Son dakika! Erdoğan-Trump ortak açıklamasında F-35 mesajı

Son dakika! Erdoğan-Trump ortak açıklamasında F-35 mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, 1 saat 15 dakika görüştü. Kritik zirvenin ardından heyetler arası toplantıya geçildi. İki lider Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenledi. Donald Trump, F-35 konusuyla ilgili, "Erdoğan ve senatörlerle konuşuyoruz, F-35'lerde çözüm bulacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki kritik görüşme sona erdi. Heyetler arası toplantı başladı.

Toplantı sonrası ortak basın toplantısı düzenleyen iki lider, soruları yanıtladı.

TRUMP: F-35'LERE ÇÖZÜM BULACAĞIZ

Donald Trump, "Erdoğan ve senatörlerle konuşuyoruz, F-35'lerde çözüm bulacağımızı düşünüyoruz" dedi.

ERDOĞAN: GÜVENLİ BÖLGE KONTROLÜMÜZDE OLMALI

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sizin Kürt diye zikrettiğiniz, PYD/YPG. Bunlar terör örgütü, bunlar PKK'nın yan kuruluşlarıdır.

- Güvenli bölge bizim kontrolümüzde olmalı

- Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ferhat Abdi (Mazlum Kobani) Abdullah Öcalan'ın manevi oğludur

- 6 ay ile 2 yıl arasında, Güvenli Bölge'ye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. 1 milyon da Rakka ve Deyrizor bölgesine yerleştirebiliriz

İKİLİ GÖRÜŞME 1 SAAT 15 DAKİKA SÜRDÜ

Erdoğan ile Trump'ın görüşmesi TSİ 20.13'te başladı. Görüşme, 1 saat 15 dakika sürdü. Baş başa görüşmede Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Trump'ın eşi Melania Trump da yer aldı. Görüşmede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien da hazır bulundu.

19-11/13/resimid_13626634.jpg

ÇALIŞMA YEMEĞİNE GEÇİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan-Trump zirvesi sona erdi. İkili görüşmenin ardından çalışma yemeğine geçildi.

19-11/13/yemek.jpg

ABD’li Senatörler Lindsey Graham, Tim Scott, Ted Cruz da Oval Ofiste Trump ve Erdoğan ile bir araya geldi.

MASADA DİKKAT ÇEKEN DETAY

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın başkanlığında devam eden heyetler arası görüşmeye, İletişim Başkanlığı'nın hazırladığı 'Türkiye'nin terörle mücadele' dosyası damga vurdu. 

19-11/13/de.jpg

'ATEŞKES KORUNUYOR, KÜRTLER MEMNUN'

Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye ve ABD arasında varılan anlaşma sonucu sağlanan "ateşkesin" korunduğunu belirten Trump, "Kürtler ile konuşuyoruz, gayet memnun görünüyorlar" dedi.

"7 bin mil" ötedeki sınırlar hakkında korkmak istemediğini belirten Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a (Türkiye -Suriye sınırı) yaptıkları için bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu. 

Trump, bölgedeki sorunun tarihi anladığını belirterek, "Onların (Türkiye ile sorunlarını anlıyorum. Üzerinde konuştuğumuz bölgede Türkiye'den de birçok insan hayatını kaybetti. Bunun hakkında da bir şeyler yapmak zorundayız. Bu tek yön bir yol değil" ifadesini kullandı.

İKİLİ TİCARET HACMİ

Türkiye ile ABD'nin ticaret hacmini genişletmeye çalıştıklarını da vurgulayan Trump, "Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarabileceğimizi düşünüyoruz. Şu andaki ticaret hacmimiz 20 milyar dolar ama bu rakam kolaylıkla 100 milyar dolar olabilir" dedi.

ABD'nin IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'yi yakaladığını vurgulayan Trump, "Türkiye de IŞİD tutuklularını izliyor ve son dönemde 100'den fazla IŞİD savaşçısını yakaladı" diye konuştu.

S-400 VE F-35 KONULARI DA KONUŞULACAK

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bugün S-400 ile F-35 konusunda da konuşacaklarını vurguladı.

Öte yandan ABD Başkanı Trump, kendisine yönelik azil soruşturmasını "cadı avı" sözleriyle niteledi ve soruşturma kapsamındaki kamuya açık oturumları izlemediğini belirtti.

Erdoğan: Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız
Görüşme öncesi açıklamada bulunmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Basın toplantısında her şeyi etraflıca anlatacağız” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN