Son dakika! Suikast timi davasında karar

Son dakika! Suikast timi davasında karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik suikast girişimine ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, 31 sanığa 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 9 kişiye de müebbet hapis cezası verdi. Bu sanıklar arasında "menfez paşası" olarak da anılan eski Başçavuş Zekeriya Kuzu da var. Eski Yarbay Hüseyin Yılmaz ise beraat etti. Erdoğan'ın eski başyaveri Ali Yazıcı, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir numaralı sanık Fetullah Gülen ile 3 sanığın dosyaları ayrıldı.

Mahkeme Başkanı 30 sayfalık kararı okundu. İşte verilen kararlar:

- Eski yarbay Hüseyin Yılmaz beraat etti.

- Fetullah Gülen, Burkay Karatepe ve Özcan Karacan'ın dosyası ayrıldı.

- 31 sanığa 4'er kez müebbet hapis cezası verildi.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın eski yaveri Ali Yazıcı' nın  ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.

 -Sanıklardan Şükrü Seymen, Zekeriya Kuzu  ve  Gökhan Şahin Sönmezateş 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

-Menfez Paşa'sına ise 4 kez ağırlaştırılmış hapis cezası verildi.

SÖNMEZATEŞ: SON SÖZÜ SÖYLEMEYİ REDDEDİYORUM

Cumhurbaşkanına suikast girişimi ve 2 polisin şehit edilmesi davasında sanıklar son sözlerini söyledi. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmanın sonuna gelindiğini ve sanıkların tek tek son sözlerini söylemelerini istedi.Mahkeme Başkanı, suikast timi lideri eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş’e son sözünü sordu. Sanık Sönmezateş, “Son sözü söylemeyi reddediyorum” dedi.

31 SANIĞA 4'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS

Suikast girişimini planlayan ve yöneten davanın iki numaralı sanığı eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ile yerdeki suikast timini yöneten eski Özel Kuvvetler üyesi Binbaşı Şükrü Seymen ile Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı'nın "üs imamı" ve "menfez paşası" olarak da anılan eski Astsubay Başçavuş Zekeriya Kuzu dahil 31 sanığa 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 9 sanığa ise müebbet cezası verildi.

1 SANIK BERAAT ETTİ

Mahkeme heyeti sanıklardan eski Yarbay Hüseyin Yılmaz'ın beraatine karar verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eski başyaveri Albay Ali Yazıcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezasına hükmedildi. Yazıcı'nın cezası, sanığın eyleminin suça yardım etme boyutunda kaldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına indirildi.

İNŞALLAH BİR DAHA BÖYLE MÜDAHALELER OLMAZ

Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, yaklaşık bir saatte okuduğu 30 sayfalık kararın ardından, "İnşallah bir daha demokrasiye böyle müdahaleler olmaz ve biz de böyle kararlar vermek zorunda kalmayız" dedi. Kararın açıklanmasının ardından şehit polis memuru Nedip Cengiz Eker'in annesi Güzel Eker'in, sanıklara "Katiller, benim oğlumu siz öldürdünüz" diye bağırdığı duyuldu. Sanıkların karar sonrası rahat tavırları ve gülerek yakınlarına el sallamaları dikkati çekti.

İDDİANAMEDEN

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı iddianamede, 3'ü firari 44'ü tutuklu 47 sanığın "Cumhurbaşkanına suikast", "anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "silahlı terör örgütü yöneticisi olma", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme", "yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme", "kasten öldürmeye teşebbüs", "zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama", "zincirleme şekilde silahla tehdit", "Cumhurbaşkanına hakaret", "zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret", "kamu malına zarar verme", "mala zarar verme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali" ve "nitelikli yağma" suçlarından cezalandırılmaları isteniyordu.

Saldırıyı gerçekleştiren FETÖ'nün "suikast timi"ndeki biri firari 37 asker için en az 6'şar kez ağırlaştırılmış müebbet talep ediliyordu.

GÜLEN İLE 3 SANIĞIN DOSYALARI AYRILDI

Mahkeme heyeti davanın bir numaralı sanığı Fetullah Gülen, firari eski Yüzbaşı Burkay Karatepe ve olaydan 13 ay sonra yakalanan eski Yarbay Özcan Karacan'ın dosyalarının ayrılmasını kararlaştırdı. Sanıklardan eski Çiğli 2. Ana Jet Üssü Komutanı Albay Ramazan Elmas'ın dosyasının da ayrıldığı ve Çiğli davasında yargılanacağı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN