti.

19-12/20/ana-manset-2-1576842941.jpg

Hayvan Özgürlüğü İnisiyatifi, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, İstanbul Vegan İnisiyatifi ve Hayvanlarla Dayanışma İnisiyatifi üyelerinden oluşan yaklaşık 50 kişi, slogan atarak atların öldürülmesini protesto etti. Daha sonra grup adına belirlenen 3 kişi İBB binasına giderek yetkililerden bilgi aldı.

19-12/20/ana-manset-2-1576842956.jpg

"FAYTON MESELESİNDE DAHA HIZLI DAVRANACAĞIZ"

81 atın itlaf edilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu "Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz" açıklaması yapmıştı.

İmamoğlu şunları kaydetmişti: "Dün bu bilgiyi alır almaz bir rapor istedim. Henüz bana bir bilgi ulaşmadı. Bu konuda kesinlikle canlıyı ve doğayı koruma noktasında en üst seviyede takipçisiyiz. Adalar'da yıllardır var olan kontrolsüzlüğü, tanımsızlığı ama ulaşım ama başka konularda... Bu sadece atların korunması değil, doğanın da korunması. Birçok konu var. Adalar'ın bu anlamda ihmal edilmişliği… Göreceksiniz bu yılın ilk yarısında yüzde 90'ı çözülmüş olacak. Fayton meselesinde daha hızlı davranacağız, daha erken bir şekilde açıklayacağız. Yüzde 90'ını çözmüş bir şekilde Adalar halkına ve İstanbulluya güzel müjdeler vereceğiz. Ama söylediğiniz süreci de takip ediyoruz."

 

İSTANBUL/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN