Son dakika! Rusya'dan Türkiye ile stratejik ortaklık mesajı: Adımlar atılacak

Son dakika! Rusya'dan Türkiye ile stratejik ortaklık mesajı: Adımlar atılacak

Bakan Çavuşoğlu ile ortak basın açıklamasında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile stratejik ortaklıklarının artması için adımlar atılacağını söyledi. ABD'li rahip Brunson krizine ilişkin konuşan Çavuşoğlu ise, "ABD’de kargaşa var. Bu krizi çözmek isteyenler de var bu krizden faydalanmak isteyenler de var" dedi.

10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı basına kapalı görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Kendisine hoş geldiniz diyoruz. Çok önemli projeleri hayata geçirmek için çalışıyoruz

Vize meselesi çok önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz gelmesi bizi mutlu ediyor. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan Rusya’yı ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz."

Lavrov'un açıklamalarından öne çıkanlar:

Lavrov’un açıklamalarından satırbaşları:

"Türkiye ile stratejik ortaklığımızın artması için adımlar atılacak. Dünyada bir dönüm noktası yaşıyoruz. İki kutuplu dünyadan çok kutuplu dünyaya geçiş yaşanıyor.

Bazı batı partnerlerimiz diplomasi kültürünü yitirmiş haldeler. Türkiye ile hep beraber şunun taraftarıyız: çeşitli meseleler, Suriye meselesi olsun çözülmelidir bu meseleler.

Kısa süre önce terör gruplarına karşı nasıl mücadele edebiliriz, terörden vazgeçenleri sivil hayata nasıl döndürebiliriz bunları görüştük. Barışçıl çözüm arayışındayız. ABD'nin tek taraflı yaptırımları gayrimeşru ve illegal."

İDLİB MESELESİ

Lavrov İdlib meselesine ilişkin, "İdlib bölgesi çatışmasızlık bölgesi. Belli şartlarla oluşturuldu. Bu şartlardan birisi ateşkes teröristleri kapsamayacaktı. Binlerce militan orada mevcut BM verilerine göre. Suriye ordusu orada çeşitli saldırılara uğruyor orada. İdlib konusunda mutabakatlar ele alındı" sözlerini kaydederken, Çavuşoğlu şu ifadelere yer verdi:

"Şu anda İdlib bölgesinde yapılması gereken şey son derece nettir. Bizim 12 tane gözlem noktamız var. Bunların görevi ateşkesi bozanların tespit edilip önlemlerin alınmasıdır.

İdlib’te 3 milyondan fazla sivil yaşadığı söyleniyor. Ama bazı terörist gruplar da var. Bunlar İdlib içinde muhalifler ve sivillere de tehdit oluşturuyor.

Bizim bu teröristleri tespit edip onları etkisiz hale getirmemiz gerekiyor. Terörist var diye hastaneleri okulları bombalamak felaket olur. Ilımlı muhalefet ve teröristleri ayırmak lazım."

TÜRK BÜYÜKELÇİNİN GÖRÜŞMESİ

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç'ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile görüşmesine de değinen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu görüşmeyi Beyaz Saray ayarladı. ABD'de bir karmaşa var. Bu sorunu çözmek isteyen, krizi sürdürmek isteyen gruplar da var. Kendi aralarında iletişim var mı, yok mu; iyi polis-kötü polis oynayan var mı yok mu, belli değil. Büyükelçimizin Bolton'a söylediği nettir. Tüm bu konulardaki bilgileri yeniden güncelledi. Net bir mesaj verdi: Baskıyla, tehditle ya da yaptırımlarla Türkiye ile ilişkilerde ancak bir kaos olur. ABD, yaptırım ve tehdit dilini bir kenara bırakmalı. Brunson'ın durumu da belli. Sağlık durumuyla ilgili sorunlar nedeniyle evde. Maslahatgüzar da bugün kendisini yanlış bilmiyorsam ziyaret edecek."

'KABADAYILIK DEVRİNİN BİTMESİ GEREKİYOR'

Çavuşoğlu ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımlara ilişkin ise, "Bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD eğer itibarlı bir ülke olarak devam etmek istiyorsa tek başına dayatmalarla olmaz. Herkesi eşit ortak olarak görmekle olur. Türkiye’ye yönelik son saldırılarından dolayı Avrupa’da ciddi bir endişe var. ABD parasını ve elindeki gücü Avrupa ülkelerine saldırmak için de kullanmaya başladı.Dolayısıyla Dolardan kaçma isteğini görmeye başladık. İstikrarlı bir Türkiye Avrupa ve tüm komşuları için önemlidir" sözlerini kaydetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN