Suriye Rusya'nın deneme tahtası! Yeni teknolojiler siviller üzerinde kullanılıyor

Suriye Rusya'nın deneme tahtası! Yeni teknolojiler siviller üzerinde kullanılıyor

Yedinci yılına giren Suriye iç savaşında Rusya'nın Suriye'yi teknolojik çalışmaları için adete bir deneme tahtası gibi kullandığı ortaya çıktı. Kommersant gazetesi Rusya'nın beşinci nesil Su-57 (Sukhoi T-50) avcı uçaklarını Suriye'ye göndermesinin muhtemel nedeni olarak ''Amaç, radar sistemlerini ve elektronik harp sistemlerini sınamak'' diye yazdı. Rusya Parlamentosu Savunma Komitesi başkanı Shamanov ise bu iddiayı destekleyecek bir açıklama yaparak, Moskova'nın Suriye'deki iç savaşta 200'den fazla yeni silah denemesi yaptığını açıkladı.

Rusya'nın Kommersant gazetesi, beşinci nesil Su-57 (Sukhoi T-50) avcı uçaklarının Suriye'ye gönderilmesinin muhtemel nedenleriyle ilgili askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde ''Amaç, radar sistemlerini ve elektronik harp sistemlerini test etmek'' dedi. 

Habere göre sevkiyatın bir diğer amacı da, Rusya Savunma Sanayisi Kompleksi'nin çalışmalarını Suriye'de sergilemek ve Rus askerlerin Suriye'deki faaliyetlerini olumlu bir açıdan sunmak.

'MUHAREBE FAALİYETLERİNDE YER ALMAYACAK'

Su-57'lerin muharebe faaliyetlerine katılmayacağını belirten askeri kaynaklar, söz konusu uçakları Suriye'ye sevk etme kararının geçen yılki MAKS Havacılık Fuarı'nda alındığını kaydetti.

HMEYMİM HAVA ÜSSÜNDELER 

Daha önce Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bir kaynak, Rus basınına yaptığı açıklamada, beşinci nesil Su-57 avcı uçaklarının ilk kez Suriye'deki Hmeymim Hava Üssü'ne geldiğini söylemişti.

AMERİKAN HAYALET UÇAKLARINA MUKABELE

Su-57'lerin Suriye'nin semalarındaki varlıklarının, ABD'nin (F-22 Raptor ve F-35 Lightning gibi) 'hayalet uçaklarının' bu ülkede gerçekleştirdikleri uçuşlara bir yanıt olduğunu belirten yetkili, ayrıca 'avcı uçaklarını gerçek şartlarda test etme görevinin bulunduğunu' da sözlerine eklemişti.

RUS YETKİLİ: SURİYE'DE 200 YENİ SİLAH DENEDİK

Rusya'nın Suriye'de 2011 yılından bu yana devam eden iç savaşta 200 yeni tip silahı test ettiği açıklandı. Rus Parlamentosu'nun alt kanadı olan Duma'daki savunma komitesine başkanlık yapan Vladimir Shamanov "dost Suriyelilere yardım ederken, 200'ün üstünde yeni silahın da denemesini yaptık" diye konuştu.

Shamanov "Bizim müttefikimiz olmayan ülkeler dahil, silah alımı için bize gelinmesi tesadüf değil" dedi. AFP haber ajansı tarafından servis edilen haberde bu silahlar hakkında bilgi verilmedi.

Farklı medya kanallarına yansıyan haberlere göre Rusya, Suriye'de SU-57 tipi 5. nesil savaş uçaklarının prototiplerini kullandı. İsmi açıklanmayan bir Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi söz konusu jetlerden iki tanesinin gerektiğinde kullanılmak üzere Hmeimim hava üssüne gönderildiğini ifade etse de söz konusu haber Kremlin sözcüsü tarafından yalanlandı.

ÇOK SAYIDA SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Rusya, Suriye'de devam eden savaşta düzenlenen hava saldırılarında hedefler arasında ayrım gözetmemek ve bu nedenle çok sayıda sivil ölümüne neden olmakla suçlanıyor.

Rusya'ya yönelik son eleştiriler ise Doğu Guta'da gerçekleştirilen hava saldırılarına ilişkin. Ancak Rusya'nın Suriye ordusu tarafından düzenlenen Doğu Guta'daki operasyona destek verdiği iddiası Kremlin tarafından reddedildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi son beş gün içerisinde gerçekleşen hava saldırıları ve yoğun topçu ateşi sonucu Şam'a 10 kilometre uzaklıktaki Doğu Guta'da  95'i çocuk 403 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN