Son dakika! DEAŞ'a Suriye ve Irak'ta ağır darbe... Sınır kapısı da kurtarıldı

Son dakika! DEAŞ'a Suriye ve Irak'ta ağır darbe... Sınır kapısı da kurtarıldı

Suriye devlet televizyonu, ülkenin doğusundaki Deyr ez Zor kentinin DEAŞ'tan tamamen temizlendiğini duyurdu. Uluslararası haber ajansları, devlet televizyonunun geçtiği haberde "Şehir terörizmden tamamen kurtarıldı" ifadelerine yer verdi. Tüm gücüyle saldıran Irak ordu birlikleri ise Suriye sınırındaki El Kaim'e girdi, Husaybe Sınır Kapısı'nı geri aldı. Kısa süre içinde tamamen geri alınması beklenen ilçeden sıcak fotoğrafları geldi.

Suriye'nin Irak sınırında terör örgütü DEAŞ'ın kökü kazınıyor. Haftalardır sokak savaşlarının devam ettiği Deyr ez Zor'da Suriye Ordu birlikleri kentin kontrolünü bu Sabah itibariyle tamamen geri aldı. Savaş uçakları örgütün elinde tuttuğu son semti bombardımana tutarken, Hizbullah'ın medya ağı, Rusya'nın desteğiyle ilerleyen askerlerin karadan saldırıya geçmeye hazırlandığını duyurdu. Dakikalar sonra ise, kentin kurtarıldığı resmen açıklandı.

17-11/03/deyrizor-nerede.jpg

Rusya, son günlerde bölgedeki DEAŞ hedeflerine yüzlerce kilometre mesafeden füze saldırıları düzenliyordu.

EL KAİM'E GİRDİLER

Sınırın Irak tarafında ise ordu birliklerinin geçen haftalarda başlattığı operasyonda hızla sonuç alınıyor. Bu sabah, Irak askerlerinin sınırdaki El Kaim kentine girdiği ilan edildi. Halihazırda sınırın Irak tarafında da sıkışan DEAŞ'ın artık elinde yalnızca Fırat Nehri havzasında yer alan birkaç küçük yerleşim birimi kaldı. Dakikalar sonra da Husaybe Sınır Kapısı'nı teröristlerden kurtarıldı.

17-11/03/-10179114.jpg

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın El Kaim'den geçtiği fotoğraflarda, gökyüzüne yükselen silah dumanlar ve IŞİD mevzilerine fırlatılan toplar dikkat çekiyor.

YÜZDE 85'İNİ KAYBETTİ

Terör örgütü, Ekim ayı içerisinde fiili başkenti Rakka'yı yitirdi. Rusya, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada DEAŞ'ın Suriye'de kontrol ettiği yerlerin yüzde 85'ini kaybettiğini duyurmuştu. Kanlı örgüt, elindeki en büyük kent Musul'u ise yaklaşık dokuz ay direndikten sonra 9 Temmuz'da kaybetmişti. Musul'un hemen ardından Türkmen ilçesi Telafer ve peşinden de Kerkük'ün batısı Havice teröristlerden temizlenmişti.

17-11/03/-10179112.jpg

TOPRAK GİTTİ HALİFELİK GİTTİ

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde hilafet ilan eden örgüt, Irak ve Suriye'de işgal ettiği toprakların yaklaşık yüzde 90'ından fazlasını yitirmiş durumda.

17-11/03/-10179110.jpg

BEŞ KITAYA SALDIRDILAR

DEAŞ, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, ABD, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırılar düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'ü aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

17-11/03/-10179116.jpg

2 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLDÜ

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

17-11/03/-10179106.jpg

17-11/03/-10179108.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN