Son dakika! Münbiç'te ortak devriye başladı

Son dakika! Münbiç'te ortak devriye başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fıratı'ın doğusuna kapsamlı operasyon sinyali ve terör mevzilerinin vurulması ABD'ye adım attırdı. ABD ve Türkiye arasındaki Münbiç mutabakatı çerçevesinde aylardır beklenen ortak devriyeye başladı. Milli Savunma Bakanı Akar, "Türk ver ABD askerlerinin ortak devriyesi saat 15.55'te başladı" diyerek son dakika gelişmesini duyurdu.

Türk ve ABD askeri unsurları, 25 Ekim’de tamamlanan eğitimlerin ardından ilk ortak devriye faaliyetine geçti.

Türk ve ABD askerleri çalışmayı Münbiç cephe hattı ile Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Cerablus ilçesini birbirinden ayıran Sacu Çayı'nın civarında yürütüyor.

Konu ile açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Münbiç'te Türk Silahlı Kuvvetleri ve ABD unsurları arasında ortak devriye bugün 15.53 itibarıyla başladı. Devriyeler, Münbiç Yol Haritası'nda belirlenen hedeflere ulaşana kadar devam edecektir" dedi.

18-11/01/munbic.jpg
Bölgeden gelen ilk görüntüde askeri konvoyda Türk ve Amerikan bayraklarının olduğu görülüyor.

4 HAZİRAN'DA MUTABAKAT SAĞLANMIŞTI

ABD ve Türkiye, 4 Haziran'da YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısında işgal ettiği Münbiç'ten çekilmesi için mutabakat sağlamıştı.

18-11/01/2-1541089183.jpg

Yol haritası, 4 Haziran'dan sonraki ilk 3 ay içinde ortak devriyelerin tamamlanıp, ilçe merkezindekiler dahil olmak üzere YPG/PKK'lıların bölgeden tümüyle çıkartılmasını, ardından ilçe merkezindeki askeri ve sivil meclislerin yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.

TÜRKİYE'DEN OPERASYON SİNYALİ

Ortak devriye Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonlardan sonra başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın operasyon sinyali ve TSK'nın terör mevzilerini vurmasının ardından Dışişleri Bakanlığı operasyonlarla ilgili 'Bu bir dost uyarısı' açıklaması yapmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino ise bugün yaptığı açıklamada Türkiye’nin Fırat’ın doğusundaki Suriye topraklarına yönelik yaptığı topçu atışlarıyla ilgili kaygılı olduklarını söylemişti. 

ABD UZUN BİR GECİKMEYE SEBEP OLMUŞTU

ABD tarafı, yol haritasının henüz başlangıç aşamasında teknik gerekçeler ileri sürerek uzun bir gecikmeye sebep olmuştu.

TSK unsurları, 18 Haziran'dan bu yana 68 kez koordineli/bağımsız devriye faaliyeti icra etti.

ANKARA/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN