Suriye’de Şii koridoru için yeni ateş hattı

Suriye’de Şii koridoru için yeni ateş hattı

Astana görüşmeleriyle Suriye’nin batısında çatışmalar durulurken, Irak sınırı yeni ateş hattı haline geldi. Haşdi Şabi Suriye sınırına ulaştı, ABD’ye meydan okudu. Sınır bölgesine ilerleyen Esad rejimine ise ABD uçaklarından “Geri çekilin, yoksa vururuz” bildirileri atıldı.

IŞİD, Irak ve Suriye’de hızla genişlediği 2014 yılında, bu iki ülke arasındaki sınırları kaldırdığını iddia ediyordu. Bugünse örgüt topraklarını yine hızlı bir şekilde kaybederken, bölgedeki güçler arasında Irak-Suriye sınırına hakim olma yarışı başladı. Irak’ın kuzeybatısında hükümete bağlı milis gücü Haşdi Şabi, Suriye’nin güneyinde ise Esad rejimi sınıra doğru ilerleyişini sürdürüyor.

Haşdi Şabi, önceki gün ülkenin kuzeybatısında IŞİD’e karşı düzenlediği operasyonlarda Suriye sınırına ulaştığını duyurdu. Haşdi Şabi Sözcüsü Kerim Nuri’nin buradaki açıklamaları ise ilginçti. Suriye’de IŞİD varlığı devam ettiği sürece Irak’ın da güvenli olmayacağını belirten Nuri, Şam yönetimiyle koordinasyon halinde Suriye topraklarında savaşmaya hazır olduklarını bildirdi. Haşdi Şabi’nin bir başka sözcüsü Hadi Amiri ise ABD’ye de meydan okuyan açıklamalarda bulundu. Suriye ordusu ve Iraklı güçlerin sınır bölgesine hakim olmasıyla bu ülkelerin bölünme planlarının suya düşeceğini öne süren Amiri, “Amerikalıların sınırı kontrol etmesine izin vermeyeceğiz. ABD istese de istemese de bütün Irak’ı ve sınır bölgesin kurtaracağız ve kimsenin buna müdahale etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.  Amiri ayrıca sınır bölgesine hakim olmaya yönelik operasyonların, Irak, Suriye, İran ve Rusya arasında oluşturulan ortak komite ile koordinasyon halinde yürütüldüğünü ifade etti.

17-05/31/sdefrgtyu.jpg

Öte yandan Astana görüşmeleriyle Suriye’nin batısında çatışmasızlık bölgelerinin kurulmasının ardından, Esad rejimi ve müttefikleri, ülkenin doğusunda ve güneyinde IŞİD kontrolündeki topraklarda ilerlemeye başladı. Ancak Esad rejimi, bölgede sadece IŞİD’i değil, ABD ve İngiltere tarafından eğitilen muhalif grupları da hedef alıyor. Rejimin nihai hedefi ise sınır kasabası Tanf’a ulaşmak. Burada Amerikan ve İngiliz özel kuvvetlerinin de bulunduğu bir üs yer alıyor. Bu nedenle rejimin bölgeye ilerleyişi uluslararası koalisyonu rahatsız ediyor. Koalisyon güçleri, geçen hafta rejim saflarında savaşan İran destekli milislerden oluşan bir konvoyu bombalamıştı. Ancak rejim ve müttefikleri ilerleyişlerine devam etmişti. Bunun üzerine koalisyon, önceki gün uçaklardan atılan bildirilerle rejime ilerleyişi durdurması yönünde uyarıda bulundu. Ancak bölgedeki aritmetiğin rejim lehine olduğu belirtiliyor. ABD destekli dört bin kişilik muhalif güçlere karşılık, Suriye ordusu, Şii milis grupları ve Hizbullah, 40 bin kişiyle varlık gösteriyor.

SINIRDA PKK-HAŞDİ ŞABİ BULUŞMASI

Irak’ta hükümete bağlı Haşdi Şabi milis güçlerinin, Suriye sınırına ulaşmalarının ardından terör örgütü PKK’nın Yezidi kolu YBŞ yetkilileri ile bir araya geldikeri belirtildi. Yezidilerin yoğun olarak yaşadığı Sincar kentinin kurtarılmasına yönelik operasyonda yer alan ve buradaki Yezidilerden YBŞ adlı bir birlik kuran PKK, Türkiye’nin güvenliği açısından tehdit oluşturuyor. Sincar’ın güneyindki Yezidi köylerini IŞİD’den temizleyen Haşdi Şabi’ye Şeyh Hider bölgesinde YBŞ’nin de destek verdiği belirtildi. Ancak Haşdi Şabi’nin, aralarında kadın militanlar ve Yezidi olmayan PKK’lı teröristlerin de bulunması nedeniyle YBŞ’nin Siba bölgesine girmesine izin vermediği kaydedildi. Buna rağmen küçük br YBŞ’li heyetle Haşdi Şabi arasında buluşma gerçekleşti.

ADIM ADIM TAHRAN-ŞAM KORİDORUNA

Suriye ve Irak yönetimlerinin, iki ülke sınırını IŞİD’den almak için Amerikan destekli güçlerle girdiği mücadelede kilit ülkenin İran olduğu belirtiliyor. Zira İran’ın yakın müttefiki olan bu iki ülke sınır bölgesine hakim olduğu takdirde, Tahran’dan başlayıp Bağdat, Şam ve oradan Lübnan’a uzanan kesintisiz bir hat oluşmuş olacak. Bu durum ise ABD’yi ve İsrail’i rahatsız ediyor. İran’ın bu kesintisiz hatta sahip olup olmayacağı ise Suriye’nin güneyindeki sınır bölgesini kimin alacağına bağlı. Şu anda bu bölgede ABD destekli muhaliflerle Esad rejimi aradında rekabet yaşanıyor.

ABD’DEN YPG’YE AĞIR SİLAH SEVKİYATI BAŞLADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) PKK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG’ye küçük silah, mühimmat ve araç sevkiyatı yaptıklarını açıkladı. Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Bugün (dün) Suriye Demokratik Güçlerinin Kürt unsurlarına küçük silah, mühimmat ve araçlar sevk ettiğimizi teyit ediyorum” dedi.  Binbaşı Galloway silahların tipleri, mühimmat ve araçların miktarları ile ilgili bilgileri ise paylaşmak istemedi.   ABD Başkanı Donald Trump bu ayın başında Rakka operasyonu kapsamında PYD/PKK’ya ağır silah ve ekipman verilmesi talimatını imzalamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN