Son dakika! Yunanistan'dan Navtex provokasyonu! Türkiye'den cevap gecikmedi

Son dakika! Yunanistan'dan Navtex provokasyonu! Türkiye'den cevap gecikmedi

Son dakika haberi... Türkiye, Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunların diyalog ile çözülmesine yönelik gerekli adımları atarken Yunanistan, Türkiye'nin sorumluluk sahasında geniş bir alanı kapsayan iki yeni Navtex yayımladı. Türkiye'den ise cevap gecikmedi.

Doğu Akdeniz ve Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim sürüyor. Son zamanlarda karşılıklı diyalog çağrıları ile bir nebze daha düşen gerilim, Yunanistan'ın Navtex (Denizcilere Duyuru) provokasyonu ile artacak gibi görünüyor.

Bu sabah gelen son dakika haberine göre; Yunanistan, atış eğitimleri maksadıyla Türkiye'nin sorumluluk sahasında geniş bir alanı kapsayan iki yeni Navtex yayımladı.

TÜRKİYE'DEN CEVAP GECİKMEDİ

Bunun üzerine Türkiye de, ilan edilen sahaların Antalya Navtex istasyonu sorumluluk sahasında olduğunu belirterek bu Navtex ilanlarını kendisi tekrar yayınladı.V

Türkiye'nin yayınladığı Navtex'de 6 Ekim ve 8 Ekim'de Doğu Akdeniz'da atış eğitimi yapılacağı belirtildi. 

'YUNANİSTAN DİYALOG MASASINI DEVİRMEYE NİYETLİ'

Güvenlik kaynakları, Yunanistan tarafından atış eğitimleri maksadıyla Doğu Akdeniz'de geniş bir alanda ve yetkisiz bir istasyon tarafından ilan edilen söz konusu Navtex'lerin sorunların çözümüne değil, bölgede gerginliğin artmasına neden olacağını ifade etti.

Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunların uluslararası hukuk, diyalog ve iyi komşuluk ilişkileri içinde çözümünden yana olduğunu belirten kaynaklar, Türkiye'nin bu konuda birçok adım attığını, çözüme katkı sağlayabilmek adına bazı askeri tatbikatların kapsamını azaltmayı, bazılarını ise ertelemeyi dahi değerlendirdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Türkiye'nin tüm bu iyi niyetli adımlarına karşılık Yunanistan'ın ise diyalog masasını devirme gayreti içinde olduğunu vurguladı.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Navtex ilanlarına geçtiğimiz haftalarda Lozan Antlaşması damga vurmuştu. Türkiye ilk olarak Sakız Adası’nı silahlandıran Yunanistan’a anlaşmayı hatırlatmış, aynı adım Limni Adası için de tekrarlanmıştı.

ERDOĞAN'DAN DOĞU AKDENİZ MESAJI

Doğu Akdeniz'de Yunanistan'ın provokasyonlarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Konya Şehir Hastanesi'nin açılışında net mesajlar vermişti.

Erdoğan, "Suriye'den ülkemizi tehdit etme hesabı yapanlar bu oyunun başarı şansı kalmadığını görmelidir. Benzer bir oyunu Akdeniz'de de oynamak istediler. Libya anlaşması ile Doğu Akdeniz'in önemli bölümünü meşru faaliyet alanına dönüştürdük. Karadeniz'deki keşfedilen rezerv moral bulmamıza vesile oldu. Komik gövde gösterileri ile Doğu Akdeniz'de geri adım attıramayanlar diyalog çağrılarına kulak vermek zorunda kaldı." demişti.

NAVTEX NEDİR? NEDEN İLAN EDİLİYOR?

Navtex ilan etmek, bir ülkenin tatbikat ya da sondaj faaliyeti gerçekleştireceği sahalara girilmemesi konusunda yaptığı bir ön uyarı anlamı taşıyor. Navtex sistemi ise denizcilere çalışma yapan sahalar hakkında bilgi veren bir haberleşme cihazı olarak tanımlanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN