Son dakika! KKTC'de HP koalisyondan çekildi, hükümet düştü

Son dakika! KKTC'de HP koalisyondan çekildi, hükümet düştü

Son dakika haberi... KKTC'de hükümet ortağı Halkın Partisi'nin koalisyondan çekilme kararı almasıyla hükümet düştü. HP Genel Başkanı Yanal Senin açıklamasında "Bu tutarsızlık ve hükümetin bozulma sebebi Ersin Tatar'dır" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) hükümet ortağı Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Yenal Senin, Parti Meclisi toplantısı sonrası basına yaptığı açıklamada HP'nin hükümetten çekildiğini duyurdu.

HP Genel Başkanı Yenal Senin, “Partimiz hükümette bulunduğumuz bu dönemde sorumlulukla hareket etmiş, üzerine düşeni yapmıştır. Dış politikayla doğrudan ilgili olarak yetkili kılınan Dışişleri Bakanlığı ve Maraş açılımının mimarı olan Kudret Özersay devre dışı bırakılmıştır” dedi.

Toplumun gözü önünde cereyan eden son hadiseler karşısında sessiz ve tepkisiz kalmalarının mümkün olmadığını ifade eden Genel Başkan Senin, “HP Parti Meclisi, hükümetten çekilme kararı aldı. Yeni hükümete kuruluna kadar sorumluluk bilinciyle hareket edeceğiz” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN BOZULMA SEBEBİ ERSİN TATAR’DIR”

“Maraş konusunda uluslararası hukuka ayrı hareket etmeden, seçim sonrasına planlı bir şekilde görüş bildirmiştik” diyen Senin, “HP'nin bugün yapılan açılımı destekleyen bir tutumu vardır. Bizim tutumuz 2015 yılından beri bellidir. Mevcut durum seçime müdahale olarak düşünülebilir ancak devlet bütünlüğünün bozulması bizim için önemlidir” dedi.

Yenal Senin KKTC Başbakanı Ersin Tatar’a tepki göstererek, “Tatar, herhangi bir bilgiyi hükümet ortağına vermemiştir. Özersay telefonla sorduğunda da bilgi vermemiştir. Bu tutarsızlık ve hükümetin bozulma sebebi Ersin Tatar'dır” ifadelerini kullandı.

TATAR 'DAN KAPALI MARAŞ AÇIKLAMASI 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlenen ortak basın toplantısında “Kapalı Maraş” meselesine ilişkin konuşan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, "Kıbrıs'ta ikili anlaşmalardan kaynaklanan meşru haklarımızı kullanmakta kararlıyız. Halkımız perşembe sabahından itibaren sahile gidebilecek. Maraş meselesini milli bir dava olarak görüyoruz. Herkesi bu milli davaya sahip çıkmaya davet ediyorum” demişti.

RUM KESİMİNDE PANİĞE NEDEN OLMUŞTU 

Rum Maraş Belediye Başkanı Simos Yoannu, 'Hayelet Şehir' olarak bilinen Kapalı Maraş'ın açılacağını, Türklerin blöf yapmadığını söylemişti. 

Rum medyası da Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’in Kapalı Maraş'ın açılmaması için BM, AB ve güçlü ülkeler nezdinde girişimler yapmaya devam ettiğini yazmıştı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi Konular Müsteşarı David Hale ile görüşen Hristodulidis, Kapalı Maraş'ın açılmaması ve Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çalışmalarının engellenmesi için ABD'nin devreye girmesi yönünde destek istemişti. 

KAPALI MARAŞ NEDİR?

1974'te Kıbrıs adası ikiye bölünmeden hemen önce Gazimağusa kentinin bir kıyı beldesi olan Maraş, Akdeniz'in en önemli tatil merkezlerinden biri olarak görülüyordu. O dönemde Maraş'ın ismi Beyrut ile yan yana anılır duruma gelmişti.

1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın son günününde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından ele geçirilen Maraş, daha sonra yapılan anlaşmalar çerçevesinde yerleşim ve iskana kapatıldı. Maraş'ta savaş öncesi dönemde Türklere ait birçok araziye, Rum yönetimi tarafından el konularak Rumlara ve İngilizlere verildiği iddia edildi. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN