Son dakika! Kudüs kararına Türkiye'de sert tepki: Yeni bir cinayet

Son dakika! Kudüs kararına Türkiye'de sert tepki: Yeni bir cinayet

ABD Başkanı Trump'ın Büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararıyla ilgili Türkiye'den peş peşe sert açıklamalar geldi. Dışişleri'nden yapılan yazılı açıklamada "Taşınma kararını kınıyoruz, hukuken yok hükmündedir" ifadeleri kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İsrail'in işgal altındaki Filistin'de şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir'' dedi. Hükümet Sözcüsü Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu da skandal kararı ve katliamı kınadı.

Dışişleri Bakanlığı  ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını Gazze sınırında protesto eden Filistinlilerin İsrail askerlerince öldürülmesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında da, "Taşınma kararını kınıyoruz, hukuken yok hükmündedir" denildi.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 

"ABD’nin Tel Aviv’de bulunan Büyükelçiliğini uluslararası hukuku ve ilgili tüm BM Kararlarını  ihlal ederek Kudüs’e taşımasını şiddetle kınıyoruz. Bu tasarrufu hukuki açıdan yok hükmünde saydığımızı yineliyoruz. Filistin halkının meşru haklarını yok sayan bu adımın bölgesel barış, güvenlik ve istikrara hizmet etmeyeceğini vurguluyoruz.

13 Aralık 2017’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi ve 21 Aralık 2017’de BM Genel Kurulu’nda alınan Kudüs konulu kararlar ABD’nin  attığı bu gayri meşru adımın uluslararası toplum tarafından reddedildiğini göstermiştir. ABD Yönetimi bu tutumunda ısrar ederek, Ortadoğu’daki en temel sorunun çözüm zeminini tahrip etmiştir. Barış sürecinde ortaya konulan yerleşik  parametreleri aşındırma riski taşıyan bu kararın bölgede yolaçacağı menfi sonuçların sorumluluğu da bütünüyle ABD Yönetimi’ne ait olacaktır. Bu adımdan cesaret alan İsrail güvenlik güçlerinin barışçı gösteri yapan Filistinlilere uygulamakta oldukları katliamı lanetliyoruz.
 
Filistin meselesi kalıcı ve adil bir çözüme kavuşmadıkça, Filistin halkına karşı adaletsiz yaklaşımlar sürdükçe, ne bölgesel ne de küresel huzur ve istikrar mümkün olacaktır.

Ülkemiz bundan sonra da barış sürecinin sağlıklı bir zeminde canlandırılması ve bölgede adil, kapsamlı ve sürdürülebilir barışın tesisi için uluslararası toplumun sorumluluk sahibi üyeleriyle çalışmaya devam edecektir."

KALIN: İSRAİL'İN UTANÇ DUVARINA EKLENEN YENİ BİR CİNAYET

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını Gazze sınırında protesto eden Filistinlilerin İsrail askerlerince öldürülmesine tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ''Bugün İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında şehit ettiği her bir Filistinli, İsrail’in utanç duvarına eklenen yeni bir cinayet, yeni bir lekedir. Dünyanın bu sistematik yok etme barbarlığı karşısındaki sessizliği de ayrı bir utanç tablosudur'' değerlendirmesinde bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: KINAMAK YETMEZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise İsrail askerlerinin Filistinlileri şehit etmesi ile ilgili, "Bugünkü katliamı kınamak yetmez, artık ortak adımlar atmak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi'nin hep birlikte daha güçlü bir tavır sergilemesi gerektiğini kaydetti.

ERDOĞAN: ABD ARABULUCULUK ROLÜNÜ KAYBETTİ

Chatham House’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşıma kararına sert sözlerle tepki gösterdi. Erdoğan, "Elçiliği taşıma kararı talihsizliktir, kararı bir kez daha reddediyoruz. ABD, arabuluculuk rolünü kaybetmiştir" diye konuştu. 

İNCE: BU TAVIR BARIŞ GETİRMEZ

İsrail katliamı ve ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasına muhalefetden de tepki geldi. Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ''ABD'nin bu tavrı Ortadoğu'ya barış getirmez. Yanlış bir iş yapıyorlar. Kudüs sadece Filistin ve İsrail'in değil. Kudüs, Müslümanlar için mübarek yerlerden biridir. Kosova'daki Müslümanı ‘da ilgilendirir, Ereğli'deki, Yalova'daki, Kırcaali'deki ilgilendirir. Gönlünde yeri vardır Müslümanların. Yapılan iş yanlıştır. 1980'de Birleşmiş Milletler‘in kutsal Kudüs şehrinin statüsü ve karakterini değiştirme diye kararını bir kez daha hatırlatıyorum. Daha geçtiğimiz günlerde 128 devlet ABD'nin bu kararını kabul etmemişti. Hayır demişti. Bu tür ortamlarda yeni çatışma ortamlarının olması kaçınılmazdır. Bölgede yeni çatışmaları doğurabilir" dedi. 

AB BAKANI ÇELİK: İSRAİL CİNAYET İŞLEMYE DEVAM EDİYOR

AB Bakanı Ömer Çelik, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İsrailcinayet işlemeye devam ediyor. Gazze'de tüm dünyanın gözü önünde yeni bir İsrail zulmü yaşanıyor. Bu vahşetin sorumlusu İsrail, hukuksuz bir şekilde Kudüs'te büyükelçilik açan ABD'nin cesaretlendirmesi ile mazlum Filistinlileri katlediyor” dedi. 

KURTULMUŞ: TARİHTE KARA BİR LEKE OLARAK YER ALACAK

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında şu ifadeleri kullandı: 

"Kudüs bizim ruhumuzdur, kalbimizdir. Resulullahın (s.a.v) emanetidir. Onun zulüm altında çiğnenmesine asla izin vermeyeceğiz. Şehitlerimize şahitlik ederiz ki Kudüs meselesi onur meselemizdir. Her birine Allahtan rahmet diliyorum. Makamları alî olsun. Siyonist yönetimin zulmü ve uluslararası toplumun zulme sessiz kalması tarihte kara bir leke olarak yer alacaktır. Fakat Kudüsün haykırışı ve Mescidi Aksanın bekçileri olan Filistinlilerin mücadelesi en şanlı direniş destanı olarak gök kubbede kıyamete kadar yankılanacaktır."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN