Suriye aşiretleri YPG’ye karşı ulusal ordu kuruyor

Suriye aşiretleri YPG’ye karşı ulusal ordu kuruyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin görüşmesinden bir gün sonra Suriye’deki 55 aşiretin temsilcisi İstanbul’da toplandı. Ulusal ordu kurma kararı alan aşiretler, bölgelerinde YPG/PYD’ye karşı halk hareketi oluşturmak için çalışmalara başladı.

HİLAL ÖZTÜRK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin’in 11 Aralık Pazartesi günü Ankara’daki zirvesinde Suriye’de YPG’nin varlığı meselesi de masaya kondu. Erdoğan konuğuna PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG’nin Kürtler’i temsil etmediği, aksine kendisine muhalif olanları baskı ve tehditle göçe zorladığını belgeleri ile anlattı. Putin’e PYD/YPG’nin sürgüne zorladığı Kürt aşiretler ve kapattığı siyasi partilerle ilgili bilgiler verildi. Soçi’de yapılacak kongrede Kürtleri temsil edebilecek, 15 partiden oluşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) de içinde yer aldığı bir liste de sunuldu. Erdoğan ile Putin arasındaki bu görüşmeden bir gün sonra İstanbul’da sürpriz bir toplantı yapıldı. Aralarında 50’si Arap, Türkmen, Kürt, Dürzi ve Ermeni aşiretleriyle kabile liderlerinin katıldığı toplantıda YPG’ye karşı eylem kararı alındı. Buna göre bölge aşiretleri; Türkiye’nin desteği ve diplomatik olarak açtığı alan üzerinden Suriye’nin kuzeyinde YPG ve ilişkili yapılara karşı halk hareketini terör örgütüne karşı savunma bağlamında ele aldı. YPG’nin ABD destekli gücüne karşılık, Arap ve YPG’ye muhalif Kürt aşiretlerinden oluşan birlikler kurulacak. Aynı anda Arap ve Kürt nüfus içinde PKK ve ABD’nin konumu ilişkisi ve Esad ile olan bağı deşifre edilecek.

Bölgede PYD/YPG’nin baskısı uzun süredir hissediliyordu. Uluslararası Af Örgütü, PYD’nin Suriye’nin kuzeyinde sivilleri zorla göç ettirdiğini ve bazı köyleri tamamen yıktığını rapor etti. Af Örgütü PYD’nin ihlâllerinin savaş suçu sayılabilecek derecede olduğunu belirtti: “PYD Arap halkın ve kendisiyle ortak hareket etmeyen Kürt aşiretlere karşı haksız gözaltılar yaptı, partileri kapattı.” İstanbul’daki toplantıda, PYD’nin zorbalığına karşı safların birleştirilmesi vurgusu yapıldı. Suriye dokusunun birliğini, istikrarın destekçisi ve evlerinden edilenlerin yeniden dönmesi için mücadele edileceği bildirildi. Aşiret ve kabile liderleri safların birleştirilmesi, PYD/PKK ile mücadele, Beşşar Esad rejimi ve destekçilerinin yıkılması” başlıklarını konuştular.

İlk kez biraraya gelen aşiret  liderleri “Ulusal Ordu” kurulması kararı da aldı. Suriye’deki gelişmeler karşısında birlikte hareket edilmesinin önemi vurgulandı. Toplantıda genel sekreterlik de oluşturuldu. Alınan kararların hayata geçirilmesi için 25 Aralık’ta Samandağ’da ikinci toplantı yapılacağı, hukuki, siyasi ve askeri heyetlerin faaliyet göstereceği bir yürütme ofisi oluşturacağı öğrenildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN