Son dakika! Kapalı Maraş 46 yıl sonra açıldı

Son dakika! Kapalı Maraş 46 yıl sonra açıldı

Son dakika haberi... KKTC'de 46 yıldır kapalı tutulan Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı açıldı. Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümünü halk dolaşmaya başladı.

Son dakika haberi... KKTC'de 46 yıldır kapalı olan Kapalı Maraş bölgesinin bir kısmı halkın kullanımına açıldı.

Kapalı Maraş'ın, kamuya ait olan Demokrasi Caddesi ile sahil kısmının bir bölümünü halk dolaşmaya başladı. 200'e aşkın vatandaş Kapalı Maraş'a giriş yaptı.

Girişte koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal mesafeye ve maske kullanımına dikkat edilmesi uyarısı yapıldı. 

 

basliksiz-1-005.jpg

BM VE AB KARARA TEPKİLİ

BM, Kuzey Kıbrıs'ın kapalı Maraş'ın sahil şeridini halka açma kararından endişe duyulduğunu belirterek 'Ada'da gerginliği artıracak, diyalog ve müzakerelerin başarılı olmasına gölge düşürecek tek taraflı eylemlerden kaçınılması' çağrısı yapmıştı.

01-002.jpg

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Kıbrıs'ta 46 yıldır sivil kullanıma kapalı olan Maraş'ın halka açılması kararına tepki göstermiş, "Bu yeni girişim yapıcı değil, yeni gerilime yol açacak ve anlaşmaya yardımcı olmayacak, Doğu Akdeniz’deki karmaşık duruma çözüm bulmayı kolaylaştırmayacak" demişti.

Öte yandan halen askeri bölge olan Maraş’ın güney sahillerindeki Derinya plajı 2018'de Gazimagosa Belediyesi tarafından düzenlenip halka açılmıştı. 

02.jpg

03.jpg

01-005.jpg

02-002.jpg

03-001.jpg

NE OLMUŞTU?

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Ankara ziyareti sırasında Maraş'ın açılmasıyla ilgili kararını "Kendi toprağımızın kamuya ait olan sahil ve Demokrasi Caddesi ile kıyı bölgesini halkımızın istifadesine sunmak üzere fiilen çalışmalarımızı başlatıyoruz" sözleriyle duyurmuştu. 

04.jpg

05.jpg

06.jpg

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantısında 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın açılması konusunda adım atılarak uzman ekiple bilimsel envanter çalışması yapılması kararı alınmıştı.

Temmuz 2019'da bölgede yapılan ilk envanter çalışmasına KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katılırken Başbakan Tatar da incelemelerde bulunmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN