Sonu çıkmaz tünelde geldi

Sonu çıkmaz tünelde geldi

Vahşi infazları, kitlesel katliamları, dünyaya yayılan intihar saldırıları ile küresel bir kâbusa dönüşen IŞİD’in kurucu lideri Ebubekir el Bağdadi, ABD özel kuvvetlerinin İdlib’te düzenlediği şok bir baskınla öldürüldü. ABD Başkanı Trump, Türkiye sınırına 5 kilometre mesafedeki operasyon için Türkiye, Rusya ve ‘Suriyeli Kürtlere’ teşekkür etti. Trump, operasyonda örgüte ait önemli bir arşivin de ele geçirildiğini duyurdu.

2012’de başlayan kanlı Suriye iç savaşının ortaya çıkardığı ve dünyanın kâbusu haline döşüne IŞİD’in kurucu lideri Ebubekir el Bağdadi, aylar süren olağanüstü bir insan avı sonunda, saklandığı İdlib’de düzenlenen büyük bir operasyonla öldürüldü.
Gelişmeyi ilk olarak ABD Başkanı Doland Trump kendisine ait sosyal medya hesabından paylaştı. Türkiye saati ile 04:23’te “Büyük bir şey oldu” diye duyuran Trump, tam 12 saat sonra yani öğleden sonra saat 16:00’da kameraların karşısına geçerek Bağdadi’nin öldürüldüğünü açıkladı.

Trump, Bağdadi’nin operasyon sırasında çıkmaz bir tünele kaçtığını, intihar yeleğini patlatarak kendisiyle birlikte üç çocuğunu öldürdüğünü açıkladı. ABD Başkanı “Bağdadi, köpeklerimiz onu takip ederken çıkışı olmayan bir tünele girdi. İntihar yeleğini ateşledi, kendisini ve üç çocuğunu öldürdü” dedi. Trump tünelin patlama sırasında kısmen çöktüğünü eklerken, Bağdadi için “Son anlarını tamamen korku içinde geçirdi… Bir köpek gibi, bir korkak gibi öldü” ifadelerini kullandı. Trump, “Bağırıyordu, ağlıyordu, kendini kaybetmişti” diye konuştu.

‘YERLEŞKEYE SEKİZ HELİKOPTER İNDİ’

Trump, Bağdadi’nin nerede olduğuna dair yaklaşık bir ay önce bilgi almaya başladıkların ancak ‘bol miktarda nakit parası olan’ IŞİD liderinin çok sık yer değiştirmesi nedeniyle zorlu ve çok gizli bir operasyon gerçekleştirildiğini vurguladı. Operasyon planlarına iki hafta önce başlandığını söyleyen Trump, Bağdadi’nin bulunduğu yerleşkeye sekiz askeri helikopterin indiğini, bu sırada ağır çatışma çıktığını anlattı. Trump, operasyon sırasında Bağdadi’nin yanında bazı IŞİD militanlarının da öldürüldüğünü, kaç kişinin öldüğüne dair tam sayının ilerleyen saatlerde açıklanacağını söyledi. Buna göre, baskının düzenlendiği yerleşkede bulunan 11 çocuk da Amerikan gözetimi altına alındı.

‘DNA TESTİ 15 DAKİKA İÇİNDE SONUÇ VERDİ’

ABD Başkanı, Bağdadi’ye olay yerinde DNA testi yapıldığını ve testten 15 dakika içinde olumlu sonuç alındığını da açıkladı. Trump, DNA testi sonuçlarını anlatırken, “[Bu kişi] oydu. Başkalarını korkutmak için böylesine çabalayan haydut, son anlarını katıksız bir korku, tam bir panik ve dehşet içinde geçirdi” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE NEREYE GİTTİĞİMİZİ BİLİYORDU’

Beyaz Saray’da konuya dair düzenlediği toplantıda IŞID liderinin öldürülmesiyle ilgili olarak Rusya, Türkiye, Irak, Suriye yönetimleri ile Suriyeli Kürtlere teşekkür eden Trump, Türkiye’nin operasyondaki rolüyle ilgili bir soruya da şu cevabı verdi: “Türkiye girdiğimizi biliyordu. Muhteşemlerdi, problem yoktu. Türkiye bizim oraya gideceğimizi biliyordu, onların topraklarından geçerek gittik, operasyon sırasında bir sıkıntı yaratmadılar. En tehlikeli kısım, oraya gidebilmek ve oradan çıkabilmekti. Yerel kişiler tarafından saldırılar oldu ancak bununla başa çıkıldı.”

19-10/28/manset.png

RUSYA BİZE ÇOK İYİ DAVRANDI

Bağdadi’nin ölümüyle sonuçlanan operasyonda Rus hava sahasından geçildiğini kaydeden Trump, Rusya’nın rolüne dair de şu ifadeleri kullandı: “Rusya bize çok iyi davrandı, muhteşemdi, onların kontrolündeki bazı alanlardan geçtik. Irak da muhteşemdi. Ne yaptığımızı ve nereye gittiğimizi tam olarak bilmiyorlardı ama IŞİD’den onlar da en az bizim kadar nefret ediyorlar.”

KÜRTLERDEN YARARLI BİLGİLER GELDİ

Operasyonun düzenlenmesine alan açan istihbaratın nereden geldiğini tam olarak açıklamayan ABD Başkanı, Kürtler’den yararlı birtakım bilgilerin geldiğini söyledi. Trump, ABD askerlerinin operasyon sonrasında ‘müttefik bir ülkedeki üsse’ indiğini söyledi. Pentagon kaynakları bu ülkenin Irak olduğunu. harekatın da Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki ABD üssünden yapıldığını belirti. Ancak bu bilgi resmi olarak doğrulanmadı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan pazar günü sabah saatlerinde yapılan açıklamada, ABD’nin operasyonu öncesinde askerî makamlar arasında bilgi alışverişi ve koordinasyonda bulunulduğu kaydedilmişti. Suriye Demokratik Güçleri de pazar günü, ‘ortak istihbarat çabası’ sayesinde tarihi bir operasyon gerçekleştirildiğini açıklamış ve ABD operasyonunda yer aldıklarını ifade etmişti. 

‘HASSAS BİLGİLERE EL KONDU’

ABD özel kuvvetlerinin operasyon sırasında IŞİD hakkında hassas bilgilere el koyduğunu da söyleyen Trump, operasyonu Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Savunma Bakanı Mark Esper’in yanı sıra askeri yetkililerle birlikte canlı izlediklerini açıkladı.

BİR ORDU KÖPEĞİ YARALANDI

ABD Başkanı, IŞİD lideri Bağdadi’nin öldüğü tünelde Amerikan ordusunun ‘güzel bir köpeğinin de yaralandığını’ belirtti.

SURİYE YÖNETİMİNE DE TEŞEKKÜR ETTİ

ABD Başkanı, operasyon için Rusya, Türkiye, Irak ve Suriyeli Kürtlere teşekkür etti. Trump’ın Suriye yönetimine de hava sahasının kullanılması nedeniyle teşekkür etmesi dikkat çekti. 

 19-10/28/trump1.jpg

ABD Başkanı Donald Trump, Başkan Yardımcısı Mike Pence, Savunma Bakanı Mark Esper ve askeri yetkililerin, IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonu izlerken çekilen fotoğraflar Beyaz Saray’ın Twitter hesabından yayınlandı. Trump, Bağdadi’nin öldürüldüğü operasyonu Beyaz Saray’dan ‘film izler gibi’ canlı seyrettiklerini söylemiş, operasyon anının görüntülerinin de yayınlanabileceğini belirtmişti.

ÖRGÜTÜN BEYNİ DE GİTTİ

Askeri kaynaklar operasyonda Bağdadi ile birlikte toplam 9 kişinin öldüğünü belirtiyor. Henüz resmen doğrulanmayan iddialara göre ölenler şunlar:

Ebubekir el Bağdadi
Bağdadi’nin 2 eşi
Bağdadi’nin üç çocuğu
IŞİD’in istihbarat emiri Abu Alyaman. Alyaman, Bağdadi’nin Nisan’da son göründüğü video mesajda da yanında yer almıştı.
Yakın koruması Gazwan Alrawi
Abu Muhammad AlHalabi - İdlib’teki IŞİD’e yakın el Kaide örgütü Huras el Din örgütü yöneticilerinden...

ÇATIŞMA 4 SAAT SÜRDÜ

ABD’nin, IŞİD’ lideri Ebubekir el-Bağdadi’yi İdlib’de öldürdüğü operasyonda ABD birlikleri geceyarısı helikopterle indirme yaparak yaklaşık 4 saat süren çatışmaya girdi. ABD Başkanı Trump’ın bugün açıklama yapması bekleniyor.

ABD’nin helikopterlerle indirme harekatı düzenlediği mevki, ilin kuzeyinde yerinden edilmiş sivillerin sığındığı Tourlaha Kampı’na birkaç kilometre uzaklıkta yer alıyor. Gece yarısı 00.00 sularında bölgeye 8 ABD helikopteri ve 2 insansız hava aracı (İHA) gelerek Barişa köyü yakınlarındaki hedefi bir buçuk saat boyunca yoğun ateş altına aldı. Helikopterlere, yerden ağır silahlarla karşılık verildi. Yaklaşık 1,5 saat süren ilk çatışmaların ardından helikopterler bölgeden ayrıldı. Yarım saat sonra geri dönen helikopterler saldırıya devam etti. Bu sırada helikopterlerden ABD özel kuvvetleri olduğu düşünülen unsurlar yere indirildi. Çatışmaların ikinci kısmı 2,5 saat kadar sürdü. Helikopterler yaklaşık dört saat süren operasyonun ardından bölgeden ayrıldı.
Bölgeye giden sağlık ekipleri, saldırının meydana geldiği noktada tamamen yıkılmış bir ev ile etrafında yanmış bazı çadırlar gördüklerini bildirdi. İdlib’deki Suriye hava sahası Rusya tarafından kontrol ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN