Sondakika! Trump canlı yayında açıkladı: İran'la nükleer anlaşma iptal

Sondakika! Trump canlı yayında açıkladı: İran'la nükleer anlaşma iptal

ABD Başkanı Trump, İran ile nükleer anlaşmadan çekileceğini açıkladı. Trump açıklamasında, "Anlaşma İran'ın uranyumu zenginleştirilmesini sağladı. Bu anlaşma utanç verici. Nükleer anlaşmaya izin verirsem Ortadoğu'da silahlanma yaşanacak" dedi. Öte yandan ABD, 90 gün içerisinde İran'a yönelik eski yaptırımların uygulanacağını bildirdi.

Trump bugün Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) daimi üyesi 5 ülke (P5) ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 grup ile İran arasında 2015'te yapılan nükleer anlaşmadan ülkesinin çekildiğini duyurdu.

Açıklamasında İran'ın terörü desteklediğini bildiren Trump, Amerikan vatandaşlarını işkence yaptığını ve öldürdüğünü belirterek, uranyum zenginleştirmeye devam ettiğini söyledi.

Trump, İran'ın nükleer silah edinme çabalarına devam ettiğini ve anlaşmaya rağmen İran'ın askeri harcamalarının yüzde 40 arttığını kaydetti.

11 dakika süren açıklamasında, "Amerika, nükleer şantajla rehin alınmayacak. Amerikan şehirlerinin yıkımla tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz ve 'Amerika'ya ölüm' sloganı olan bir rejimin dünyadaki en ölümcül silahlara erişebilmesine izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullanan Trump, ülkesinin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini bildirdi.

ÖLÜMCÜL SİLAHLARA İZİN VERMEYECEĞİZ

"Amerika, nükleer şantajla rehin alınmayacak. Amerikan şehirlerinin yıkımla tehdit edilmesine izin vermeyeceğiz ve 'Amerika'ya ölüm' sloganı olan bir rejimin dünyadaki en ölümcül silahlara erişebilmesine izin vermeyeceğiz"

Trump, İran'la kabul edilebilir bir nükleer anlaşmayı yeniden müzakere etmek için "hazır ve istekli" olduğunu belirtirken ardından, "İran için büyük şeyler olabilir" ifadesini kullandı.

Trump açıklamasında ayrıca, ABD'nin İran'a en üst düzeyde yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

Anlaşmayla BM'nin Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun  (UAEK)  askeri üslere "kontrollü girişine" izin veren İran, uranyum zenginleştirmede kullanılacak santifrüj sayısını anlaşmayla 3'te 2 oranında azaltmayı, zenginleştirilmiş uranyumunun yüzde 98'ini ülke dışına göndermeyi ve plütonyum üretim reaktörünü de çimentoyla doldurmayı kabul etmişti.

Trump koltuğuna oturmasından sonra değişik defalar yaptığı açıklamada, İran'la yapılan "felaket anlaşma"dan çekileceğini ifade etmişti.

ABD'DEN 90 GÜN SÜRE

ABD, 90 gün içerisinde İran'a yönelik eski yaptırımların uygulanacağını bildirdi.

NATO: ÇÖZÜM ÇALIŞMASINI TEŞVİK EDİYORUZ

NATO'dan yapılan açıklamada 'ABD'nin İran anlaşmasından çekilmesinin ardından tüm tarafların İran'ın nükleer silahlar geliştirmesini engelleyecek kapsamlı bir siyasi çözüm için çalışmasını teşvik ediyoruz' denildi.

AB: ANLAŞMAYI KORUYACAĞIZ

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşmasından çekilme kararı aldığını açıkladıktan sonra Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'nin birlik içinde hareket edeceğini belirtti. 

Sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşan Tusk, "ABD Başkanı Donald Trump'ın İran nükleer anlaşması ve ticarete ilişkin politikalarına karşı AB birlik içinde hareket edecek." ifadesini kullandı.

 
AB liderlerinin 17 Mayıs'ta Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya geleceğini hatırlatan Tusk, İran nükleer anlaşması ve ticaret konularının zirvede gündeme geleceği bilgisini paylaştı. 

AB liderlerinin 17 Mayıs'ta Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da bir araya geleceğini hatırlatan Tusk, İran nükleer anlaşması ve ticaret konularının zirvede gündeme geleceği bilgisini paylaştı

BM: ENDİŞE DUYUYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Genel Sekreter Antonio Guterres'in bugün ABD'nin İran'la yapılan nükleer anlaşma olan Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndan (JCPOA) çekileceğini ve yaptırımların yeniden başlatılacağını duyurmasından "derin endişe" duyduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin İran'la nükleer anlaşmadan ayrılacağını ve 2015'te askıya alınan İran ekonomik yaptırımlarının en güçlü şekilde yeniden hayata geçirileceğini açıklamasının ardından, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yazılı bir açıklama yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN